Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 10 /15:39

Mitingas prie Katedros baigėsi, žmonės išsiskirstė skanduodami „Seimą lauk“

Penktadienį Vilniaus centre, prie katedros, vyko Lietuvos šeimų sąjūdžio organizuojamas mitingas. Sostinėje budi sustiprintos policijos pajėgos, apjuostas Seimas, Vyriausybė. „Lietuvos šeimų maršo“ pirmininkas Raimondas Grinevičius nuo scenos pareiškė, kad niekas neketina eiti nei prie Seimo, nei prie Vyriausybės. Pasibaigus mitingui jo vedėjas Artūras Orlauskas paprašė susirinkusiųjų neiti prie Seimo.

„Putinas = Lukašenka = Šimonytė, diktatorių vieta už grotų“, „Sorošą lauk iš Lietuvos“, „Ne gyvulių pasui“, „Konservatoriai vagys grąžinkite kariams pavogtas pensijas“, „Eikite jūs n... su savo skiepais“ – skelbia susirinkusiųjų plakatai.

Kaip ir mitingo prie Seimo atveju, į šį mitingą atvyko daugybė žmonių – jų buvo pilna Katedros aikštė ir jos prieigos. Policijos duomenimis, renginyje preliminariai susirinkę apie 5000 žmonių.

Leidimą renginiui Vilniaus miesto savivaldybė buvo suteikusi iki 16 valandos. Tačiau renginio vedėjas A.Orlauskas likus pusvalandžiui pranešė, kad renginys baigtas.

„Mes visi vieningai išreiškėm savo viltis, savo reikalavimus ir jie privalo būti įvykdyti, nes mes esam jėga, mes esam Lietuva ir mes sugrąžinsime tėvynei valstybę, – kalbėjo jis. – Taikiai, gražiai, su šypsenom skirstomės. Žygynių Gedimino prospektu nebus, negąsdinkit policininkų grįžkim saugiai, jie ir taip išsigandę, kaip ir Vyriausybė ir Seimas.“

A.Orlauskas aiškino, kad šis mitingas, tai – skiepas valdžiai.

„Tiesos skiepas, kurį jie jau gavo ir jis juos pradėjo gydyt“, – kalbėjo jis.

Po šių žodžių mitinguotojai pajudėjo iš Katedros aikštės, skanduodami „Seimą lauk“.

Rado pirotechnikos

Po pietų Vilniaus policijos vadovas Saulius Gagas pranešė, kad tikrinant į aikštę ateinančius žmones buvo rasta pirotechnikos.

„Policijos pareigūnai iš mitingo vietos išsivedė du asmenis. Pas vieną iš jų buvo pirotechnikos gaminiai – kokie, dabar bus tikslinama ir vertinama“, – sakė jis.

15min nufilmavo sulaikymą.

VIDEO: Mitinge prie Katedros – pirmieji incidentai: keli vyrai išvesti, vienas po apžiūros paleistas

„Prašytume visų supratimo, atsižvelgti ir vykdyti policijos prašymus ar nurodymus“, – ragina policija.

Tvirtina neapgręžusi nė vieno automobilio

Policija tikrino ne tik žmones, bet ir automobilius.

Anot policijos, patikros postuose nustatyta 35 administracinių nusižengimų už KET pažeidimai (saugos diržų nesegėjimas, transporto priemonės be atliktos techninės apžiūros, neapdraustos privalomuoju draudimu, saviizoliacijos reikalavimų pažeidimai (automobiliu vykę asmenys apgręžti), pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas dėl narkotinių medžiagų turėjimo be tikslo platinti.

Sulaikyti 5 asmenys, jie pristatyti į policijos komisariatą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Katedros aikštėje – Šeimų sąjūdžio mitingas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Katedros aikštėje – Šeimų sąjūdžio mitingas

„Norime paneigti viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, kad ne visi į sostinę vykę autobusai su žmonėmis buvo įleisti. Visiems autobusams leista įvažiuoti į Vilnių, nė vienas jų nebuvo apgręžtas“, – teigiama policijos pranešime.

Prašo baigti laiku

Vilniaus policijos vadovas S.Gagas paragino mitingą baigti suderintu laiku.

„Renginys suderintas nuo 10.30 iki 16 valandos, renginys turi baigtis 16 valandą. Tai reiškia, kad kalbos neturi būti sakomos nuo scenos, renginio organizatorius turi pasakyti, kad baigėsi mūsų renginys ir žmonės natūraliai turi išsiskirstyti“, – žurnalistams penktadienį sakė S.Gagas, kurį cituoja BNS.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Katedros aikštėje – Šeimų sąjūdžio mitingas
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Katedros aikštėje – Šeimų sąjūdžio mitingas

„Turime pasakyti, kad gauname tam tikrų pranešimų iš piliečių, kad „atkreipkite dėmesį“. Organizatoriai šiandien, kiek gavome pranešimų, nori, kad renginys būtų sklandus. Miestiečiai turbūt eidami į darbą atkreipia pareigūnų dėmesį, bet jokios informacijos, kuri keltų mums susirūpinimą, nesame gavę“, – tvirtino sostinės policijos vadovas.

Nors mitingas vyksta taikiai, greta Katedros aikštės esančios kavinės darbuotoja 15min džiaugėsi, kad netoliese – nemažai policijos, mat tenka vargti su galimybių paso nenorinčiais rodyti ir dėl to triukšmą keliančiais klientais.

„Jokių provokacijų ir eisenų“

Katedros aikštė aptverta tvora, visur budi policijos pareigūnai, stovi ugniagesių automobilis.

Mitingą „maršistai“ pradėjo nuo Lietuvos himno.

„Lietuvos šeimų maršo“ pirmininkas Raimondas Grinevičius nuo scenos pareiškė, kad neverta saugoti Vyriausybės ir Seimo, nes niekas ten nesirengia eiti.

„Turėkite minty – jokių provokacijų ar eisenų. Mūsų mitingas yra taikus, sekantis laiptelis į mūsų sekančius gerus darbus. Norim, kad viskas būtų gražu, tvarkinga, tik tokiais metodais galime tai pasiekti“, – sakė jis.

Mitinge kalbėjo ir Lietuvoje keturių Seimo narių iniciatyva besilankantis Vokietijos kraštutinės dešinės partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) atstovas Stefanas Korte. Plačiau apie šį apsilankymą skaitykite čia.

Kvietė valstybės vadovus

Renginį vedantis Artūras Orlauskas teigė, kad į mitingą kvietimai buvo išsiųsti prezidentui, Seimo pirmininkei, premjerei ir konservatorių pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui.

„Kaip matot, jie aktyviai dalyvauja nuotoliniu būdu, mes sveikiname juos per nuotolį, nes jie, matyt, bijo vienas kitą užkrėsti, dėl to ir nesusirinko į vieną vietą“, – ironizavo jis.

„Turim tokių pavyzdžių, kad Klaipėdos meras su 36 skiepais, 6 kaukėm, per kilometrą bendravo ir apkrėtė pats ir visus kitus užkrėtė dar“, – juokino minią A.Orlauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Orlauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Orlauskas

Renginyje buvo pagarsinta Seimo nario priesaika. „Nes jie primiršta, tai mes jiems priminėm“, – paaiškino renginio vedėjas.

Vėliau į sceną atėjo aukštaičiu, aludariu ir visuomenininku pristatytas Valdas Vižinis, pareiškęs, kad mitinguotojai kalba daugumos Lietuvos žmonių vardu.

„Noriu kalbėti ne apie tuos, kaip aš juos vadinu – bepročius valdžioje, aš noriu kalbėti ir apie opozicines partijas, nes tie žmonės, kurie save įvardija opozicija, jie iki šiol nesugeba peržengti savo asmeninių, grupinių interesų vardan mūsų visų“, – kalbėjo jis.

R.Grigas prašė skelbti priešlaikinius rinkimus

Kunigas Robertas Grigas renginyje kalbėjo, kad tai, jog jame nėra valdančiųjų atstovų, „parodo realų tragišką lūžį tarp valdančiųjų ir tautos“.

„Vyraujanti žiniasklaida ir valdančiųjų vadovai, politikai, žiūrėdami į mus mėnesių mėnesiais klausia: ko jie nori, kuo jie nepatenkinti? Dėl praktiškai prievartinės skiepų, be kurių grasoma tiesiog eliminuoti iš gyvenimo, dėl ideologinį pažiūrų ir elgsenos diktatą primenančios Stambulo konvencijos, dėl prigimtinės vyro ir moters kuriamos šeimos, tai yra, kuriamos tautos, ateitį pakertančių vienalyčių partnerysčių, dėl narkotikų, svaigalų propagandos. Dėl to jie renkasi ar yra nepatenkinti, dėl to protestuoja prieš valdžią“, – kalbėjo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Robertas Grigas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Robertas Grigas

Anot dvasininko, visa tai yra labai svarbu, tai, jo vertinimu, yra politikų ir „užvaldytos žiniasklaidos“ prievarta, bet svarbiausia yra bendras visuomenės santykis su valdžia.

Kunigo vertinimu, valdžia su tauta elgiasi kaip su baudžiauninkais, o valdžia prarado visuomenės pasitikėjimą.

„Laikosi tiktai, beje, ir diktatoriai, jėgos struktūrų, užvaldytos propagandinės žiniasklaidos, korumpuotos biurokratijos ir jiems patarnaujančių teismų dėka“, – aiškino jis.

R.Grigas sakė, kad prezidentas turėtų paskelbti pirmalaikius rinkimus.

„Jis gal nėra idealus, bet iš visų valdžios institucijų parodė valią bendrauti su žmonėmis, neniekinti“, – apie Gitaną Nausėdą kalbėjo kunigas.

Jis patikslino neskatinantis versti valdžią, tik siūlantis jai susiprasti „imtis vykdyti visuomenės, o ne savo seksualines, socialines ar perdėtos kontrolės fantazijas“.

Reikalavimai nesikeičia

Mitingo organizatoriai priešinasi galimybių pasui, valdančiųjų dar sykį ketinamam teikti Partnerystės įstatymui, kaukių dėvėjimui.

R.Grinevičius sakė, kad reikalavimai nesikeičia.

„Reikalavimai visi išlikę tie patys nuo gegužės 15 dienos, o galimybių pasas yra problema, kurią reikia būtinai spręsti, kad iš visuomenės nuimti visą tą audrinimą“, – kalbėjo jis.

Reikalavimų sąrašas – ilgas

Apie 15 valandą buvo paskelbta rezoliucija, kurioje mitingo organizatoriai paskelbė daugybę reikalavimų. Tarp jų – atšaukti galimybių pasą, nebeteikti Seimui Partnerystės įstatymo, nesvarstyti Stambulo konvencijos ratifikavimo. Maršistai pareikalavo atleisti teisingumo ministrę Eveliną Dobrovolską, sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę ir Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininką Tomą Vytautą Raskevičių.

Esą jei to nebus, tuomet reikalaujama priešlaikinių Seimo rinkimų.

Kartu reikalaujama pareikšti nepasitikėjimą premjere Ingrida Šimonyte ir sušaukti nacionalinę piliečių asamblėją.

Prezidentas, anot jų, turėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl visų antikonstitucinių prigimtinės šeimos tradicinių vertybių griovimą ir žmonių segregaciją įvedančių norminių teisės aktų pripažinimo prieštaraujančiais Konstitucijai.

Vakcinaciją taikant ekonominę ir institucinę prievartą „maršistai“ vertina kaip nusikalstamą, reikalauja stabdyti „visas privalomojo pobūdžio medicinines intervencijas prieš žmonių valią“

VIDEO: Į Vilniaus Katedros aikštę traukia būriai „maršistų“: ragina trauktis valdžią

„A.Kandrotą uždarė, nes jo bijo“

Kaip ir mitinge prie Seimo, su žurnalistais sutiko bendrauti retas „maršistas“.

„Esat Sorošo šitie fašistiniai“, – išgirdęs, kad jį nori pakalbinti 15min žurnalistė, pratarė vienas mitinge apsilankęs Vladislovas.

„Atėjau išleisti nepatenkinimą mūsų fašistinei valdžiai diktatūrinei (...) Jos vieta kalėjime geriausiu atveju“, – paklaustas, kodėl yra mitinge, sakė jis, pareiškęs, kad valdžia vykdo globalistų užsakymą.

„Paversti žmones debilais – va todėl yra skiepijami žmonės“, – reiškė nuomonę jis.

Valdžioje, jo nuomone, turėtų būti Antanas Kandrotas, Vaidas Žemaitis – tikri patriotai.

Priminsime, kad A.Kandrotas, vadinamas Celofanu, šiuo metu yra namų arešte.

„Kandrotą uždarė dėl ko uždarė? Nes bijo jo“, – kalbėjo pašnekovas.

Mitinge sutikta moteris 15min sakė esanti puikios nuotaikos, o atėjusi čia, nes yra už laisvę ir prieš pasus ir diktatūrą.

„Taip negalima, žinokite, kiekvienas sprendžia – skiepytis ar nesiskiepyti“, – kalbėjo ji.

VIDEO: Vilniaus Katedros aikštėje prasideda Lietuvos šeimų sąjūdžio mitingas

Privertė vaiką čipuotis

Mitinguotojas Valdas BNS sakė į protestą atvykęs, nes jo vaikas, pirmo kurso studentas, buvo priverstas pasiskiepyti, kad galėtų lankyti paskaitas.

„Privertė vaiką čipuotis“, – pareiškė vyras.

„Jeigu kelias dienas nemiegi sužinojęs, kad vaikui, studentui reikės kas dvi dienas testuotis, tai kaip čia gali tenkinti? Arba žudyti reikia ir leisti skiepytis“, – tvirtino su juo į mitingą atvykusi Rima.

Prie pat katedros stovi pastatyta scena, mitingo išvakarėse paaiškėjo, kad rasti ją „maršistams“ nebuvo lengva, nes nemažai verslų tiesiog atsisakė ją nuomoti.

„Lietuvos šeimų sąjūdžio“ pirmininkas Raimondas Grinevičius 15min penktadienį sakė, kad taip įvyko dėl verslui daromo spaudimo.

Gausios policijos pajėgos budi ir prie Seimo – čia penktadienį „maršistai“ negavo leidimo rengti mitingo.

Likus parai iki renginio Seimas ir Vyriausybė buvo apjuosti tvoromis.

„Miestą pažadins būgnų griaudėjimas – jų dundėjimas primins valdantiesiems, kad Lietuva dar gyva ir paprastai pasiduoti nežada!“ – taip savo puslapyje rašo renginio organizatoriai.

Mitingo reikalavimus, kaip ir „Didžiojo Šeimos Gynimo Maršo 2021“ atveju ketinama paskelbti protesto akcijos metu.

Ketvirtadienį teismas nusprendė neleisti „maršistams“ nuo katedros žygiuoti link Seimo ir mitinguoti ten.

Tiesa, savivaldybė yra gavusi keletą pranešimų apie ketinimus prie Seimo susiburti nedidelėmis, iki 15 žmonių grupelėmis. Tokiems piketams savivaldybės leidimo nereikia – pakanka apie juos informuoti.

Lietuvos šeimų sąjūdis prieš keletą dienų informavo, jog tikisi geranoriškumo, tarpusavio supratimo ir padarys viską, kad mitingas būtų taikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi