Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 05 21

Priimant prezidentės pataisas dėl propagandos iškilo suderintų klausimų istorija

Seimas ketvirtadienį priėmė Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės teiktas Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, pagal kurias numatoma griežčiau riboti Rusijos propagandinių televizijos kanalų transliavimą Lietuvoje ir smarkiau bausti už nesantaikos kurstymą ir dezinformaciją. Įstatymo priėmimas nebuvo lengvas. Seimo nariai tarpusavyje laidėsi replikomis apie pūtimą į Kremiaus dūdą ir cenzūros grąžinimą.
Linas Balsys
Linas Balsys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už Visuomenės informavimo įstatymo pataisas balsavo 79 Seimo nariai, keturi buvo prieš, 27 parlamentarai susilaikė. Už pataisas vieningai balsavo tik konservatoriai ir liberalai. Taip pat jas palaikė dauguma „darbiečių“. Tuo tarpu socialdemokratų ir „tvarkiečių“ balsai pasiskirstė kone perpus. Prieš pataisas buvo nusiteikusi dauguma mišrios grupės Seimo narių ir visa Lenkų rinkimų akcijos frakcija.
 
Diskusijoje prieš įstatymo priėmimą daugiausia kalbėjo Seimo nariais tapę buvę žurnalistai Linas Balsys, Vytautas Matulevičius ir kontroversiškai vertinamo portalo „ekspertai.eu“ buvęs redaktorius Audrius Nakas. Visi jie tvirtino, kad šiuo įstatymu Lietuva renkasi cenzūros kelią, kuris neturėtų būti priimtinas demokratinėje valstybėje.

Reiktų skirti daugiau dėmesio Lietuvos žurnalistų kokybei, jų rengimui, kad jie savyje neturėtų cenzūros ir nebijotų paklausti iš anksto nesuderintų klausimų, – siūlė L.Balsys.

L.Balsys taip pat rado progą įgelti prezidentei, kuri Lietuvą neva veda autoritarizmo keliu.

„Kyla abejonių, ar tos priemonės mums padės laimėti hibridinį karą. Reiktų skirti daugiau dėmesio Lietuvos žurnalistų kokybei, jų rengimui, kad jie savyje neturėtų cenzūros ir nebijotų paklausti iš anksto nesuderintų klausimų“, – dėstė L.Balsys, referuodamas į trečiadienį paviešintą Latvijos žurnalistų interviu su D.Grybauskaite, kuriame ji atsisakė atsakinėti į iš anksto nesuderintus klausimus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė

Dezinformacija – tai ne spaudos laisvė

Tuo tarpu pritariantys pataisoms tikino, kad šmeižtas ir dezinformacija neturi nieko bendra su žodžio laisve, o Lietuva ir taip vėluojanti reaguoti į Rusijos skleidžiamą šmeižtą.

L.Balsys yra nuolatinis „Pervij Baltiskij kanal“ kalbėtojas, kitas – ilgalaikis „TASS” atstovas, o vienas naujai atėjęs Seimo narys atėjo tiesiai iš portalo, kurio turinys yra grynai atitinkantis Kremliaus turinį, – rėžė R.Juknevičienė.

Asmeninių replikų sulaukė ir tie parlamentarai, kurie ragino prezidentės teiktų pataisų nepriimti. Opozicijos lyderis Andrius Kubilius užsiminė, kad „kažkas juos vienija“, o konservatorė Rasa Juknevičienė nurodė – kas: „L.Balsys yra nuolatinis „Pervij Baltiskij kanal“ kalbėtojas, kitas – ilgalaikis „TASS” atstovas, o vienas naujai atėjęs Seimo narys atėjo tiesiai iš portalo, kurio turinys yra grynai atitinkantis Kremliaus turinį“, – pavadindama tai viešųjų ir privačių interesų konfliktu vardijo R.Juknevičienė.

L.Balsys į tai atšovė pareikšdamas, kad kalbasi su visais Lietuvoje legaliai veikiančiais žurnalistais. „Jūs per daug žiūrite Rusijos televizijos. Tokie pareiškimai – aiškus išplautų smegenų poveikis“, – dūrė jis konservatorei.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rasa juknevičienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rasa Juknevičienė

Leis bausti griežčiau

Ketvirtadienį priimtos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos turi įsigalioti nuo spalio. Jomis numatyta, kad atsakomybė už turinį teks retransliuotojams, nepriklausomai nuo jų registracijos vietos.

Taip pat pagal pataisas, bauda transliuotojams ir retransliuotojams už karo propagandą, raginimus keisti konstitucinę santvarką ir kėsintis į šalies suverenitetą galėtų siekti iki 3 proc. metinių pajamų.

Teikdama šias pataisas D.Grybauskaitė tvirtino, kad Lietuva šiuo metu gyvena informacinio karo sąlygomis.

Aiškinamajame rašte teigiama, kad rusiškas televizijos programas, per kurias rodoma propaganda, nuolat stebi 15 proc., arba 400 tūkst., Lietuvos gyventojų.

Neseniai Lietuvos radijo ir televizijos komisija už karo propagandos transliavimą trims mėnesiams sutabdė rusiško kanalo „RTR Planeta“ transliacijas Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas