Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 02

P.Gražulis kelia šurmulį dėl A.G.Astrauskaitei skirtos psichiatrinės ekspertizės

Seimo narys Petras Gražulis kaltina teisėsaugą dėl protestų organizatorės Astros Genovaitės Astrauskaitės priverstinio uždarymo į psichiatrinę ligoninę. Tačiau A.G.Astrauskaitė pati paskelbė, kad savanoriškai atvyko į jai teismo paskirtą psichiatrinę ekspertizę. Ji yra įtariamoji Seimo riaušių byloje.
Astra Genovaitė Astrauskė
Astra Genovaitė Astrauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Vakar, gegužės 31 dieną, mokytoją Genovaitę Astrą, kaip sovietmečiu vienuolę Nijolę Sadūnaitę, Petrą Cidziką ir kitus sovietinius politinius kalinius, prokuroro prašymu teismas uždarė į psichiatrinę ligoninę. Už tai, kad ji rugpjūčio 10 dieną prie Seimo surengė mitingą. Grynas putinizmas – lukošenkizmas – lanzbergizmas!“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė P.Gražulis.

A.G.Astrauskaitė yra prieštaringai vertinama sostinės mokytoja, bandanti aktyviai pasisakyti kai kuriomis jai ir visuomenei aktualiomis temomis. Ši vilnietė dalyvavo ir garsiajame mitinge prie Seimo, kuris baigėsi riaušėmis – dėl to A.G.Astrauskaitė tapo viena iš šimto įtariamųjų.

Sprendžiant dėl galimos asmens atsakomybės už savo veiksmus, kai kuriais atvejais yra pagrindas visų pirma išsiaiškinti, ar žmogus apskritai suvokė savo veiksmus, galėjo juos valdyti, o vėliau – prisiimti už juos atsakomybę.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Astra Genovaitė Astrauskaitė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Astra Genovaitė Astrauskaitė

15min ketvirtadienį Generalinėje prokuratūroje (GP) pasidomėjo, kokiu tikslu ir kokiu pagrindu Seimo nario minimam asmeniui buvo paskirta psichinės sveikatos ekspertizė.

„Atsakydami į Jūsų paklausimą informuojame, kad yra atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl riaušių prie Seimo“, – raštu pateiktame atsakyme nurodė Lietuvos Respublikos GP Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Ji dar pridūrė, kad „tyrimo metu atliekamų procesinių veiksmų prokuratūra nekomentuoja.“

Pati visuomenininke prisistatanti moteris portalui respublika.lt sakė, jog jau perspėjo medikus, kad jeigu ekspertai pripažins ją nepakaltinama, vertins tai kaip politinį susidorojimą ir reikalaus nepriklausomos ekspertizės. A.G.Astrauskaitė pranešė pati atvykusi į ekspertizės atlikimo vietą Utenoje gegužės 31 dieną.

Šiuo metu mėnesį trunkanti įtariamosios stebėsena jau yra prasidėjusi, stacionariomis sąlygomis atliekama ekspertizė patvirtinta teismo nutartimi (tenkinus prokuroro prašymą).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas