Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 30 /16:45

Penktadienį S.Skvernelis naujai išrinktam prezidentui pristatys planus dėl naujos koalicijos

„Tvarkiečių“, „socialdarbiečių“ ir „valstiečių“ pirmininkai ketvirtadienį dalykinių pietų metu pasirašė memorandumą dėl naujos koalicijos, Vyriausybėje pranešė premjeras Saulius Skvernelis. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis kol kas dar neskuba jungtis prie derybų. S.Skvernelis taip pat informavo penktadienį susitiksiąs su naujai išrinktu prezidentu Gitanu Nausėda.
Saulius Skvernelis, Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis, Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Džiaugiuosi, kad mūsų susitikimas baigėsi pasirašytu memorandumu dėl koalicijos sudarymo ir bendrų darbo principų nustatymo“, – žurnalistams nurodė S.Skvernelis, pats dalyvavęs susitikime.

Jis pažymėjo, kad memorandumo tekstas kol kas nėra viešas.

S.Skvernelis ketina penktadienį tartis su V.Tomaševskiu

Prie naujos koalicijos kviečiamos prisijungti LLRA-KŠS lyderis V.Tomaševskis, anot S.Skvernelio, susitikime dalyvauti negalėjo dėl techninių priežasčių. Su juo žadama susitikti penktadienį.

„Su juo susitiksiu rytoj, palikta galimybė prie memorandumo prisijungti. Tuo metu, kada mes turėsim galutinį atsakymą dėl ketinimų dalyvauti koalicijoje, tada bus paskelbtas ir memorandumo tekstas“, – dėstė ministras pirmininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis

Jo teigimu, dirbs sudarytos derybinės grupės, aptarinės, kaip galėtų keistis Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių planas.

„Vyriausybės programa, kaip mes sutarėm, nesikeičia. Tiktai atsiranda korekcijos plane, įgyvendinant konkrečias politinių partijų nuostatas“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Jis tikino, kad dalykinių pietų metu apie postus, atiteksiančius naujiems partneriams, nekalbėta.

V.Tomaševskis neplanuoja susitikti su LVŽS

BNS rašo, kad LLRA-KŠS neskubės jungtis į derybas dėl valdančiosios koalicijos, sako partijos pirmininkas europarlamentaras V.Tomaševskis.

„Tegul pirmiausia susitaria valdantieji. (...) Mes gavome jų kvietimą, analizuojame“, – BNS ketvirtadienį sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

Ji nedetalizavo, kada Lietuvos lenkų rinkimų akcija gali pateikti savo poziciją šiuo klausimu ir pridūrė, jog partija niekur neskubanti.

Paklaustas, ar ketina penktadienį susitikti su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiais V.Tomaševskis atsakė: „Neplanavome“. Tačiau pridūrė, jog pokalbiai gali vykti ir telefonu.

Penktadienį paaiškės, ar premjeras traukiasi

S.Skvernelis reiškė viltį, kad artimiausiu metu bus pasirašyta ir koalicijos sutartis: „Nebent derybų metu kažkuriam etape sugebėtų išsiskirti mūsų pagrindiniai principai, pagrindiniai dalykai. Bet memorandume jie yra aptarti, ir manau, kad koalicija tikrai turėtų būti.“

Beje, premjeras S.Skvernelis penktadienį nurodė susitiksiantis su naujai išrinktu prezidentu G.Nausėda.

„Po to susitikimo matyt galėsime daugiau pasakyti apie perspektyvas“, – pridūrė S.Skvernelis.

Klausiamas, ar penktadienį informuos G.Nausėdą apie ateitį premjero poste, S.Skvernelis tikino, kad kalbėsis, o komentarai bus po pokalbio.

Jo ateitis ministro pirmininko poste, pasak S.Skvernelio, vis dar derybų objektas.

Partijų lyderiai reiškia S.Skverneliui pasitikėjimą

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis ketvirtadienį ryte teigė, kad premjero poste S.Skvernelį matytų. Socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas Vyriausybėje taip pat patvirtino, kad S.Skvernelis, anot jo, turėtų likti poste.

Savo ruožtu Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio ateitis esą bus aptarta derybų metu.

„Seimo pirmininkas bus aptartas bendrai su koalicijos partneriais“, - nurodė G.Kirkilas.

Klausiamas, gal pats prašys Seimo pirmininko kėdės, atkirto: „Ne, mes nieko neprašom šiuo metu.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

„Socialdarbiečių“ prioritetas – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

G.Kirkilas teigė, kad „socialdarbiečiai“ pretenduotų į trijų ministrų portfelius. „Pirmiausia pretenduotumėm į Socialinės apsaugos ministeriją, bet čia derybų klausimas, nieko nenutarta“, – sakė jis.

Anot G.Kirkilo, „socialdarbiečių“ derybinę grupę sudaro jis pats, frakcijos Seime seniūnas Andrius Palionis, Juozas Bernatonis ir Kęstutis Daukšys.

Kalbėdamas apie Seimo pirmininko postą, ar jis galėtų atitekti G.Kirkilui, LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis tvirtino, kad dėl to nesitarta.

„Bus tariamasi, kokiu principu bus dalijami postai ir Seime, ir Vyriausybėje“, – dėstė jis.

V.Pranckietis galbūt neliks be darbo

R.Karbauskis neatmetė galimybės, kad Seimo pirmininko pareigos atiteks kuriai nors kitai partijai, ne LVŽS. Bet yra ir kitas variantas. „Jeigu šitas postas bus paliktas valstiečių-žaliųjų sąjungai, aš abejoju, ar bus sutarta ką nors keisti“, – apie Seimo vadovo Viktoro Pranckiečio ateitį užsiminė jis.

Mūsų ketinimai sukurti didesnę koaliciją yra realybė.

„Mūsų ketinimai sukurti didesnę koaliciją yra realybė. Atitinkamai, ar tą realybę pristatys premjeras išrinktajam prezidentui, yra labai svarbi naujiena ir visai Lietuvai, ir aš manau labai svarbi ir išrinktajam prezidentui, kad viskas tvarkoj su koalicija, nes buvo daug interpretacijų“, – dėstė R.Karbauskis.

Ar S.Skvernelis, kurį laiką kalbėjęs apie atsistatydinimą iš pareigų, liks poste, anot LVŽS lyderio, paaiškės po premjero susitikimo su G.Nausėda.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis

„Aš nesu Lietuvos prezidentas ir negaliu prezidento vardu šnekėti su Sauliumi Skverneliu. Rytoj bus pokalbis, aš tikiuosi po jo ir bus pareiškimas“, – dėstė R.Karbauskis.

Lenkų rinkimų akcijai – atviros durys

Komentuodamas Lenkų rinkimų akcijos galimą prisijungimą prie koalicijos, jis teigė, kad šiai partijai atviros durys prisidėti bus tol, kol „Lenkų rinkimų akcija manys, kad verta derėtis“.

„Lenkų rinkimų akcijos daugelis vertybinių požiūrių sutampa su mūsų ir kolegų matymu. Jeigu jie įsijungtų, tai būtų loginis veiksmas. Jei būtų kitas sprendimas, mes bet kokiu atveju gerbiam savo kolegų, mus dažnai palaikančių, nuomonę“, – kalbėjo Seimo narys.

Pokyčius komentavęs „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis R.Žemaitaitis dar kartą pakartojo, kad tikėtųsi dviejų ministrų postų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Anksčiau jis sakė, kad partija siektų ir Seimo komiteto pirmininko bei Seimo pirmininko pavaduotojo portfelių.

„Mes esam per maža frakcija „Tvarka ir teisingumas“, kad pretenduotumėm į Seimo pirmininko poziciją. Kol kas tai – derybinis klausimas. Manau, artimu laikotarpiu bus išspręstas tas dalykas“, – dėstė jis.

Sprendimą keisti koaliciją LVŽS priėmė po pirmojo prezidento rinkimų turo.

Norėtų, kad derybos būtų baigtos jau kitą savaitę

Jau anksčiau R.Karbauskis tikino, kad bus deramasi dėl visų politinių postų, įskaitant premjero ir Seimo pirmininko, teigė, kad apie darbus bus kalbamasi Vyriausybės programos rėmuose.

Kiek ministrų naujai suformuotoje koalicijoje sieks turėti „valstiečiai“, nei R.Karbauskis, nei premjeras S.Skvernelis neatskleidė.

LVŽS, anksčiau turėjusi koaliciją su „socialdarbiečiais“ į derybas kvietė ne tik „Tvarką ir teisingumą“, bet ir LLRA-KŠS. Pastarosios lyderis Valdemaras Tomaševskis anksčiau 15min teigė, kad partija eidama į derybas norėtų ekonominių sprendimų už 200 mln. eurų, nors ar eis derėtis taip pat nežinia – sprendimą esą priims po dviejų savaičių.

„Valstiečių“ lyderis R.Karbauskis reiškė viltį, kad derybos baigsis kitą savaitę.

Kol derybos vyksta, o koalicijos nėra, darbas Seime nesutriks, teigė premjeras S.Skvernelis.

„Mes dirbsime taip, kaip dirbome, įstatymai bus priimami. Ir šiandien, jeigu jūs paskaičiuotumėte, tos formalios, aritmetinės daugumos nėra, bet įstatymai yra priimami“, – anksčiau kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas