Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 24

Prezidentė: neturėdama moterų ministrių Lietuva tarp ES narių atrodo prasčiausiai

Lietuvoje turime labai kompetentingų moterų, galinčių eiti ministrių ir kitas svarbias pareigas, tačiau požiūris į moteris šioje vyriausybėje aiškus. Taip LRT RADIJUI sako prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė teigia, kad Lietuvoje moterims nėra suteikiama galimybė aktyviau dalyvauti priimant sprendimus.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė spaudos konferencijos metu
Prezidentė Dalia Grybauskaitė spaudos konferencijos metu / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiemet vyksta 49-asis Pasaulio ekonomikos forumas. Šių metų forumo tema – globalizacija ir ketvirtoji industrinė revoliucija. Prezidentė teigia renginio metu susitiksianti su kai kuriais valstybių vadovais: Ukrainos vadovu, būsimaisiais kandidatais į Ukrainos prezidento postą, naujuoju Armėnijos premjeru ir kitais vadovais. Taip pat ji dalyvaus viename iš renginių, organizuojamų leidinio „The New York Times“ iniciatyva. Prezidentės aiškinimu, tai bus diskusija apie pasaulinę moterų lyderystę, kas tampa aktualu ir Lietuvoje.

Kaip teigia D.Grybauskaitė, moterų lyderystė 2018 m. kiek mažėjo – iš 500 didžiausių pasaulio įmonių moterų vadovių sumažėjo net 25 proc. Anot D.Grybauskaitės, ši pasaulinė tendencija taip pat ryškiai atsispindi Lietuvoje – ministrų postus užima vyrai. Kaip teigia šalies vadovė, vyriausybėje liko viena laisva vieta, tačiau net jeigu ji ir būtų užimta moters, visiškai aišku, kad Lietuva tarp Europos Sąjungos (ES) šalių narių atrodo prasčiausiai – praktiškai neturi moterų savo vyriausybėje.

„Ši žinia jau nuėjo. Jau mes gauname paklausimus. Jau tai [moterų ministrių nebuvimas] vertinama gana kritiškai. Aišku, kad tai bus ne pats maloniausias klausimas man, jeigu teks į jį atsakyti. Tuo labiau, kad anksčiau turėjome ir Seimo pirmininkę, ir moteris ministres gana rimtose pozicijose. Lietuvoje turime ir labai kompetentingų, profesionalių moterų, galinčių užimti ministrių ir kitas pareigas. Ši pasaulinė tendencija labai ryškiai pradeda atsispindėti Lietuvoje. Ir, matyt, tai taip pat viena iš potencialių problemų, nes mes nesuteikiame galimybės moterims aktyviau dalyvauti sprendimų priėmimo procese Lietuvoje“, – komentuoja prezidentė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vyriausybė 2018 m. pabaigoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vyriausybė 2018 m. pabaigoje

Paklausta, ar mano, kad ši pasaulinė tendencija yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl dabartinėje vyriausybėje neliko ministrių moterų, prezidentė teigia, kad tai yra valdančiosios daugumos ir premjero atsakomybė: „Žiūrėsime, kuo viskas baigsis, bet pats faktas yra labai daug pasakantis apie požiūrį į moteris šioje vyriausybėje.“

Prezidentės teigimu, Pasaulio ekonomikos forume bus daug kalbama apie kibernetinį saugumą, kuris ypač aktualus Lietuvai. Taip pat bus aptartos ekonomikos perspektyvos. Kaip teigia šalies vadovė, Lietuva yra viena iš labiausiai išsiskiriančių valstybių – šalies iniciatyva kuriamas centras, apsaugantis valstybę. Anot prezidentės, Lietuva vienas iš pavyzdžių, kuriuo sekama ES. Taigi, kaip teigia D.Grybauskaitė, Lietuva turi kuo pasigirti, kalbant apie gynybą ir kibernetinio saugumo užtikrinimą.

„Lietuva patiria arti 60 tūkst. kibernetinių atakų per metus, kai, pavyzdžiui, ES registruoja net 4 tūkst. atakų per vieną dieną. Tai iš tiesų yra labai rimta grėsmė, daranti įtaką ne tik valstybės, politinės sistemos, demokratijos, bet ir ekonomikos saugumui. Tai visiškai atitinka pasaulio ekonomikos forumo temas, dėl to šis klausimas tampa vienas aktualiausių ir dėl to mes dalyvausime diskusijose šia ir kitomis temomis“, – LRT RADIJUI sako D.Grybauskaitė.

Parengė Gabrielė Sagaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento