Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 06

Prezidento patarėja: aiškinimasis dėl atstovavimo Lietuvai EVT silpnina šalies pozicijas

Aiškinimasis, kas turėtų atstovauti Lietuvai Europos Vadovų Taryboje (EVT), yra „antivalstybiškas“, kenksmingas ir silpnina šalies pozicijas, sako prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė.
Asta Skaisgirytė
Asta Skaisgirytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Prezidentas niekada jos (diskusijos – BNS) neatvėrė, niekada nebuvo šalininkas tokio, sakyčiau, negražaus ir antivalstybiško aiškinimosi, kas kur turi važiuoti. Tikimės, kad po Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išaiškinimo tos ankstesnės nuostatos galbūt bus pakeistos bandant ištaisyti tas klaidas, kurios buvo padarytos“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė A.Skaisgirytė.

Anot jos, ginčus dėl to, ar prezidentas Gitanas Nausėda, ar premjerė Ingrida Šimonytė turėtų Lietuvai atstovauti EVT, įdėmiai stebi „ne tik žurnalistai, ne tik prezidento patarėjai, tačiau ir užsienio valstybių ambasados Lietuvoje raportuoja į savo sostines“.

„Kam gali būti naudinga, kai mes pešamės tarpusavyje?“ – klausė patarėja.

Kam gali būti naudinga, kai mes pešamės tarpusavyje?

Pasak jos, šis aiškinimasis yra kenksmingas Lietuvos pozicijoms ES, silpnina jas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį priėmė išvadą, kad parlamentiniai Užsienio ir Europos reikalų komitetai, teikdami sprendimą su rekomendacija dėl Lietuvos atstovavimo EVT, peržengė kompetencijos ribas. Komitetai buvo pateikę rekomendaciją, kad kovo 25–26 dienomis nuotoliniu būdu vykusiai EVT šaliai atstovautų prezidentas G.Nausėda. Grupė opozicijos atstovų paprašė šį sprendimą įvertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisijos.

Seimo Europos reikalų komiteto vadovė konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė šį Etikos ir procedūrų komisijos sprendimą pavadino politizuotu.

Klausimą, kas Lietuvai turėtų atstovauti EVT, konservatoriai ėmė kelti, laimėję Seimo rinkimus.

Jie svarsto priimti įstatymą, kuris numatytų, kad Lietuvai EVT atstovautų ne tik prezidentas, bet ir ministras pirmininkas.

Iniciatoriai teigia, kad per viršūnių susitikimus svarstomi klausimai daugiausia susiję su Vyriausybės kompetencija. Taip pat nėra galimybių užtikrinti, kad dalyvaudamas EVT prezidentas laikytųsi Seimo ir Vyriausybės patvirtinto mandato, be to, prezidentas nedalyvauja europinių partijų veikloje.

Šios iniciatyvos kritikai teigia, kad konservatoriai taiko dvigubus standartus, nes jų remiamai prezidentei Daliai Grybauskaitei patys užleido vietą EVT ir niekada iki šiol nekėlė šio klausimo.

Prezidentas G.Nausėda sako, kad ketina ir toliau atstovauti Lietuvai visuose viršūnių susitikimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas