Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 04

Prieš „Kaunas Pride“ nusiteikę maldininkai: „Meldžiamės už Jūsų atsivertimą“.

Pirmųjų Kauno istorijoje LGBTQ+ eitynių dalyviai dar tik ruošiasi eiti Laisvės alėjoje, tačiau šalia pagrindinės miesto gatvės jau skamba maldos. Čia susirinkę žmonės sako jautę pareigą ateiti, tai protestas prieš „Kaunas Pride“, tačiau ne politine forma, o religine. Kiek anksčiau eitynių organizatoriai savo ruoštu sakė, kad malda dar niekam nepakenkė.
Maldininkų protestas prieš eitynes
Maldininkų protestas prieš eitynes / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie eitynes plačiau skaitykite čia: LGBT eitynių Kaune organizatoriai tikina – renginys yra vienijantis, bet incidentai jau fiksuojami

Grupelė žmonių maldai susirinko iki oficialios eitynių pradžios likus dar kelioms valandoms. Su vėliavomis, puoštomis šventųjų paveikslais, ir plakatais.

Vienas iš jų skelbė „Meldžiamės už Jūsų atsivertimą“.

Kalba apie užtraukiamą nelaimę

Šarūnas Pusčius, vienas iš organizatorių, 15min sakė, kad „pagal katalikų katechizmą, kuris atspindi realybę, tai yra nuodėmė ir šaukiasi dangaus keršto“.

„Senovėje buvo net bausmė numatyta už homoseksualius santykius, nes jie visai valstybei užtraukia nelaimę. Kaip dievo bausmę. Tačiau viešas propagavimas yra dar blogiau.

Tai yra ta nuodėmė, kuri propaguojama viešai ir galbūt tai mato vaikai. Galbūt vaikai paskui užsikrės šiuo dalyku. Tokie žmonės eina į amžiną kančią, tad mes iš meilės jiems tą darom (meldžiamės), kad jie nedarytų šito. Meldžiamės už juos“, – kalbėjo Š.Pusčius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maldininkų protestas prieš eitynes
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maldininkų protestas prieš eitynes

Jis paminėjo ir esą gerą pavyzdį, Eimantą Gudą, kuris, anot Š.Pusčiaus, turi tą polinkį į homoseksualumą, bet priešinasi, kovoja su tuo, meldžiasi, eina galbūt pas psichologus.

„Yra klinikos specialios psichologinės, kurios išgydo nuo šitos ydos. Tas pats, kaip narkomanas, dabar jei būtų dabar narkomanų eitynės.

Mes ne neapykantą skleidžiam, bet tai yra meilės kalba.

Tai žmogus tai (ydai) gali nepasiduoti. Jis gali pasiduoti blogiui savyje, bet gali ir pasipriešint. Mes tą ir skatiname daryti. Mes ne neapykantą skleidžiam, bet tai yra meilės kalba“, – savo nuomonę dėstė Š.Pusčius.

Tikslas – protestas

Kunigas Edmundas Naujokaitis tvirtino esąs kaunietis ir jaučiąs pareigą pasisakyti prieš tokį renginį: „Koks tikslas? Protestas prieš „Kaunas Pride“ eitynes.

O antra vertus, tai taip pat yra atsilyginimo malda, tai ne politinė forma, bet religinė. Prašom Dievo atleidimo už tai, už šį renginį, kuris pagal katalikiškas tradicijas yra nuodėmė, yra blogas. Demonstravimas šitos pozicijos ir tai, ką mes vadiname LGBT ideologija, yra blogis.“

Kitas renginio organizatorių atstovas Jurgis Jonaitis pareiškė, kad čia susirinkę yra „prieš viešai propaguojamas nuodėmes prieš prigimtį“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maldininkų protestas prieš eitynes
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maldininkų protestas prieš eitynes

„Toks yra šio renginio pagrindinis tikslas. Eitynės yra viešas veiksmas, siekiantis įtvirtinti moraliai nepadorų elgesį įvairiose lygmenyse, pavyzdžiui, valstybės įstatymuose keičiant santuokos sampratą, švietimo sistemą, vaikų auginimo tam tikras tradicijas, normas ir kitus dalykus.

Tai – politiniai socialiniai klausimai, kurie visiems suprantami aiškūs ir kelia didelę kontraversiją“, – kalbėjo J.Jonaitis.

Leidimas išduotas

Anot organizatorių, leidimas šiam renginiui buvo gautas, leista susirinkti 15 žmonių. Iš pradžių prašyta leidimo sambūriui kitoje vietoje, arčiau eitynių vietos, tačiau galų gale leista tai daryti keliais šimtais metrų toliau.

Eitynės yra viešas veiksmas, siekiantis įtvirtinti moraliai nepadorų elgesį įvairiose lygmenyse, pavyzdžiui, valstybės įstatymuose.

Organizatoriai sako Bažnyčios herarchų nekvietę, gal todėl jų čia ir nėra. O čia susirinkę „katalikai, žmonės, kurie yra ištikimi katalikų tikėjimui, ne kažkokie neapykantos skleidėjai, ne agresyvūs žmonės, o katalikai, kurie nori išlaikyti katalikų tikėjimą ir jį skleisti“.

Susirinkusieji tvirtino norintys pakviesti visus į bažnyčią, parodyti, kad tai vieta, kuri priima bet kokį elgesį: „Taip, bažnyčia priima visus, nes visi yra nusidėjėliai ir padaro blogų dalykų. Bet bažnyčia kviečia atsiversti, kviečia tai pripažinti, keistis, ieškoti atsakymų į sudėtingus klausimus, bet ne nuolaidžiauti bet kokiems įgeidžiams ar visiškai nepriimtinoms moralės normoms.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maldininkų protestas prieš eitynes
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maldininkų protestas prieš eitynes

Melstis ketinama apie dvi valandas, tačiau esą tai jokiais būdais nėra noras priešinti visuomenės, skaldyti ją. Tačiau yra nesutarimai ir to neslepiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas