Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 03 10

Prezidentūra įvertino valdančiųjų retoriką: „Tai panašu į veblenimą“

Valdančiųjų noras atidėti prezidento siūlomas antiinfliacines priemones labai jaučiamas, sako šalies vadovo vyriausioji patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Irena Segalovičienė. Bet prezidentas, anot jos, ragina nedelsti, nes vėliau esą bus per vėlu.
Irena Segalovičienė
Irena Segalovičienė / LRPK/ Roberto Dačkaus nuotr.

Ketvirtadienį į Seimą atvykusi prezidento patarėja I.Segalovičienė čia pristatė prezidento teikiamas antiinfliacines priemones – siūlymus didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) ir mokėti vienkartines 100 eurų išmokas kai kurioms labiausiai socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Seimas, balsų dauguma, siūlymui dėl NPD per pateikimą pritarė, o projektą dėl vienkartinių išmokų atmetė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Saudargas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Saudargas

Trečiadienį, po prezidento susitikimo su Seimo valdyba, Seimo vicepirmininkas konservatorius Paulius Saudargas pareiškė, kad parlamentarai artimiausiu metu nesvarstys jokių mokestinių pakeitimų, nes, anot jo, neaišku, kokią įtaką šalies ekonomikai padarys karas.

„Šiandien mes įžengiame tarsi į tamsų kambarį, kuriame akys turi priprasti prie tamsos. <...> Dar niekas nedrįsta prognozuoti, koks bus karo poveikis ekonomikai. <...> Todėl dabar, gal net ir šį mėnesį, nebus svarstomi nei jokie mokesčių pakeitimai, nei kiti dalykai. Aš manau, kad tą reikia atidėti ir pasižiūrėti, koks bus tikrasis poveikis ir Lietuvos, ir viso pasaulio ekonomikai“, – kalbėjo P.Saudargas.

Patarėja: visi skaičiai yra

Tokios ir panašios kalbos, pasak prezidento patarėjos, primena veblenimą. Anot jos, svarbu, kad su antiinfliacinėmis priemonėmis nedelstume.

„Prezidentas nuo sausio mėnesio pradėjo kalbėti – susitvarkykim su infliacijos šoku pažeidžiamiausiems žmonėms, vasario mėnesį pateikė įstatymo projektus, kvietė susirinkti į išankstinę sesiją ir ragino tą daryti.

Atidėjimas labai stipriai jaučiamas. Tai panašu į tam tikrą veblenimą.

Vakar [prezidentas] susitiko su Seimo valdyba. Girdime pasakymus, kad reikia dar pasianalizuoti, reikia dar pagalvoti, vėliau, vėliau. Atidėjimas labai stipriai jaučiamas. Tai panašu į tam tikrą veblenimą.

Tai tikrai labai svarbu būtų, kad nedelstume, žmonėms [sprendimų] reikia dabar“, – 15min komentavo I.Segalovičienė.

Ji teigė, kad visi skaičiai, susiję su Lietuvos ekonomine situacija, yra.

„Kitos valstybės yra susitvarkiusios ir Lietuva turi priimti tuos sprendimus. Prezidentas yra įsitikinęs, kad jo iniciatyvos, šių pasiūlymų neužtenka. Dar jų turi ateiti, ir turime būti nusiteikę nuolat juos atnaujinti, o ne ieškoti auksinės kulkos, kuri viską sutvarkys.

Taip nebus, turime reaguoti. O visi skaičiai, viskas yra“, – sakė ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Ragina nedelsti

Paklausta, ar prezidentas išgirdo pažadą, kada jo teikiami siūlymai Seime bus galutinai apsvarstyti, I.Segalovičienė teigė, jog tokio pažado nebuvo.

„Pažadų nebuvo, bet lūkestis, – kad pavasario sesijoje. Pavasario sesija yra tikrai labai plati.

Prezidentas sako, kad reikia nedelsti, kuo greičiau. Nei balandis, nei gegužė – šitie laikai yra per vėlai“, – tikino šalies vadovo patarėja.

Ketvirtadienį Seimas vos vieno balso persvara priėmė svarstyti prezidento siūlymą didinti NPD nuo 460 iki 510 eurų, rašo BNS. Toliau siūlymas į Seimą grįš kovo pabaigoje – parlamentarai nepritarė, kad projektas būtų svarstomas skubos tvarka.

Kitą šalies vadovo siūlymą dėl vienkartinių 100 eurų išmokų Seimas atmetė be galimybės tobulinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius