Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 07

Prezidentės patarėjas: visas kuriamas isterinis fonas kenkia ir valstybės reputacijai

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienio rytą teigė, kad prezidentei Daliai Grybauskaitei atmetus jo teiktą kandidatę į aplinkos ministrus stipriai susvyravo jo asmeninis pasitikėjimas šalies vadove. Pasak premjero, prezidentė atmetė iš anksto suderintą kandidatūrą. Savo ruožtu LRT TELEVIZIJAI prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė teigė, kad tokio pažado, apie kurį kalba S.Skvernelis, būti negalėjo.
 Mindaugas Lingė
Mindaugas Lingė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot M.Lingės, vos pateikus kandidatūrą formaliai, ji atiduodama patikrinimo procedūroms, o prezidentė turi konstitucinę pareigą įsitikinti kandidato tinkamumu eiti pareigas, o paprastai tai realizuojama per susitikimus.

„Kandidatai yra priimami, išklausomi, įsitikinama jų kompetencija ir ypatingai tai yra svarbu, kai šalies vadovė nepažįsta gerai kandidatų, jie nėra plačiai žinomi. Tai šiuo atveju prezidentė kandidatės gerai nežinojo, todėl kandidatei per pokalbį buvo pasakyta, jog sprendimas bus artimiausiu metu, o koks jis bus, kaip žinome, sužinojome vakar“, – LRT kalbėjo M.Lingė.

Anot patarėjo, susitikime su kandidate dalyvavo ir daugiau žmonių, kurie tikrai girdėjo, jog prezidentės žodžiai buvo tokie, kad sprendimo dėl kandidatūros reikėtų laukti artimiausiu metu.

„Jei tai buvo suinterpretuota kaip pritarimas, tai, ko gero, įvyko nesusipratimas. Šiuo atveju kitaip būti ir negalėjo, nes tokiu atveju sprendimas būtų paskelbtas tuo pačiu metu, nes nebėra prasmės laukti ir kažkokių intencijų turėti tempti gumą“, – sakė M.Lingė.

Patarėjo teigimu, kandidatės reakcija parodė, kad situaciją ji priėmė brandžiai ir galbūt net brandžiau nei pats premjeras.

„Yra buvusių visokiausių praktikų, ypač ankstesnės vyriausybės formavimo laikotarpiu, kada buvo mažiau to išankstinio pasitarimo, derinimo. Jeigu visas srautas galimų kandidatų šios vyriausybės būtų ėjęs į eterį po pat pirmos minties, tai ši vyriausybė būtų turėjusi daugiau reputacinių problemų ir būtų buvę daugiau atmestų kandidatūrų, bet premjeras ir prezidentė preliminariai suderina, jeigu nėra išankstinės informacijos, kuri sudarytų kliūtis užimti tokias pareigas, tai tuomet prezidentė sutinka, kad būtų teikiama tokia kandidatūra. Prezidentė šiuo atveju tik buvo pažadėjusi, jog šią kandidatūrą galite teikti, o tada pradėkime formalias procedūras“, – LRT sakė M.Lingė.

Tiesa, patarėjas čia pat pabrėžė, jog pasiūlymas buvo teikti, tačiau tai nereiškia, kad prezidentė jau sutinka su kandidatūra su ja nesusitikusi ir nepabendravusi.

Prezidentės patarėjo teigimu, prezidentė ir toliau ketina bendrauti su premjeru, tačiau reikalavimai kandidatams į ministrus mažesni nebus, ir pabrėžė, kad greičiausiai kandidatai į prezidentus šiuo atžvilgiu įsivėlė į rinkiminę kampaniją.

„Asmenys, kurie sėdi ant kelių kėdžių, matyt, pradeda painiotis vaidmenyse ir šioje vietoje tai gali pradėti kenkti ir valstybės stabilumui. Visas kuriamas isterinis fonas kenkia ne tik žmonių pasitikėjimui, bet ir valstybės reputacijai“, – svarstė prezidentės patarėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas