Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profsąjunga: kiek dar laiko Vilniaus apskrities VPK išnaudos pareigūnus?

Darbo krūviai Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato ikiteisminio tyrimo pareigūnams nesumažėjo, jie auga. Pasak Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko Vitalijaus Jagmino, tarnybą palieka net patys ištvermingiausi ir didžiausią patirtį turintys, rašoma profesinės sąjungos pranešime spaudai.
Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas
Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ikiteisminio tyrimo funkcijas atliekantys pareigūnai, tirdami vienu metu 40 ir daugiau bylų, realiai dirba už 2 ar net 3, tačiau atlygis dėl to neauga, neskaitant tų kelių procentų, kurie buvo pridėti vertinimų metu šių metų pradžioje. Jeigu pareigūnas dirba už 2-3, kodėl jam nemokama adekvačiai? Atrodo, kad tiesiog užsimerkiama, o pareigūnai dirba kelių žmonių darbą už vieno etato kainą. Todėl man visiškai nesuprantama Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato administracijos tyla ir pozicija šioje situacijoje“, – sakė V.Jagminas.

Anot Profesinės sąjungos pirmininko, metų pradžioje priimtas sprendimas įvertinti tik ikiteisminio tyrimo funkcijas atliekančius pareigūnus – nesuveikė.

„Tie keliasdešimt eurų pridėtų prie atlyginimo nekompensuoja nuovargio, prastos savijautos ir įtampos, kurią patiria pareigūnai. Ar galima apskritai ištirti 40 bylų per 21 darbo dieną per mėnesį? Visas jas reikia perskaityti, laiku ir tiksliai atlikti prokurorų suformuotas užduotis. Tokie krūviai, kokie yra dabar verčia pareigūnus arba eiti į kitas tarnybas, arba palikti sistemą ir ne tik patyrusius. Neištvėrę krūvių, mano žiniomis, sistemą palieka ir jaunimas“, – sakė V.Jagminas.

Primename, kad Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariatas šiemet metinių vertinimų metu, siekdamas bent kiek padidinti motyvaciją – įvertino išimtinai ikiteisminio tyrimo pareigūnus. Toks desperatiškas sprendimas buvo priimtas, tikintis, kad tai padės nors kažkiek spręsti itin opią problemą – ikiteisminio tyrimo pareigūnų trūkumą Vilniaus apskrities vyriausiame policijos komisariate. Tačiau, kaip ir metų pradžioje įspėjo Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (VAITĮPS) pirmininkas, momentiniai sprendimai nesuveikė.

„Žmonės negali ir neturi dirbti taip, kaip baudžiavos laikais. Jie neprivalo sėdėti po darbo ir bandyti vežti tiek, kiek užkraunama ant pečių, nes kažkas, galimai, darydamas reformą, nenumatė kelių žingsnių į priekį. Viltys į jaunimą – labai greit subyra. Mano nuomone, jie jau kitos kartos žmonės, kurie darbą supranta teisingai – kaip priemonę užsidirbti, ir darbas nėra visas jų gyvenimas. Pamatę, kokiomis sąlygomis tenka dirbti, ne vienas jų tiesiog išeina“, – sakė jis.

Ir iš tiesų darant pastarąją policijos reformą, Profesinės sąjungos įspėjo apie galimas problemas ir pasekmes – dar vieną pareigūnų nubyrėjimą, tačiau, anot V.Jagmino, niekas nesiklausė ir dabar negirdi argumentų, jei reforma sumanyta, ją trūks plyš siekiama įgyvendinti.

„O kai pareigūnų trūkumas – griebiamasi šiaudo, kad tik kažkaip iš balos išlipti. Mūsų nuomone, net su Vilniaus politikais pasiektas susitarimas sumokėti nemenkas išmokas į komisariatą ateisiantiems dirbti naujiems pareigūnams – problemos neišspręs“, – sakė VAITĮPS pirmininkas.

Priminsime, kad prieš reformą tyrėjai tirdavo apie 20 bylų per mėnesį, įvykdžius ją – 40 ir daugiau.

Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga mano, kad šiandieninėje situacijoje, galimai yra sprendimas, gal ne 100 procentų išspęsiantis tyrėjų ir jų krūvių problemą, bet nors kiek keisiantis padėtį.

„Lyderystės čia turėtų imtis Policijos departamentas, priimdamas sprendimą, padidinti tam tikrai grandžiai, šiuo atveju ikiteisminio tyrimo pareigūnams, atlygio šakutę, tai yra padaryti tai, kas nustatyta naujame Vidaus tarnybos statute. Jei tai būtų padaryta iki metinių vertinimų, to būtų visiškai pakakę tyrėjų atlyginimams padidinti, tuo pačiu, nebūtų pasielgta neteisingai kitų labai gerai dirbusių Vilniaus pareigūnų atžvilgiu, kuriuos būtų buvę galima įvertinti per metinius vertinimus, neiškreipiant paties vertinimo įrankio ir jo tikslų.“, – sakė V.Jagminas.

Kitas žingsnis, kurį siūlo Profesinė sąjunga, reikėtų imtis laikino sprendimo, susitarus apskričių policijos vadovams bandyti pasidalinti bylas, t.y. perduoti jas tiems ikiteisminio pareigūnams, kurių krūvis yra mažesnis, taip pabandyti išlyginti krūvį ir žinoma, pagaliau priimti sprendimą ir mokėti už realiai tyrėjų dirbamus viršvalandžius.

Visos minėtos priemonės, anot VAITĮPS pirmininko, galimai laikinai padėtų ir galbūt sulaikytų šiuo metu dėl krūvių ketinančius palikti tarnybą pareigūnus.

Kad situacija dėl ikiteisminio tyrimo blogėja Profesinė sąjunga mato ir pagal didėjantį tarnybinių patikrinimų skaičių ikiteisminio tyrimo pareigūnams.

„Be to, kad veža milžiniškus krūvius, jiems dar tenka ir atlaikyti tarnybinius patikrinimus. Tai tikrai neskatina likti tarnyboje. Todėl labai norėtume paraginti Vilniaus policijos vadovybę pademonstruoti drąsą ir pakovoti už pareigūnus, pasitelkus naująjį statutą, kuriuo taip didžiavosi ir džiaugėsi Vidaus reikalų ministrė, kalbėdama apie didžiules lėšas policijai ir atsiveriančias galimybes. Negalima tylėti ir laukti, metas imtis sprendimų“, – įsitikinęs VAITĮPS pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas