Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2021 05 23 /17:54

Prezidentūra apie A.Lukašenkos režimo nutupdytą lėktuvą: tai panašu į KGB operaciją

Sekmadienį pranešta, kad Baltarusijos režimas, siekdamas sulaikyti Baltarusijos žurnalistą, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją Romaną Protasevičių, priverstinai Minske nutupdė į Vilnių skridusį lėktuvą. Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė tai vadina „beprecedenčiu atveju“ ir teigia, kad lėktuvo perėmimas panašus į KGB operaciją.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Esmė yra tai, kad panaudoti du kariniai vienetai, Baltarusijai priklausantis naikintuvas MiG-19 ir straigtasparnis Mi-24. Tai labai panašu į KGB organizuojamą operaciją, kadangi jie aiškiai žinojo, kas yra lėktuve“, – teigė A.Skaisgirytė.

Ji patvirtino, kad, pirminėmis žiniomis, R.Protasevičius buvo sulaikytas, jis Lietuvoje gyvena ir dirba su nacionaline viza nuo praėjusių metų lapkričio.

Pasak A.Skaisgirytės, G.Nausėda reikalauja, kad visi lėktuvo keleiviai ir R.Protasevičius būtų nedelsiant paleisti. Prezidentas savo ruožtu kreipėsi į NATO ir ES sąjungininkus „kviesdamas nedelsiant duoti atkirtį Baltarusijos režimui“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė

Pasak jo, tarptautinė bendruomenė turėtų kuo skubiau imtis veiksmų, kad panašūs incidentai nepasikarotų. Apie tai G.Nausėda pirmadienį kalbės Europos Vadovų Taryboje.

„Tai taip pat keliama grėsmė civilinei aviacijai“, – akcentavo A.Skaisgirytė.

Lėktuvu iš viso skrido 171 žmogus bent iš 16 valstybių. Jame buvo 94 Lietuvos piliečiai, kuriems „sukelta grėsmė“, taip pat buvo asmenų iš Rusijos bei Baltarusijos.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tviterio paskyroje pranešė, kad informacijos turima apie 149 asmenis.

94 iš Lietuvos, 11 – Graikijos, 9 – Prancūzijos, 5 – Rumunijos, 4 Lenkijos, 3 – Rusijos, 2 – Sirijos, 2 – Latvijos. Po vieną iš Austrijos, Belgijos, Kipro, Bulgarijos, Danijos, Ispanijos, Gruzijos, Nigerijos.

„Visi 171 keleiviai turi būti paleisti nedelsiant“, – teigia G.Landsbergis.

Apie tai, kad „Ryanair“ lėktuvas, pakilęs Atėnuose ir turėjęs apie 13 val. nusileisti Vilniuje, buvo priverstinai nutupdytas Minske, pranešta sekmadienį po pietų.

Kaip informavo Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos štabas, lėktuvas buvo nutupdytas Aliaksandro Lukašenkos režimo iniciatyva tam, kad galėtų suimti juo skridusį Baltarusijos žurnalistą, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją ir vyriausiąjį redaktorių Romaną Protasevičių.

Taip pat skaitykite: Baltarusijos opozicija: režimas nutupdė į Vilnių skridusį lėktuvą, kad suimtų žurnalistą

Ragino reaguoti NATO ir ES

Kiek anksčiau prezidentas išplatino pareiškimą, reikalaudamas Minsko režimą paleisti lėktuve sulaikytą Protasevičių, ragino reaguoti NATO ir Europos Sąjungą (ES).

„Šiandien Baltarusijos režimui pavaldžios tarnybos prievarta nutupdė Minske keleivinį lėktuvą, skridusį reisu į Vilnių. Pirminiais pranešimais, Baltarusijos režimo pajėgos sulaikė į Vilnių skridusį Baltarusijos opozicijos atstovą Romaną Protasevičių, kuriam Lietuvoje suteiktas prieglobsčio statusas.

Reikalauju, kad Baltarusijos režimas nedelsiant paleistų sulaikytą asmenį ir leistų jam tęsti kelionę į Vilnių. Kreipiuosi į NATO ir ES sąjungininkus kviesdamas nedelsiant reaguoti į Baltarusijos režimo keliamą grėsmę tarptautinei civilinei aviacijai.

Tarptautinė bendruomenė turi skubiai imtis veiksmų, kad panašūs incidentai nebegalėtų pasikartoti. Apie tai kalbesiu jau rytoj Briuselyje prasidėsiančioje Europos Vadovų Taryboje“, – teigė prezidentas.

Nutupdė dėl aktyvaus žurnalisto

R.Protasevičius, dėl kurio buvo nutupdytas lėktuvas Minske, yra Baltarusijos žurnalistas, fotografas, tinklaraštininkas ir aktyvistas. Eidamas „Nexta“ kanalo redaktoriaus pareigas jis koordinavo 2020 metų prezidento rinkimų kampanijos nušvietimą ir po to kilusius protestus.

Režimui lojali teisėsauga jo atžvilgiu pradėjo kelis tyrimus, o KGB paskelbė jo paiešką dėl tariamos „teroristinės veiklos“.

Svaitlanos Cichanouskajos štabo nuotr./Romanas Protasevičius
Svaitlanos Cichanouskajos štabo nuotr./Romanas Protasevičius

Vilniuje gyvenančios opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos artimas bendražygis Franakas Viačorka interviu 15min perspėjo, kad nuo šiol niekas nebegali būti saugus skrisdamas virš Baltarusijos, kitas režimo taikinys gali būti pati S.Cichanouskaja. Opozicija ragina tarptautinę bendruomenę įvesti Minskui naujas sankcijas ir svarstyti skrydžių virš Baltarusijos draudimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius