Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 06

Prezidentė dėkoja Suomijai už „ypač reikšmingą“ paramą dėl Astravo jėgainės

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį padėkojo Suomijos premjerui Juha Sipilai už šios šalies paramą siekiant užtikrinti Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės saugumą.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pasak prezidentės, tarptautinė parama Lietuvos pozicijai dėl Astravo atominės bus itin svarbi ir ateityje, o Suomijos palaikymas – ypač reikšmingas“, – teigiama Lietuvos prezidentūros pranešime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Juha Sipila
AFP/„Scanpix“ nuotr./Juha Sipila

D.Grybauskaitė sakė, kad netoli Vilniaus statoma atominė elektrinė yra nesaugi ir neturi pradėti veikti.

Prezidentūra pabrėžė, kad Suomija ir kitos Europos Sąjungos (ES) valstybės vieningai palaikė Lietuvą prieš kelias savaites vykusiame vadinamosios Espoo konvencijos šalių susitikime, kur buvo pareikšta, jog Baltarusija netinkamai parinko statybų aikštelę.

Tačiau Lietuva nesulaukė kaimyninių šalių ir ES institucijų paramos blokuojant Astravo jėgainėje gaminamos elektrinės importą.

Premjeras Saulius Skvernelis prieš kelias dienas paskelbė, kad siūlys Baltarusijai Astravo elektrinę paversti dujomis kūrenama termofikacijos jėgaine.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

D.Grybauskaitė susitikime su Suomijos premjeru taip pat aptarė šių metų antrąjį pusmetį ES Tarybai pirmininkausiančio Helsinkio darbotvarkę, ypač būsimo diskusijos dėl būsimo bendrijos daugiamečio biudžeto.

Prezidentė teigė, kad Europa taip pat turi prisiimti daugiau atsakomybės saugumo klausimais, todėl ES strateginėje darbotvarkėje nuolat turi būti saugumo politikos, ypač ˗ atsparumo hibridinėmis grėsmėms stiprinimas.

Politikai taip pat aptarė galimus „Brexit'o“ scenarijus, apsikeitė nuomonėmis dėl bendrų ES institucijų veiksmų, pasidalijo patirtimi, kaip Lietuva ir Suomija ruošiasi kietajam Jungtinės Karalystės pasitraukimo atvejui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento