Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 26 /13:14

Protesto mitingas prie Seimo: nuo nepasitenkinimo NT mokesčiu iki siūlymų „į snukį”

Vilniuje prie Seimo ketvirtadienį surengtas mitingas prieš parlamentarų svarstomas nekilnojamojo turto (NT) mokesčio pataisas. Mitingo „Pasakyk NE turto nusavinimui!“ organizatoriai teigia, kad pataisos „yra faktinis nuosavybės nusavinimas“. Planuota, kad į mitingą susirinks apie 1000 protestuotojų, kurie iš kitų Lietuvos vietų suvežti autobusais. Mitingo pradžioje buvo kiek daugiau nei 400 žmonių, tačiau vėliau jų susirinko apie 2,5 tūkstančio. Kvietimą į mitingą aktyviai rėmė Lietuvos Šeimų sąjūdis ir juo susiję bei anksčiau sieti veikėjai, nesistemine save vadinanti žiniasklaida.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Po dviejų valandų mitingas baigėsi

13:11

Po dviejų valandų kalbų protesto nuotaikos išsikvėpė. Mitingo organizatorius R.Šimaitis 13.05 val. palinkėjo susirinkusiesiems į renginį nepasiduoti valdžiai ir sakė besitikintis, kad naujo NT mokesčio nebus. Po to minia pradėjo skirstytis, protesto mitingas baigėsi.

Ramūno Jakubausko/15min nuotr./Protesto mitingas prie Seimo
Ramūno Jakubausko/15min nuotr./Protesto mitingas prie Seimo
Ramūno Jakubausko/15min nuotr./Protesto mitingas prie Seimo
Ramūno Jakubausko/15min nuotr./Protesto mitingas prie Seimo

15min žurnalistai taip pat baigia darbą iš protesto mitingo.

Ramūno Jakubausko/15min nuotr./Protesto mitingas prie Seimo
Ramūno Jakubausko/15min nuotr./Protesto mitingas prie Seimo

 

A.Lobovas žodžių nesirinko

13:09

Į sceną užlipo ir riaušių prie Seimo byloje teisiamas Andrius Lobovas. Jis negailėjo kritikos valdžiai dėl pandemijos politikos ir ragino žmones nesiskiepyti. Valdžią vadino išsigimėliais ir žudikais.

 

Prie Seimo vykstant tūkstantiniam mitingui dėl saugumo uždaromas vienas iš įėjimų

12:53

Prie Seimo keliems tūkstančiams žmonių susirinkus į protestą prieš svarstomą naują nekilnojamojo turto (NT) mokesčio modelį, dėl saugumo uždaromas vienas iš parlamento įėjimų.

Kaip BNS informavo Seimo kanceliarija, tai padaryta Vadovybės apsaugos tarnybos nurodymu „dėl saugumo“.

Pasak jos, nuo 12.30 iki 16 val. bus uždarytas įėjimas į Seimo II rūmus nuo Sausio 13-osios memorialo pusės, į juos patekti bus galima pro kitą įėjimą nuo A.Tumėno gatvės.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Protestas dėl NT mokesčio prie Seimo
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Protestas dėl NT mokesčio prie Seimo

Prie Seimo budinčių pareigūnų duomenimis, į protesto akciją reiškiant nepasitenkinimą dėl parlamente svarstomų Nekilnojamojo turto mokesčio pataisų susirinko apie 2,5 tūkst. asmenų, nors leidimas mitinguoti buvo išduotas iki tūkstančio žmonių. Incidentų kol kas nefiksuota.

Kaip BNS teigė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis, policija stebi situaciją ir, jei reikės, yra pasirengusi skirti daugiau pajėgų.

„Pareigūnų yra pakankamai, esame pasirengę, turime rezervą, jei reikės pritraukit daugiau (pareigūnų –BNS), esame pasiruošę užtikrinti saugumą“, – sakė R.Matonis.

Anot jo, dėl galimų pažeidimų viršijus suderintą protesto dalyvių skaičių bus sprendžiama po renginio.

Baiminasi naujų mokesčių

12:45 Atnaujinta 12:51

Dauguma nuo scenos kalbėjusių žmonių negailėjo kritikos valdžiai ir ragino žmones suklusti, kadangi planuojamas NT mokestis bus ne pabaiga – naujų mokesčių bus ir toliau, o juos turės mokėti paprasti Lietuvos žmonės

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Protestas dėl NT mokesčio prie Seimo
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Protestas dėl NT mokesčio prie Seimo

Vienas kalbėtojas „dėkojo“ konservatoriui Simo Biužeto ir finansų komiteto pirmininkui Mindaugui Lingei už NT mokesčio projektą ir sakė, kad „tave reikia nuleisti į unitazą, nes tavo vieta tarp šūdų“. Pasisakymą minia palaikė plojimais.

E.Švenčionienė susirinkusiesiems perdavė linkėjimus nuo už šnipinėjimą Rusijai kalinčio Algirdo Paleckio, kuris, anot jos, nuteistas dėl to, kad „kažką pagalvojo“. Ji taip pat dėkojo susirinkusiesiems į mitingą: „Lietuva – mūsų širdyse, ačiū jums“.

V.Tutkus susirinkusiesiems reklamavo save, kaip kandidatą į prezidentus.

Dalis mitingo dalyvių jau skirstosi

12:40

Šiek tiek po 12 val. dalis protestuotojų minios pradėjo skirstytis – patraukė Seimo link, o toliau – į Žvėryną. Mitingo vietoje tuo metu ir toliau sakomos kalbos, tačiau čia žmonių – jau gerokai mažiau.

VIDEO: Protestas prie Seimo: ko nori ir kodėl pyksta jo dalyviai?

 

Naujas protestuotojų lyderis Raimondas Šimaitis – kas jis toks?

12:32

Mitingo organizatorius, tinklaraštininku vadinamas Raimondas Šimaitis iki šiol itin aktyviai reiškėsi tik "Facebook" erdvėje, kur nestokoja kritikos valdantiesiems, aštrių pasisakymų ir temų. 15min pasikalbėjo su juo ir pabandė išsiaiškinti, kas jis toks.

Mitingo organizatorius Raimondas Šimaitis prisistato kaip „tėvas, mokesčių mokėtojas. Ne politikas“. Savo paskyroje „Facebook“, kur aktyviai kritikuoja dabartinius valdančiuosius bei nevengia aštrių pasisakymų, jis prisistato esąs dykaduonis įmonėje Lietuvos Respublikos Seimas bei Kalėdos pusbrolis.

Kvietimą į mitingą aktyviai rėmė Lietuvos Šeimų sąjūdis ir juo susiję bei anksčiau sieti veikėjai, nesistemine save vadinanti žiniasklaida.

Tie, kurie pažįsta R.Šimaitį iš jo „Facebook“ paskyros, kurioje jis skelbia įrašys labai aktyviai ir gausiai, pamatę jį mitinge, nebūtų jo pažinę. Jis atrodo visai kitaip.

Daugiau skaitykite: Naujas protestuotojų lyderis Raimondas Šimaitis – kas jis toks?

Raimondo Šimaičio „Faceboook“ paskyra
Raimondo Šimaičio „Faceboook“ paskyra
 

Naujausi duomenys: mitinguoja jau keli tūkstančiai žmonių

12:25

Leidimas mitinguoti buvo išduotas iki tūkstančio žmonių. Protesto akciją prižiūrintys policijos pareigūnai BNS nurodė, kad mitinge dalyvauja apie 2,5 tūkst. asmenų, incidentų kol kas nefiksuota.

Mitingo „Pasakyk NE turto nusavinimui!“ organizatorius yra Raimondas Šimaitis, prisistatantis kaip „tėvas, mokesčių mokėtojas. Ne politikas“.

„Tas pats kaip plėšikas va čia Naujanuose pasikvietė po tiltu: „ateik, nebijok, tau nieko nebus“ ir tada gaunate iš plytos per galvą ir atsibundate be piniginės. Tai čia yra lygiai tie patys plėšikai, kaip šitas Naujininkų narkomanas. Jiems niekada negana, jiems reikia dar mokesčių“, – mitingo metu susirinkusiesiems sakė R.Šimaitis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Raimondas Simaitis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Raimondas Simaitis

Anot jo, valstybė neefektyviai panaudoja surinktas lėšas.

„Pinigų valstybėje yra, tačiau jie yra ištaškomi. Paprasčiausias pavyzdys buvo NATO suvažiavimas – įranga, kuri galėjo kainuoti pusę milijono, kainavo du milijonus. Kaltų nėra. Tai gal reikėtų apsimažinti savo išlaidas pirma, apsidairyti aplinkui ir po to didinti mokesčius?“, – teigė R.Šimaitis. 

 

Policija: kol kas incidentų nebuvo

11:59

Mitingui įsibėgėjus prie Seimo, preliminariais duomenimis, susirinko daugiau nei 1000 žmonių. Tačiau mitingas vyksta ramiai. Pasak policijos, kol kas incidentų nebuvo.

Tarp protestuotojų pasirodė ir Seimo narys Petras Gražulis, vaizdo tinklaraštininkas, Prezidento posto ketinantis siekti Antanas Kandrotas, Celofanas. Tarp mitingo dalyvių sukiojasi ir Seimo narys Dainius Kepenis, buvęs Seimo narys Naglis Puteikis, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus, kuris irgi ketina siekti Prezidento posto, prorusiška visuomenės veikėja Erika Švenčionienė, buvęs Vilniaus meras, vienas partijos „Laisvė ir teisingumas“ lyderių Artūras Zuokas ir kt.

I.Šimonytė: patikslintas NT mokestis galėtų būti svarstomas Seime

11:29 Atnaujinta 11:47

Valdantiesiems pasiūlius pagrindiniam būstui taikyti mažesnius – iki 0,5 proc. mokesčio tarifus, pakoreguotas Nekilnojamo turto (NT) mokesčio įstatymo projektas galėtų būti svarstomas Seime, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Dabar yra įregistruoti patikslinimai, kurie sumažinti tuos rėžius konkrečiai būstui ir, man atrodo, tai yra normalus pasiūlymas, kuris galėtų būti komitete ir kažkada salėje (Seime – BNS) svarstomas“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė I.Šimonytė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Jos teigimu, opozicija taip pat gali teikti savo pasiūlymus, kaip dar tobulinti mokestį. 

„Jeigu kolegos iš opozicijos, užuot tiesiog abstrakčiai kritikavę, vis dėlto įregistruotų konkrečių pasiūlymų, tada, žinoma, tuos pasiūlymus taip pat būtų galima svarstyti“, – sakė I.Šimonytė.

Daugiau skaitykite čia.

Susirinko apie pusė tūkstančio žmonių: „Šitas Seimas turi eiti lauk“

11:07 Atnaujinta 12:23

Prie Seimo ketvirtadienį  susirinko apie pusė tūkstančio žmonių. „Šitas Seimas turi eiti lauk“ – tokiais žodžiais iš tribūnos prasidėjo mitingas

Žmonės nešėsi plakatus su užrašais „Ateityje NT mokestis = benamis“ ar „Grįžta reketas NT mokesčių pavidalu“.

Protestuotojai turi ir plakatų: „Konservų šaika – tautos pražūtis“, „Lupikautojai, stop“, „Pareigūne, apginki Lietuvos ateitį, o ne šaikos savivalę“. Taip pat dalis atsivežę trispalves, Vyčio, Žemaitijos ar savo miesto, pavyzdžiui, Jonavos, vėliavas. 

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Protestas del NT mokesčio prie seimo
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Protestas del NT mokesčio prie seimo

Taip pat dalis atsivežę trispalves, Vyčio, Žemaitijos ar savo miesto, pavyzdžiui, Jonavos, vėliavas

Mitingo organizatoriai teigia, kad planai apmokestinti visą, įskaitant vienintelį gyvenamąjį būstą, yra „faktinis nuosavybės nusavinimas“.

„Protestavau tuomet prieš Tarybų Sąjungą (...) ir tikėjausi, kad gražiau gyvensiu ir gražiau gyvens mano vaikai. O ką dabar turime? Paskutinį nuluošinimą“, – BNS sakė mitinge dalyvaujanti 65-ių pensininkė iš Ukmergės Janina Valeikienė.

Ji teigė nesuprantanti, kodėl turi mokėti mokestį už būstą, kurį pasistatė savo rankomis ir iš savo santaupų.

„Jeigu reikės, atsigulsiu čia, o jeigu matysiu, kad iš manęs atima namus, aš juos sudeginsiu“, – pareiškė moteris.

26-ių animatorius Simonas Margis teigė, kad NT mokestis prieštarauja žmogaus teisėms ir Konstitucijai.

„Jis tiesiog žlugdo visuomenę, paverčiant juos skolininkais“, – BNS sakė vyras.

„Žmonės, galiausiai negalintys išsimokėti visų tų skolų, bus priversti parduoti savo būstus, ko pasekoje tikrai atsiras (...) tūkstančiai žmonių, parduosiantys savo būstus, ko pasekoje kris rinkos kainos ir žmonės turės būstus parduoti už centus“, – tvirtino jis.

23-jų Dovilė mitingo metu dalyviams sakė, kad NT mokesčio pataisos trukdys Lietuvos jaunimui įsigyti namus. 

„Atsakingas jaunimas Lietuvai nereikalingas. Jei norite būti reikalingi, vartokite narkotikus, užsiimkite banditizmu ir degradavimu, nes turėti savo stogą virš galvos ir mąstyti apie darnų šeimos kūrimą – nemadinga“, – sakė ji. 

„Turiu nuosavą butuką būdama 23 metų, sunkiai dirbau, taupiau, atsisakiau pusės jaunatviškų linksmybių  ir praleidau dar dvi šiltas vasaras, tačiau pasiekiau tikslą. Už ką aš turiu mokėti?“, – kalbėjo mergina.

Leidimas mitinguoti buvo išduotas iki tūkstančio žmonių. Protesto akciją prižiūrintys policijos pareigūnai BNS nurodė, kad mitinge dalyvauja apie 450 asmenų.

Mitingo „Pasakyk NE turto nusavinimui!“ organizatorius yra Raimondas Šimaitis, prisistatantis kaip „tėvas, mokesčių mokėtojas. Ne politikas“.

Pradėjo rinktis protestuotojai

10:46

Pamažu prie Seimo jau renkasi protestuotojai, jų dabar daugiau nei kelios dešimtys.

Ramūno Jakubausko/15min nuotr./Prie Seimo renkasi protestuotojai
Ramūno Jakubausko/15min nuotr./Prie Seimo renkasi protestuotojai

 

Gausu policijos

10:42

Prieš pusę vienuoliktos protestuotojų dar nebuvo matyti, tačiau šalia laiptų į biblioteką stovi nedidelė scena pasisakymams, o aplink mitingo vietą – keliolika policijos automobilių bei būrys pareigūnų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Policijos pajėgos Seimo prieigose
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Policijos pajėgos Seimo prieigose

 

10:40

Renginio organizatoriaus instrukcijos

Mitingo organizatorius Raimondas Šimaitis renginio išvakarėse savo paskyroje „Facebook“ išdėstė instrukcijas, kaip turėtų vykti protesto akcija ir ką turėtų daryti jos dalyviai.

Jis įspėjo šiltai apsirengti, nes oras bus prastas, pranešė, kad mitingo vietoje bus daugiausia 2 arbatos aparatai po 50 litrų, o papildomų tualetų nebus, nes mitingas netruks ilgai.

„Ateiname, susitariame, ką darome, ir darome. Protestas ne dėl protesto, o siekis suburti visus ir imtis realių veiksmų“, – rašė R.Šimaitis.

Pamačius tokį, besidraskantį, rėkaujantį, rekomenduojama guldyti snukiu į purvą ir palaukti, kol išves policija.

Jis tikino, kad mitinge gali būti provokatorių, ir pasiūlė, kaip su jais elgtis.: „Žada atvežti benamių/provokatorių, pamačius tokį, besidraskantį, rėkaujantį, rekomenduojama guldyti snukiu į purvą ir palaukti, kol išves policija. Kadangi viešojoje erdvėje sklando grasinimai susidoroti su protestuotojais, bet kuris nenormalas turi būti sutvardytas nelaukiant, kol ką iškrės“.

Anot jo, mitingo dalyvių tikslai – siekti panaudoti žmonėms suteiktus svertus ir suteikti daugiau galių žmonėms, taip priartėjant prie demokratijos.

Mįslingas organizatorius

10:39

Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, mitinguoti leista tūkstančiui dalyvių. Jo organizatorius Raimondas Šimaitis prisistato kaip „tėvas, mokesčių mokėtojas. Ne politikas“. Savo paskyroje „Facebook“, kur aktyviai kritikuoja dabartinius valdančiuosius bei nevengia aštrių pasisakymų, jis prisistato esąs dykaduonis įmonėje Lietuvos Respublikos Seimas bei Kalėdos pusbrolis.

Ramūno Jakubausko/15min nuotr./Raimondas Šimaitis
Ramūno Jakubausko/15min nuotr./Raimondas Šimaitis

Kvietimą į mitingą aktyviai rėmė Lietuvos Šeimų sąjūdis ir juo susiję bei anksčiau sieti veikėjai, nesistemine save vadinanti žiniasklaida.

 

Paskutinis atnaujinimas 2023-10-26 10:39

„Žmogus turi kažkur gyventi, tad vienintelio gyvenamojo būsto apmokestinimas yra faktinis turto nusavinimas. Jūs mokėsite nuomą už savo pačių įsigytą būstą, kurį įsigydami jau mokėjote mokesčius nuo pajamų. Laikui bėgant žmonės sensta, mažėja jų pajamos, o nekilnojamo turto vertė, atvirkščiai, auga“, – feisbuke paskelbtame kvietime į mitingą skelbė organizatoriai.

Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, mitinguoti leista tūkstančiui dalyvių. Jo organizatorius Raimondas Šimaitis prisistato kaip „tėvas, mokesčių mokėtojas. Ne politikas“. Savo paskyroje „Facebook“, kur aktyviai kritikuoja dabartinius valdančiuosius bei nevengia aštrių pasisakymų, jis prisistato esąs dykaduonis įmonėje Lietuvos Respublikos Seimas bei Kalėdos pusbrolis.

VIDEO: Protestas prie Seimo: ko nori ir kodėl pyksta jo dalyviai?

Kvietimą į mitingą aktyviai rėmė Lietuvos Šeimų sąjūdis ir juo susiję bei anksčiau sieti veikėjai, nesistemine save vadinanti žiniasklaida.

Siekdama padidinti NT mokesčio bazę, Vyriausybė siūlo apmokestinti visą, įskaitant ir vienintelį turimą gyvenamąjį, nekilnojamąjį turtą.

Spalio 26-ąją Seimas turėjo galutinai balsuoti dėl įstatymo pataisų, tačiau spalio 19 dieną šį klausimą nukėlė į lapkritį.

Vyriausybė siūlo, kad nauji NT mokesčio tarifai įsigaliotų nuo 2025 metų, o pirmasis mokėjimas būtų 2026 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas