Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 13 /10:38

„Pripažįstu – padariau žmogišką klaidą“: M.Navickienė paaiškina atsistatydinimo motyvus

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė vėlų trečiadienio vakarą pranešė apie atsistatydinimą. Ji tai padarė po to, kai 15min prisipažino, jog pernai vasarį skrido privačiu lėktuvu į Dubajų verslininkės Ievos Trinkūnaitės šeimos kvietimu, o kartu keliavo ir kalėjime už sukčiavimą buvęs Vilhelmas Germanas, anksčiau žinomas Viliaus Židelio pavarde. Ketvirtadienio rytą ministrė paaiškina pasitraukimo motyvus.

„Žmogiška klaida“

„Matote mane iš tiesų gana sudėtingame gyvenimo etape, ir emociškai taip pat“, – spaudos konferenciją pradėjo M.Navickienė.

Ji pabrėžė esanti įsitikinusi, kad nepažeidė viešojo intereso, tačiau pripažįsta, kad padarė žmogišką klaidą.

„Spontaniškas sprendimas prisijungti prie kelionės, kuri buvo pasiūlyta mano vaikams, tuo metu, kai tą sprendimą priėmiau, man atrodo, kad tai rizikos nekeliantis, privatus reikalas, nesusijęs su mano einamomis pareigomis“, – kalbėjo ministrė.

„Juolab, neturėjau nei iš žiniasklaidos, nei iš institucijų jokios informacijos, kuri keltų kažkokių reputacinių abejonių. Esu tikra, kad nepadariau žalos valstybei, nesukūriau interesų konflikto, tačiau matydama visas aplinkybes jau šiandien pripažįstu, kad tai buvo žmogiška klaida, kurios niekada nekartočiau“, – pridūrė ji.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Monikos Navickienės spaudos konferencija
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Monikos Navickienės spaudos konferencija

Politikė taip pat teigė, kad sprendimas atsistatydinti jai yra „ypatingai sunkus“, tačiau pabrėžė neabejojanti, kad tai „teisingas sprendimas“.

„Kodėl? Visų pirma todėl, kad pastarieji įvykiai kuria milžinišką neigiamą emocinį krūvį mano artimiesiems – dukroms, mamai ir žmonėms, su kuriais pastaruosius ketverius metus dirbau. Antra, tai, kas šiuo metu teisėtai įdomu politinei bendruomenei, žiniasklaidai ir plačiajai visuomenei, ir tai, kiek energijos turiu skirti aplinkybių, kurių negalėjau kontroliuoti, aiškinimui, atima bet kokią galimybę produktyviai veikti mano kuruojamose socialinės apsaugos ir švietimo, mokslo ir sporto srityse“, – pasakojo M.Navickienė.

Ji taip pat padėkojo kai kuriems žmonėms ir institucijoms.

„Pirmiausia noriu padėkoti ministrei pirmininkei už iki šiol man suteiktą pasitikėjimą skiriant mane į atsakingiausias mano gyvenimo pareigas, kurias, tikiu, atlikau profesionaliai ir sąžiningai. Noriu padėkoti Vyriausybės ir Seimo kolegoms, ypač Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariams ir visai savo politinei Tėvynės sąjungos bendruomenei. Tai, kad iki šiol galėjau veikti petys į petį su jumis, man yra didelė garbė ir privilegija, kurią visada vertinsiu“, – vardino ministrė.

M.Navickienė, be kita ko, dėkojo ir savo komandai ministerijoje.

„Tai yra žmonės, iš kurių galėjau kasdien mokytis“, – prisipažino M.Navickienė.

Ji padėkojo ir daug nevyriausybinių organizacijų, tokių kaip Raudonasis Kryžius, „Caritas“, „Maisto bankas“, Maltiečiai, Negalios organizacijos forumas, „Sidabrinė linijai“, Vaikų ir jaunimo linija ir visoms pagalbos linijoms, kurios veikia Lietuvoje ir kitoms organizacijoms, tarp jų – ir „Stiprūs kartu“.

Be to, M.Navickienė išsakė padėką ir oponentams už pastabas, kurios „padėjo augti“.

I.Šimonytė pritarė atsistatydinimui

M.Navickienė apie atsistatydinimą pranešė po pokalbio su 15min, kuriame ji prisipažino dėl skrydžio į Dubajų privačiu lėktuvu su už sukčiavimą teistu V.Germanu.

„Įvertinau visas susidariusias aplinkybes. Vakar turbūt buvo tas kritinis momentas, kai nusprendžiau, kad yra labai sunku kontroliuoti tiek daug aspektų ir tiek daug temų, kuriose turiu mažai ką sau žinomo, bet visgi turiu atsakinėti į klausimus, apie kuriuos neturiu žinojimo, tai priėmiau tą sprendimą vakar vakare, turbūt labiausiai ir dėl tokio emociškai susikaupusio fono, artimųjų. Pasikalbėjau su premjere telefonu vakar vakare taip pat ir toks buvo mano sprendimas“, – pasakojo M.Navickienė.

Ji tikino pasakiusi Ingridai Šimonytei per pokalbį telefonu, kad ketintų trauktis, o premjerė tam pritarė.

Ministrė sakė norinti likti konservatorių partijoje, jeigu „partijos bendražygiai matys, kad galiu būti vertinga partijos narė“.

Ji taip pat sakė, kad jos tolesnė politinė ateitis priklausys ir nuo rinkėjų.

„Spręs visuomenė, spręsite jūs, spręs žmonės, kurie vertins visą šitą dalyką. Aš pati to negaliu vertinti“, – sakė M.Navickienė.

Nežino, kas ir kiek mokėjo už skrydį

M.Navickienė spaudos konferencijoje negalėjo atsakyti į klausimą, kas ir kiek mokėjo už skrydį privačiu lėktuvu į Dubajų.

Ji tepasakė, kad buvo gavusi kvietimą švęsti I.Trinkūnaitės ir V.Germano vaikų gimtadienio ir lydėjusi savo vaikus kaip suaugęs asmuo.

M.Navickienės teigimu, į šiuos klausimus galėtų atsakyti jos vyras M.Navickas, tačiau šiuo metu ji esą negali su juo susisiekti, nes jis yra išvykęs į tolimą kelionę motociklais.

Ministrė net bandė pajuokauti, kad bijo skambinti vyrui, nes gal jis vairuoja.

M.Navickienė vėl teigė nežinojusi, kad V.Germanas buvo teistas. „Ne, nežinojau“, – sakė ji.

Ji taip pat sakė nemananti, kad šeimos ryšiai su V.Germanu padaro ją pažeidžiamą.

Vyras parduos akcijas

Naujienų portalas „Delfi“ anksčiau skelbė, kad finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ 2022 metais laimėjo Informacinės visuomenės plėtros komiteto konkursą aptarnauti atsiskaitymus per Valstybės informacinių išteklių sąveikumo platformą, mokant 34 centus (be PVM) už vieną transakciją (apie 72 tūkst. transakcijų per mėnesį). Portalo šaltinių teigimu, tokios paslaugos verslui įkainis yra 7 centai už transakciją, jei jų per mėnesį atliekama daugiau nei 50 tūkstančių.

„Foxpay“ įmonės vadovo Sauliaus Galatilčio teigimu, bendrovė 2022 metais skelbtame Informacinės visuomenės plėtros komiteto konkurse dalyvavo ir sutartį vykdo pagal visus reikalavimus, o konkrečių paslaugų kainodara yra pagrįsta. Be to, iki tol komiteto teiktos mokėjimų tarpininko paslaugos kainavo daugiau nei pasiūlė „Foxpay“.

Įmonei trumpai vadovavo bei jos valdyboje dirbo M.Navickas, tačiau į viešumą iškilus informacijai apie įmonės atžvilgiu atliekamus tyrimus, praėjusią savaitę jis nutarė iš bendrovės pasitraukti.

M.Navickienė anksčiau tikino, kad įmonė, kurioje dirbo jos sutuoktinis, nėra dalyvavusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viešuosiuose pirkimuose.

15min nuotr./Vilhelmas Germanas ir Ieva Trinkūnaitė (nuotraukoje kairėje) bei Monika ir Mindaugas Navickai skrido privačiu lėktuvu į Dubajų
15min nuotr./Vilhelmas Germanas ir Ieva Trinkūnaitė (nuotraukoje kairėje) bei Monika ir Mindaugas Navickai skrido privačiu lėktuvu į Dubajų

Šią savaitę ėmė ryškėti ir daugiau aplinkybių apie M.Navickienės šeimos verslo ryšius.

„Foxpay“ akcininkė I.Trinkūnaitė bandė įsigyti M.Navicko įmonę „Litlab“, tačiau atsisakė šių ketinimų svarstant šį sandorį vyriausybinėje strateginių įmonių sandorius tikrinančioje komisijoje. Nepaisant to, kad Finansinių paslaugų technologijų grupės „ISun“ steigėja ir valdybos pirmininkė I. Trinkūnaitė atsisakė ketinimų įsigyti „Litlab“, patikrinimas tęstas pačios komisijos iniciatyva.

Patikrinimo metu nustatyta I.Trinkūnaitės kaip galimos strateginės investuotojos neatitiktis nacionalinio saugumo interesams.

M.Navickienės teigimu, jos sutuoktinis yra nusprendęs atsisakyti mažojo akcininko statuso įmonėje „ISun“ ir „parduoti tuos 3 proc. akcijų“.

„Tokias žinias turiu iš sutuoktinio. Jis apskritai su šia bendrove ir akcininke ryšius nutraukė“, – kalbėjo ministrė. Ji teigė, kad M.Navickas parduos akcijas ir visose kitose bendrovėse, kurios susijusios su „ISun“.

I.Trinkūnaitė yra M.Navickienės sutuoktinio brolio žmonos sesuo. Ministrė anksčiau tikino su „Foxpay“ savininke bendraujanti „itin retai“ bei nežinojusi apie rizikas, susijusias su pastarosios sugyventiniu, anksčiau už finansinius nusikaltimus kalėjusiu V. Germanu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius