Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prie Kinijos ambasados Vilniuje Tibeto rėmėjai rengia pilietinę akciją

Prie Kinijos ambasados Vilniuje Tibeto rėmėjai rengia pilietinę akciją atkreipti dėmesį į šioje šalyje kalinamų politinių kalinių situaciją bei žmogaus teisių pažeidimus Tibete, Honkonge bei Rytų Turkestane (Sindziange).
Tubtenas Vangčenas
Tubtenas Vangčenas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ši data piketui pasirinkta neatsitiktinai. 1995 metų gegužės 17 dieną Kinijos pareigūnai areštavo ir nežinoma kryptimi išgabeno vos prieš tris dienas XI Pančen Lamos inkarnacija paskelbtą šešerių metų Geduną Čiokj Nijimą bei jo šeimos narius. Nuo tada Pančen Lama yra laikomas jauniausiu politiniu kaliniu pasaulyje“, – teigia akcijos organizatoriai.

Anot jų, ši šešiamečio berniuko pagrobimo ir, tikėtina, įkalinimo istorija, „liudija brutalią ir nežmonišką Kinijos politiką, kuri sistemingai vykdoma prieš tibetiečius jau daugiau nei šešis dešimtmečius“.

Pernai vasario mėnesį trys Jungtinių Tautų ekspertai pareiškė, kad maždaug milijonas tibetiečių vaikų buvo atskirti nuo savo šeimų ir priverstinai asimiliuoti Kinijos internatinėse mokyklose.

Kinija aiškina, kad Tibetas yra istorinė jos teritorijos dalis nuo XIII amžiaus, o komunistinė Pekino vyriausybė valdo šį Himalajų regioną nuo 1951 metų. Tuo metu daugelis tibetiečių sako, kad jų kraštas didžiąją istorijos dalį buvo faktiškai nepriklausomas, ir kad Kinijos vyriausybė siekia naudoti turtingus Tibeto gamtinius išteklius bei sunaikinti jame gyvenančių žmonių kultūrinę tapatybę.

Kinija nepripažįsta Tibeto vyriausybės tremtyje ir nuo 2010 metų nepalaiko dialogo su Dalai Lamos atstovais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas