Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 30

„Profesionalų“ Vyriausybės pabaiga: ministrus siūlys partijos, po koalicijos remonto – eurokomisaro paieškos

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ketvirtadienį ketina pradėti derybas su Lietuvos socialdemokratų darbo partija, „Tvarka ir teisingumu“ ir Lenkų rinkimų akcijos–krikščioniškų šeimų sąjunga dėl valdančiosios koalicijos sudarymo. Panašu, kad šįkart nebėra kalbama apie profesionalų Vyriausybę – ministrus atsirinks partijos. Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas neneigia, kad vėliau koalicija tarsis ir dėl naujo eurokomisaro. Galbūt – net jo paties.
Gediminas Kirkilas ir Ramūnas Karbauskis
Gediminas Kirkilas ir Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

LSDDP pirmininkas G.Kirkilas su šypsena žiūri į viešus reikalavimų ir pageidavimų buriant koaliciją sąrašus, kuriuos skelbia Lietuvos lenkų rinkimų akcija–krikščioniškų šeimų sąjunga, „Tvarka ir teisingumas“ ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Pasak jo, taip elgiasi tik nepatyrę derybininkai.

„Susitarti įmanoma, bet tai kalba nelabai patyrę derybininkai. Jie patys komplikuoja savo derybines pozicijas kalbėdami apie tai viešai. Nebuvo dar bendro susitikimo, jokių reikalavimų projektų nėra pasiūlyta. Kai bus pasiūlyta, tai bus galima kalbėtis. Bet derybos paprastai vyksta korektiškai, o ne per viešąją erdvę. (...) Mes turime parengę (reikalavimus – red. past.), bet mes nedarome tokių nekorektiškų ėjimų“, – sakė G.Kirkilas.

Jis pripažino, kad daugiausia reikalavimų bus susiję su socialinės apsaugos sritimi, taigi jie turės savo kainą biudžete. Taip pat, anot G.Kirkilo, socialdarbiečiams svarbu, kad biudžete rastųsi lėšų įteisintiems tarėjams išlaikyti.

Negi jūs įsivaizduojate, kad galima patvirtinti šią Vyriausybę, kuri kaba ant vieno ministro?

Postai, anot jo, bus skirstomi pagal frakcijų dydį. Kiek ir ko priklausytų socialdarbiečiams G.Kirkilas nutyli. Jis sako, kad LSDDP gali pasiūlyti narių į visas pozicijas: „Vien tik frakcijoj turime šešis buvusius ministrus, o septynis buvusius Vyriausybės narius. Patikėkite, tikrai mes galime visur pasiūlyti kandidatūrų“.

Pasak G.Kirkilo, visa Vyriausybė bus performuojama iš naujo, todėl negalima kalbėti tik apie jos „remontą“: „Negi jūs įsivaizduojate, kad galima patvirtinti šią Vyriausybę, kuri kaba ant vieno ministro?“

Kalbėti apie būsimą eurokomisarą per anksti?

Seime netyla kalbos, kad viena iš pozicijų, dėl kurių gali būti deramasi kartu su postais Vyriausybėje, yra Europos komisaro pareigos. Paklaustas, ar pats į jas pretenduotų, G.Kirkilas nesutriko.

„Aš manau, kad klausimas per ankstyvas. Kol nebus suformuota Vyriausybė, nebus apie tai kalbos. Pirmiausia reikia Vyriausybę suformuoti, o po to kalbėti“, – sakė G.Kirkilas, bet nepaneigė, kad kandidatas užimti šias pareigas gali būti jis pats.

LVŽS derybų dėl koalicijos grupės narys, parlamentaras Tomas Tomilinas kategoriškai atmetė galimybę, kad dėl būsimo eurokomisaro pozicijos bus tariamasi kartu su koalicijos sutartimi.

„Čia yra Vyriausybės prerogatyva. Vyriausybė turi iniciatyvos teisę, tai reikia klausti Vyriausybės. Mes, kaip Seimas, įsijungsime derinimo procese ir tiek. Natūralu, kad kiekviena partija turės savo matymus. Tačiau aš tikrai jokių pavardžių nežinau, nebuvo kalbėta apie tai“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga, Ramūnas Karbauskis, Tomas Tomilinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga, Ramūnas Karbauskis, Tomas Tomilinas

Atsisako „profesionalų“ Vyriausybės idėjos

G.Kirkilas tikino, kad dabartinėje derybų stadijoje svarbiausia susitarti dėl darbų ir ministrų postų. Todėl G.Kirkilas neįsivaizduoja, kad susitarimai galėtų būti pasiekti premjerui Sauliui Skverneliui nedalyvaujant. „Jis čia turi būti vos ne pagrindinis. Ramūnas Karbauskis irgi tikrai dalyvaus“, – sakė G.Kirkilas.

Pasak ilgamečio Seimo nario, šįkart, skirtingai nei 2016-aisiais, pirmiau bus suformuota politinė partijų koalicija, o paskui jos pagrindu bus formuojama Vyriausybė. Todėl, anot jo, reikia tartis visiems galimiems partneriams kartu ir niekam nepuoselėti svajų apie dabartinės Vyriausybės ministrų išlikimą postuose.

Čia kalbėti apie dabartinius ministrus... Nežinau, ar čia rimta.

„Čia kalbėti apie dabartinius ministrus... Nežinau, ar čia rimta“, – kalbėjo G.Kirkilas.

LVŽS pirmininko pavaduotojas, Seimo narys T.Tomilinas 15min patvirtino, kad dabar Vyriausybė bus formuojama ne taip, kaip po Seimo rinkimų.

„Mes pripažįstame, kad žmonės, kurie pradėjo dirbti kaip profesionalai, turėjo mažai patirties politikoje. Bet tą patirtį mūsų ministrai įgavo. Tada mes tuos ministrus kviečiame į savo partiją. Jie yra laukiami. Manau, kad dabar taip natūraliai tas partijos ir ministrų ryšys sustiprės. Bet tai nereiškia, kad mes kelsime mažesnius profesionalumo kriterijus ir mūsų idėja dėl skaidrios, profesionalios Vyriausybės nepasitvirtino. Tiesiog mes pripažįstame, kad kai kur patirties trūko. Dabar ta patirtis yra. Kvietimas į partiją yra“, – teigė Seimo narys.

Dabar ta patirtis yra. Kvietimas į partiją yra.

Po 2016 m. Seimo rinkimų premjeru tapęs Saulius Skvernelis kėlė sąlygą, kad ministrus į savo kabinetą pasirinks pats ir niekas – nei R.Karbauskis, nei LVŽS ar kita partija – tų sprendimų negalės kvestionuoti.

Tačiau dabar taip nebebus. Ministrus atrinks koaliciją buriančios partijos.

„Premjeras nori pertvarkyti Vyriausybę. Mes tai palaikome. Bet akivaizdu, kad turės įtaką ir kitos partijos dėl personalijų“, – sakė jis.

T.Tomilinas nemato nieko blogo, kad būsimi partneriai savo reikalavimus dėsto viešai. Pasak jo, svarbiausia, kad paskui tie reikalavimai nepradėtų keistis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija–krikščioniškųjų šeimų sąjunga jau yra suskaičiavusi, kad jų siūlymai kainuotų 200 mln. eurų.

„Tvarka ir teisingumas“ teigė, kad laikosi savo dar pernai iškeltų reikalavimų, o naujienų agentūrai ELTA įvardijo, kad pageidautų užimti svarbius postus mažiausiai dviejose – Finansų ir Teisingumo ministerijose.

LVŽS nurodė, kad būsimiems ministrams bus keliami reputaciniai reikalavimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas