Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 11

Priešiškų šaltinių propagandos akiratyje – NATO Viršūnių susitikimas, karinė parama Ukrainai bei tariama grėsmė Rusijai

Praėjusį mėnesį Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai priešiškoje informacinėje aplinkoje identifikavo 309 unikalius incidentus gynybos tema. Trys pagrindinės propagandos šaltiniuose vyravusios mėnesio temos – NATO Viršūnių susitikimas, karas Ukrainoje bei NATO – Rusijos santykiai, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Informacijos priemonė (asociatyvi nuotr.)
Informacijos priemonė (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Vilniuje vykęs NATO viršūnių susitikimas sulaukė didžiausio propagandos kūrėjų ir skleidėjų dėmesio. Rusijos ir Baltarusijos režimų kontroliuojami šaltiniai kryptingai kvestionavo patį renginio turinį, siekdami pristatyti jį kaip beprasmį ir nereikšmingą tiek politine, tiek gynybine prasme.

Aktyviai išnaudotas NATO kaip agresyvaus ir besiruošiančio karui Aljanso naratyvas – nemažai dėmesio skirta NATO gynybos planams, kuriuos propaganda siejo su įtampa regione, tariama grėsme Baltarusijos pasieniui ir Kaliningradui.

Prieš pat Viršūnių susitikimą sulaukta informacinio spaudimo. Liepos pradžioje Rusijos ir Baltarusijos režimai informavo apie taktinių branduolinių ginklų dislokavimą Baltarusijos teritorijoje, įvardijant šį veiksmą kaip atgrasymo priemonę NATO tiesioginės grėsmės Sąjunginės valstybės atžvilgiu. Pasirodė informacija, jog Baltarusijos ginkluotosios pajėgos ketina keistis patirtimi su „Wagner“ samdiniais, informuota apie jų atvykimą į Baltarusijos teritoriją bei jiems skirtų stovyklų įrengimą.

Visą liepos mėnesį stebėtame informaciniame lauke išliko aktuali Ukrainos tema. Viena vertus, teigta, kad Ukraina nebus priimta į NATO, tačiau Vakarai išnaudos Ukrainą karui su Rusija, nepaisydami galimų šios šalies aukų ir nuostolių mastų. Iš kitos pusės, propagandininkai teigė, kad Ukrainos priėmimas į NATO taps logiška Vakarų rusofobijos ir karo kurstymo politikos tąsa, o NATO šalių kariniai daliniai galimai dalyvaus karo veiksmuose Ukrainoje.

Be to, bandyta įtikinti, jog Ukraina, stumiama NATO, sukelsianti provokaciją Zaporižios atominėje elektrinėje. Antiukrainietiškus teiginius propagandininkai išnaudojo ir savo naratyvų – jog „visi specialiosios operacijos tikslai turi būti įvykdyti“, o Ukrainos valstybė turi būti sunaikinta, sklaidai.

Pastebėta, jog dėmesys LITPOLUKRBRIG temai išliko gana aukštas – teigta, kad brigados kariai iš Lietuvos ir Lenkijos įžengs į Ukrainos teritoriją, ką Rusija traktuos kaip tiesioginį šių valstybių įsitraukimą į ginkluotą konfliktą.

Kariuomenės analitikų vertinimu, Rusijos ir Baltarusijos režimų propaganda, kaip ir anksčiau, skleidė tikslines žinutes skirtingoms auditorijoms. Vidinėse auditorijose siekta išlaikyti paramą karo veiksmams prieš Ukrainą ir priešiškumą Vakarams. Savo ruožtu, Vakarų auditorijose siekta mažinti paramą Ukrainai, pasitikėjimą NATO ir formuoti pozityvų Kremliaus įvaizdį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas