Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vyks žaliųjų protesto akcija-performansas: vaikus simbolizuojantys rekvizitai bus apliejami nafta

Minint Vaiko dieną, penktadienį 11:00 Vilniuje priešais Vyriausybės rūmus vyks žaliųjų organizuojama protesto akcija „Nesu**kite vaikų ateities!“, rašoma Lietuvos žaliųjų partijos pranešime spaudai.
Afiša
Afiša / Organizatorių nuotr.

Pasak akcijos iniciatorės Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkės Ievos Budraitės, Vyriausybė, delsdama priimti ryžtingus sprendimus, kurie leistų iki 2030 metų metų 41 proc. sumažinti naftos degalų vartojimą transporto sektoriuje, kelia grėsmę Lietuvos gyventojų ir jų vaikų ateičiai.

Protesto-performanso prie Vyriausybės metu vaikus simbolizuojantys rekvizitai bus apliejami nafta, taip Vyriausybei demonstruojant, kad jos sprendimų vilkinimas skandina vaikų ateitį.

„Vaikystė Lietuvoje tampa nesaugi tiek ekologiniu, tiek ekonominiu atžvilgiu. Didėjanti miestų tarša kelia didžiules rizikas sveikatai, o delsimas priimti ryžtingus sprendimus mažinti naftos degalų vartojimą transporto sektoriuje, kasdien mums kainuoja vieną milijoną eurų.

Didelę ir sprarčiai besikaupiančią skolą už vilkinamus priimti sprendimus būsime priversti mokėti ne tik mes, bet ir mūsų vaikai. Jau dabar prognozuojama, kad dėl didėjančio naftos degalų vartojimo ir augančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų Lietuvos mokesčių mokėtojai turės susimokėti apie 1,3 milijardus eurų. Ką jau kalbėti apie klimato kaitos keliamus iššūkius.“, – sako I.Budraitė.

Ji primena, kad dar 2023 metų lapkritį Seimas pateikė įstatymo projektą, kuriame įtrauktas įsipareigojimas 41 proc. iki 2030 metų sumažinti naftos degalų vartojimą transporto sektoriuje. Nors įstatymo projektui po pateikimo Seime pritarta, tačiau jam buvo paprašyta Vyriausybės išvados, kurią ji turėjo pateikti iki šių metų sausio 9 d., tačiau iki šiol to nepadarė.

„Be Vyriausybės išvados įstatymo projektas yra įstrigęs biurokratų stalčiuose ir taip yra vilkinamas jo priėmimas. Kiekvienos Vyriausybės delsimo dienos kaina yra besikaupianti finansinė našta Lietuvos gyventojams ir prarandama sveikata. Skaičiuojama, kad oro tarša, dar vadinama tyliąja žudike, Lietuvoje per metus pasiglemžia apie 3 tūkstančius gyvybių.

Ar tikrai norime tokios ekonomiškai nestabilios ir sveikatai pavojingos ateities savo vaikams? Laikas Vyriausybei atsimerkti ir padėti Lietuvai nulipti nuo naftos „adatos“, nes ši priklausomybė ir nenoras spręsti problemos prilygsta vaiko teisės į švarią, saugią ir sveiką aplinką pažeidimui“, – teigia I.Budraitė.

Šios akcijos rengėjai kviečia prie jos prisijungti esamus ir būsimus tėvus bei visus, aplinkos būklei neabejingus miestiečius.

Akcijos laikas: penktadienis (gegužės 17 d.) 11:00

Akcijos vieta: Vinco Kudirkos aikštė Vilniuje, priešais Vyriausybės rūmus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas