Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 05

Prieš kvaišalus kovojantys tarnautojai neviltyje: Vyriausybė negirdi skundų dėl vadovo

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento darbuotojai jau gerą pusmetį anoniminiais skundais beldžiasi į įvairių institucijų duris ir ieško pagalbos – jų teigimu, direktorius Renaldas Čiužas kiršina ir skaldo kolektyvą, sukuria nepakeliamą psichologinę atmosferą, dėl jo pareigas palieka ilgamečiai specialistai. Darbuotojų teigimu, į šiuos skundus Vyriausybės kanceliarija ir Darbo inspekcija reaguoja tik formaliai, o situacijos nekeičia net ir R.Čiužui neseniai surašytas nusižengimo protokolas.
NTAKD darbuotojai kaltina direktorių R.Čiužą mobingu ir psichologiniu smurtu
NTAKD darbuotojai kaltina direktorių R.Čiužą mobingu ir psichologiniu smurtu / 15min nuotr.

Maža pergalė

Sausio 28 dieną Valstybinė darbo inspekcija Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriui Renaldui Čiužui surašė administracinio nusižengimo protokolą.

Savo atsakyme į anoniminį departamento darbuotojų skundą inspekcija nurodė, kad „darbdavys neužtikrino tokios darbo aplinkos, kurioje darbuotojai nepatirtų priešiškų, žeminančių, agresyvių, užgaulių, įžeidžiančių veiksmų, kuriais kėsinamasi į atskiro darbuotojo ar jų grupės garbę ir orumą, psichologinį neliečiamumą“.

15min nuotr./NTAKD darbuotojų apklausos rezultatai
15min nuotr./NTAKD darbuotojų apklausos rezultatai

Tai – pirmoji NTAKD vadovu nepatenkintų darbuotojų pergalė.

Skundus R.Čiužo elgesiu nepatenkinti darbuotojai tiek Darbo inspekcijai, tiek Vyriausybės kanceliarijai rašo jau kone metus – nuo pernai pavasario, tačiau teigia, kad iki šiol buvo apsiribota tik formaliais patikrinimais, o jokių realių priemonių, kad situacija būtų suvaldyta, nebuvo imtasi.

Darbuotojų kaitos priežastys

Tuometinės Vyriausybės nutarimu į departamento direktoriaus pareigas R.Čiužas buvo paskirtas 2020 metų kovą. Su anonimiškumo sąlyga su 15min kalbėję buvę ir esami darbuotojai teigė, kad būtent tuomet ir prasidėjo tai, ką neretas vadina mobingu ar psichologiniu smurtu.

Įprastomis sąlygomis departamente vidutiniškai dirba apie 34 darbuotojai ir per kiek daugiau nei pusantrų naujojo direktoriaus vadovavimo metų savo pareigas jau paliko daugiau nei 20 jų. Darbuotojų teigimu, tokia kaita – beprecedentė.

„Aš bandžiau žiūrėti ir ėmiau visą laikotarpį nuo 2011 metų, kai įkurtas departamentas, iki jo atėjimo – per devynerius metus – pasikeitė 40 žmonių“, – 15min pasakojo viena buvusi ilgametė darbuotoja.

15min kalbėjosi su maždaug dešimt buvusių ir esamų NTAKD darbuotojų. Beveik visi jie, išskyrus vieną, kaip savo išėjimo iš darbo ar prastos savijautos priežastį nurodo būtent direktoriaus veiksmus – jo elgesį, bendravimo būdus ir manierą, darbuotojų kiršinimą, nepasitikėjimo kūrimą.

„Kol jo nebuvo, kolektyvas tikrai buvo šaunus ir atmosfera buvo labai gera. Jam atėjus viskas subyrėjo dėl to nuolatinio kiršinimo ir negatyvo“, – sakė viena buvusi NTAKD specialistė.

„Ateini į darbą ir kiekvieną dieną visų reikia klausyti, visiems viskas blogai, o priežastis ta pati. Per tuos pusantrų metų, atrodo, vien tik blogėja viskas“, – pasakojo kitas buvęs darbuotojas.

NTAKD nuotr. /Prof. dr. Renaldas Čiužas
NTAKD nuotr. /Prof. dr. Renaldas Čiužas

Pats R.Čiužas teigia jam metamuose kaltinimuose jokių pagrįstų ir konkrečių faktų nematantis, todėl visas kalbas vertinantis tik kaip interpretacijas.

„Vadovas niekada jokioje įstaigoje nebus mylimas ir ant rankų nešiojamas. Tiesiog tai yra normalūs darbo santykiai“, – 15min sakė jis.

Visgi nusiskundimus patvirtina ir paties departamento rengta anoniminė darbuotojų apklausa, kurioje net šeši iš dešimties jų nurodė psichologinę būseną darbe vertinantys blogai arba labai blogai, o pagrindiniu to kaltininku įvardijo būtent direktorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas