Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 06

Prieštaringai vertinamame marše šeimos gynimo vėliavą kels ir dalis Seimo narių: kiti politikai įspėja apie pavojus

Artėjant nevienareikšmiai vertinamam Didžiajam šeimų gynimo maršui kai kurie politikai pareiškė dalyvausiantys renginyje ir taip pademonstruosiantys savo palaikymą tradicinei šeimai ir krikščioniškoms vertybėms, nepritarimą tos pačios lyties asmenų partnerystės įteisinimui, Stambulo konvencijos ratifikavimui ir panašiai. Tačiau kai kurie Seimo nariai labai skeptiškai vertina mitingą ir svarsto, esą jo rengėjai gali turėti užslėptų kėslų, galbūt net antivalstybinės veiklos elementų.
K.Krivicko organizuojamos šeimų eitynės
2019 metais organizuotos šeimų eitynės/Asociatyvi nuotr. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Renginys, pavadintas Didžiuoju šeimos gynimo maršu, planuojamas gegužės 15 dieną.

Numatomo mitingo aprašyme nurodoma, kad ketinama vienytis prieš „ideologinio karo metodais vykdomą agresyvią genderistinę propagandą ir valdančiosios daugumos rengiamus įstatymus“.

Kaip rašė 15min, socialiniame tinkle neseniai dalintasi protesto akcijos vedėju ir scenaristu įvardijamo Artūro Orlausko pareiškimais, kuriais jis grasino „nušluoti „nafig“ visą tą Seimą“, parlamentarus vadino necenzūriniu žodžiu, ragino apsupti Seimą, kol šis paklus reikalavimams.

Rengėjai nedomina

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad pagrindinis motyvas, kodėl dalis „valstiečių“ dalyvaus renginyje, sutampa su kitų akciją palaikančių piliečių motyvu.

„Tai yra už tradicinę šeimą pagrindinis šūkis. Ir šitoje situacijoje, kada yra siūlomas Partnerystės įstatymas Seime, tas renginys yra pačiu laiku, nes jis turėtų parodyti visuomenės nuomonę tuo klausimu. O mes tiesiog pakvietėme mūsų partijos narius. Antradienį diskutavome frakcijoje, kad Seimo nariai daugelyje savivaldybių jungsis prie to renginio“, – nurodė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Tiesa, R.Karbauskis pabrėžė, kad LVŽS nedalyvauja renginio organizavime, neatsako už rengėjų klaidas ar dalykus, kurie būtų susiję su galima homofobija.

„Iš principo mes šnekame tik apie pagrindinę idėją, kuri vienija žmones, kurie dabar ten ruošiasi dalyvauti arba palaiko tą renginį“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Paklaustas apie kai kuriuos nevienareikšmiai vertinamus Didžiojo šeimų gynimo maršo rengėjus, R.Karbauskis teigė manantis, kad tai tam tikrų jėgų, kurios nenorėtų to renginio, bandymas nukreipti temą.

„90, 95, 99 procentai žmonių, kurie dalyvaus toje akcijoje, nežino, kas ją organizuoja, ir visai nesidomi tuo, jiems visai neįdomu. Nes iš tikrųjų tie žmonės, kurie jungiasi, jungiasi prie pačios idėjos, prie bandymo valdžiai pasakyti, kad nustokite bandyti pakeisti Lietuvos tradicijas ir eiti prieš mūsų visuomenės nuostatas, ir taip toliau.

Aš sąžiningai pasakysiu – aš nežinau rengėjų, manęs tai nedomina. Manęs tai visiškai nedomina. Ir jeigu kas nors išeis į sceną ir bandys kažką šnekėti, kas neatitiks visuomenės nuomonės ir pozicijos, tai nušvilps tiesiog – ar tai būtų rengėjas, ar būtų bet kas kitas“, – mano LVŽS pirmininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Orlauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Orlauskas

R.Karbauskis tikino iš „valstiečiams“ atstovaujančių Seimo narių išgirdęs, kad regionuose tarp renginio organizatorių nėra teistų žmonių ar panašiai.

„Kai kuriose vietose tiesiog didžiuliai renginiai įvyks: ir bažnyčiose, ir kitur išleidžiant tą koloną. Tai yra tiesiog judėjimas, dabar jau visos tautos, visos visuomenės ir niekam neįdomu, kas yra prie organizatorių ar organizatorius, ar tiesiog bando save vadinti organizatoriumi. Mes nesame organizatoriai. Mes nemanome, kad reikia painioti politiką su šituo renginiu. Mes esame ir dalyvausime kaip partija, kaip žmonės, kaip eiliniai dalyviai“, – kartojo jis.

Kai kuriose vietose tiesiog didžiuliai renginiai įvyks: ir bažnyčiose, ir kitur išleidžiant tą koloną.

R.Karbauskis negalėjo pasakyti, ar pats dalyvaus šeimų marše. Jis minėjo, kad nėra paskiepytas.

Antra problema, anot LVŽS lyderio, ta, kad jis atkreiptų į save dėmesį, kas nėra logiška, nes norima, jog valdžia suprastų, esą tai – ne politinis veiksmas, o visuomenės nuomonės vertybiniais klausimais pareiškimas.

„Čia tikriausiai vienas iš pirmųjų tokių renginių, kuris šnekės apie vertybinį klausimą per tokio masiško renginio formą. Mes iki to nusiritome – šita valdžia iki to privedė, kad jau šiandien nebe politikai diskutuoja apie vertybinius dalykus, bet pati visuomenė ginasi nuo tam tikrų politikų, kurie primetinėja savo vertybes visai visuomenei“, – aiškino R.Karbauskis.

Dalyvaus ir M.Puidokas

Opozicijoje dirbančios Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas teigė negirdėjęs, kad kas iš partiečių rengtųsi į šeimų maršą, bet neatmetė, jog kas nors gali jame dalyvauti.

Pasak jo, „darbiečiai“ šio klausimo nesvarstė, bet gal jis bus iškeltas per netrukus vyksiantį tarybos posėdį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas

Paklaustas, kokia jo nuomonė apie šį renginį, V.Uspaskichas aiškino, kad yra daug diskredituojančių dalykų.

„Neteisingai organizuojamas, taip sakant, devalvuojamos jo vertybės. Aš šiaip tikrai už tradicinę šeimą, konservatyvus, nes jau senos pakraipos žmogus, 7-oje dešimtyje. Bet tai turi būti rimčiau organizuojama, turi būti komitetas, aiškūs žmonės, paskelbti tikslai. Kada viskas būtų suprantama, aišku, tada galima svarstyti. O dabar net nežinau, kas ten organizatorius iš tikrųjų“, – sakė V.Uspaskichas.

Didžiajame šeimų gynimo marše ketina dalyvauti Seimo Darbo partijos frakcijos narys Mindaugas Puidokas.

„Visada pasisakau už tradicinę šeimą ir jos stiprinimą, tai natūralu, kad pati maršo idėja, tradicinių šeimų stiprinimo gynyba tikrai yra labai sveikintina ir gera. Dėl to ketinu dalyvauti marše“, – aiškino jis.

M.Puidokas sakė, kad niekaip nėra susijęs su renginio organizatoriais. Tačiau jis, kaip politikas, vertina pačią maršo idėją, kuri esą teisinga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

Parlamentaras viliasi, kad renginys praeis gražiai, kultūringai, jame bus išsakytos „problemos, kurios kyla dėl agresyvaus genderinės politikos stūmimo Seime“.

„Tai, aš manau, kad šitame kontekste maršo iškelta mintis, kad privalome stiprinti tradicinę šeimą ir pasakyti griežtą „ne“ genderinei politikai, yra svarbi žinia šitame kontekste. Ir, ko gero, kalbant apie Stambulo konvenciją, aš taip pat tiek praeitos kadencijos Seime, tiek šioje kadencijoje esu vienas iš tų aštriausių kritikų šio tarptautinio dokumento.

Manau, kad šitas problemas reikia kelti diskusijai ir parodyti politikams, kokia yra žmonių nuomonė. Tų žmonių, kurie nepritaria, yra didžiulis skaičius – kaip rodo „Vilmorus“ apklausos, dauguma žmonių nepritaria tiems dalykams, manau, kad tai yra svarbu“, – dėstė M.Puidokas.

Remia tradicinę šeimą

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis teigė, kad partija remia tradicinės šeimos stiprinimo politiką.

Pasak jo, LLRA-KŠS atstovai pagal galimybes dalyvaus minėtame renginyje.

„Ne vieną kartą tokių renginių buvo. Buvo savo laiku ir eitynės šeimų – vyro, moters, vaikų, su vežimėliais, tai mes dalyvavome, tai labai gražūs renginiai“, – pasakojo V.Tomaševskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

Jis tikino nematęs ir neskaitęs apie A.Orlausko pasisakymus. LLRA-KŠS lyderis aiškino, kad jam svarbiausia tai, kad vyks svarbus renginys, kurį jis remia.

„Mes nesame organizatoriai, tai mes ir nesigiliname į šitas organizacines subtilybes“, – kalbėjo jis.

Tradicinės šeimos institutas esą susiduria su rimtais iššūkiais. Pasak V.Tomaševskio, pavyzdžiui, Vidurio ir Rytų Europa, taip pat – Lietuva, bolševikams pasipriešino su krikščioniškomis vertybėmis, taip sugebėjome atkovoti nepriklausomybę, „šeimose buvome stiprūs, vaikai auklėti krikščioniškomis vertybėmis“.

Dabar, LLRA-KŠS pirmininko nuomone, atėjo „neobolševizmo laikai, kai praktiškai vyksta moralinis kitaminčių persekiojimas“.

„Žmonėms tai nepatinka. Žmonės yra gimę laisvi, iš prigimties jie yra laisvi, tad jie turi būti laisvi. O dabar primetamos kažkokios ideologijos neobolševikinės. Tai, aš manau, dėl to įvyksta tokie renginiai, kad nenori žmonės sutikti, kadangi jie yra laisvi, negalima primesti jokios ideologijos: bolševikinės, neobolševikinės ar kitų kažkokių ideologijų“, – kalbėjo V.Tomaševskis ir pridūrė, kad Dievo yra pasakyta, kaip mes turime gyventi, kas yra šeima, santuoka, gyvybė.

Gali būti siekiama išnaudoti politiniais tikslais

Didžiausiosios valdančiosios partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) bendrijos „Lietuvos krikščionys demokratai“ pirmininkas Paulius Saudargas pabrėžė palaikantis tradicinę šeimą, krikščionišką kultūrą.

„Šeimą palaikome, visas geras iniciatyvas stiprinti šeimą, puoselėti šeimą, kad valstybė remtų. Tai tas turbūt atsispindi ir mūsų politikų išsakomose mintyse dažniausiai. Tiesą sakant, ir įvairūs renginiai – ir pats kažkada prisidėdavau, būdavo paradai tokie. Ne tik Vilniuje, ir Kaune teko dalyvauti šeimų tradicinėse eitynėse ar eisenose. Su vežimėliais buvome šventę suorganizavę“, – minėjo Seimo vicepirmininkas.

Tačiau į Didįjį šeimų gynimo maršą P.Saudargas nekviečia eiti. Jis mano, kad jo rengėjai, matyt, turi kažkokių šalutinių tikslų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Saudargas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Saudargas

„Idėjos gali būti išsakomos gražios, bet greta jų yra ir įvairūs kėslai, galbūt išvis antivalstybinė veikla. Tų veikėjų, kurie organizuoja, ankstesni pasisakymai ar jų gyvenimo būdas, ar epizodai, nepuošia ir nerodo, kad jie patys tiki tuo, ką šneka, netiki šeimos vertybėmis ar panašiai“, – sakė jis.

Taip pat P.Saudargas pastebėjo, kad minėtą renginį gali būti siekiama išnaudoti politiniais tikslais. Jis svarstė, galbūt kas nors iš to nori sukurti politinę partiją ir taip vilioja žmones.

„Žinote, gražiai kalbėti ar išsikelti gražius tikslus gali bet kas, bet turime matyti visą paveikslą. Todėl konkrečiai šių organizatorių aš neremiu“, – pažymėjo TS-LKD krikdemų flango lyderis.

Komentuodamas kai kurių politikų ketinimus dalyvauti renginyje atsiribojant nuo jo rengėjų, P.Saudargas sakė, kad taip turbūt neišeina. Jo nuomone, situacija – dviprasmiška.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rytinis Seimo posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rytinis Seimo posėdis

„Nežinau, gal kolegos galėtų dar patikslinti savo nuomonę, bet arba tu dalyvauji, arba tu nedalyvauti. Aš irgi lygiai taip pat galiu garsiai pasakyti, kad idėjoms, kurios yra dėstomos, pritariu. Jeigu tai yra už tradicinę šeimą, už krikščioniškas vertybes, tai viskas yra gerai. Bet greta to yra daug neigiamo fono ir tikrai elgesys tų rengėjų ir socialiniuose tinkluose, daug neapykantos skleidžiama. Sakau, gali būti kitų kėslų.

Tai, manyčiau, kad to renginio remti nereikėtų. O jeigu kitos partijos arba konkrečiai „valstiečiai“ tą daro, tai čia jų reikalas. Gal jie ir nori, kad įsikurtų dar kažkokia partija, gal jie su jais nori matyti toliau savo kokias politines perspektyvas. Tai čia jų reikalas“, – aiškino TS-LKD atstovas.

Manyčiau, kad to renginio remti nereikėtų.

Tuščiaviduris pretekstas

Laisvės partijos atstovui Seimo vicepirmininkui Vytautui Mitalui atrodo, kad labai aišku, jog minėto maršo organizatoriai tikrai nėra tradicinių šeimų gynėjai ir iš jų neverta imti kažkokio pavyzdžio.

Omenyje jis turėjo A.Orlauską, kuris, anot politiko, į viešumą paskleidė daugybę žeminančių, niekinančių ir nekorektiškų „anekdotų“.

Tai esą parodo, kad organizuojantys maršą tai daro ne dėl to, jog yra nuoširdžiai susirūpinę menamu tradicinės šeimos griuvimu.

„Aš noriu labai ramiai visiems pasakyti, kad tikrai tradicinių šeimų ir bet kokių kitų šeimų klausimas Lietuvoje bus ginamas, bus apsaugotas ir kažkokios grėsmės, dėl ko reikėtų į maršus burtis, tikrai nėra“, – patikino V.Mitalas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

Laisvės partijos narys sakė dirbti į Seimą atėjo nuoširdžiai tikėdamas ir norėdamas matyti tokį parlamentą, kuriame svarbiausi Lietuvai sprendimai priimami gerai pasvėrus, apgalvojus, remiantis mokslo argumentais, žiniomis, galint palyginti mūsų ir kitų šalių patirtis.

Jo nuomone, kiekvienas parlamentaras turi galimybę tai padaryti.

„Kiekvienas Seimo narys gali puikiai pamatyti, kad Vakarų Europoje, net ir priėmus tam tikrus įstatymus, kurie reglamentuoja absoliučiai visų žmonių lygybę, taip pat apsaugant mažumų interesus, tradicinei šeimai grėsmės neiškilo.

Ir jos negali iškilti, nes tradicinė šeima ar bet kokia kita šeima, kaip teisingai vakar laidoje savo mintis išdėstė Abiejų Tautų premijos laureatė Kristina Sabaliauskaitė, labiau kenčia nuo tų dalykų, kaip smurtas šeimoje, darbo ir poilsio balansas ar kažkokios kitos negandos, priklausomybės ir panašiai“, – pabrėžė V.Mitalas.

Vakarų Europoje, net ir priėmus tam tikrus įstatymus, kurie reglamentuoja absoliučiai visų žmonių lygybę, taip pat apsaugant mažumų interesus, tradicinei šeimai grėsmės neiškilo.

Kartu jis mano, kad Seimo nariai, atstovaujantys rinkėjams, turi būti itin atsakingi pasverdami savo sprendimus ir aiškiai suprasti, jog pretekstas, dėl ko tokie renginiai, kaip minėtas maršas, atsiranda, yra tuščiaviduris.

Išduotas leidimas tūkstantinei akcijai

Didžiojo šeimos gynimo maršo dieną automobilių kolona vyks iš Klaipėdos į Vilnių, pakeliui prisijungiant kitų regionų dalyviams. Galiausiai visi susitiks Vingio parke.

Nemažai nuostabos sukėlė Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas išduoti leidimą protesto akcijai Vingio parke 7 tūkst. žmonių, nors atlaisvinus karantiną leidžiami renginiai iki 150 žmonių.

Tačiau savivaldybės atstovai patikino negalintys drausti protestuoti, o organizatoriai esą nurodė, kad tai ir bus protestas, o ne renginys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas