Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 02

„Profsąjungų mergaite“ išvadinta I.Ruginienė verslininką B.Gudelį kaltina seksizmu

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė verslininką, kontroliuojantį bendroves „KristiAna“ ir „Fragrances International“, Beną Gudelį apkaltino seksizmu ir pareiškė neperkanti bei nepirksianti „KristiAna“ parduotuvėse. B.Gudelis ironizuoja, kad dėl to parduotuvėms teks užsidaryti. Savo retorikoje jis teigia neįžvelgiantis nieko bloga.
Inga Ruginienė ir Benas Gudelis
Inga Ruginienė ir Benas Gudelis / 15min nuotr.

Antradienį portalas Delfi transliavo ekonomisto Raimondo Kuodžio, I.Ruginienės ir B.Gudelio pokalbį apie įmones, kurios gavo valstybės paramą per COVID-19 pandemiją ir įsigijo prabangius automobilius ar jachtas.

Vertino išvaizdą

Diskusijos metu B.Gudelis teigė, jog kaip verslininkas jaučiasi šmeižiamas, nes bent jau įmonė „Fragrances International“ valstybės paramos, anot jo, negavo, o, pavyzdžiui, automobilį „Lamborghini“ B.Gudelis tikino užsisakęs 2019 metais – anksčiau, nei prasidėjo COVID-19 pandemija.

Verslininkas kalbėjo ir apie kitus kolegas sektoriuje, kurie moka mokesčius valstybei, kėlė klausimus, kodėl kiti nesiima plėtoti verslų – kad ir „graži mergina“ I.Ruginienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė

„Žmogus uždirba pinigus, sumoka mokesčius, išlaiko valstybę, sumoka PVM – tūkstančiais ir tūkstančiais. Visi, apie kuriuos čia kalbam, yra sumokėję PVM valstybei, ir tada iš pavydo pradedam kalbėti apie tuos žmones.

Ko mes pavydim? Pasidarykit įmonę ir jūs eikit dirbti, taip gerai gyventi“, – ragino B.Gudelis.

„Kodėl nedaro? Kodėl bėga į Seimą dirbt, ar į profsąjungas dirbt pirmininkais? Kodėl? Va, graži mergina, galėtų susikurti savo įmonę, kokį grožio saloną, ir gražiai gyventi“, – pažymėjo jis.

Menkino išmanymą

Diskusijos metu verslininkas kalbėjo, kad „profsąjungų pirmininkė nė už nieką neatsako, neneša jokios atsakomybės“.

Komentuodamas I.Ruginienės repliką, jog verslininkai perka prabangos prekes ir „nusuka“ mokesčius, o vienoje B.Gudelio įmonių darbo užmokesčio mediana į rankas siekia virš 800 eurų, ir tai, jos teigimu, nėra geriausias atlyginimas bei sėkmės pavyzdys, verslininkas atsakė, kad „mergina tikrai nepagauna, kas yra verslas ir kas yra mokesčiai“.

Mergina tikrai nepagauna, kas yra verslas ir kas yra mokesčiai.

B.Gudelis, atkreipęs dėmesį į I.Ruginienės išvaizdą bei manieras, paklausė, o koks jos – „profsąjungų mergaitės“ – atlyginimas.

„Dabar man kalbėti su profsąjungų mergaite, kuri man sako, – labai graži moteris, dar kartą kartoju, labai maloni, kultūringa – aš jos noriu paklausti, kiekgi ji uždirba ir kas nustato jos atlyginimą.

Va, ji pasakė, kad mano mergaitės ale uždirba 800 eurų. Taip, tai yra pradinis atlyginimas, bet jos dar gauna komisinius ir gali uždirbti 2000 eurų.

O kiek ponia, profsąjungų mergina, uždirba?“ – klausė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Benas Gudelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Benas Gudelis

LPSK pirmininkė atsakė, kad vidutinį jos darbo užmokestį galima sužinoti patikrinus viešus oficialius duomenis.

Stebisi „neįtikėtinu elgesiu“

Trečiadienį po šios diskusijos I.Ruginienė ją pakomentavo feisbuke.

LPSK pirmininkė teigė, jog verslininkas atvirai žemino ją, kaip pašnekovę, kalbėjo seksistiškai.

„Žiūrėdami (diskusijos – 15min) įrašą pamatysite ne tik verslininko suvokimą, kad įmonės pinigai yra jo asmeniniai pinigai, bet ir atvirą pašnekovo žeminimą ir seksizmą.

Mansplainingas, aiškinimas, kad profsąjungų panelė nieko nesupranta, siūlymas įkurti grožio saloną, ar mano išvaizdos vertinimas, tiesiog neįtikėtinas elgesys šiuolaikinėje visuomenėje.

Priminsiu, kad B.Gudelio įmonėje dirba daug moterų, kurias jis laidos metu vadino „mano mergaitėmis“. Jei jis taip leidžia kalbėti viešai, tai klausimas, kaip jis elgiasi, kai kameros išjungtos“, – svarstė I.Ruginienė.

Ji pareiškė neapsipirkinėjanti ir neapsipirkinėsianti parduotuvėse „KristiAna“:

Aš pati nepirkau ir nepirksiu produktų iš „KristiAna“, ir jums siūlau daryti tą patį.

„Aš pati nepirkau ir nepirksiu produktų iš „KristiAna“, ir jums siūlau daryti tą patį, parodant, kad toks elgesys kiekvienai moteriai yra nepriimtinas.“

Sako, kad pastabos – labai normalios

Paklaustas, kiek svarbu, kad praras klientą, B.Gudelis atsakė ironizuodamas.

„Nežinau, turbūt reikės užsidaryti“, – 15min komentavo jis.

Turbūt reikės užsidaryti.

„Aš sakiau, kad ji profsąjuzninkė, o tie žmonės, kurie renka pinigus iš kitų ir patys sau nusistato atlyginimą... O toliau aš pasakiau, kad graži moteris, kad vietoj to, kad dirbtų tokiam darbe, galėtų atidaryti grožio saloną“, – kalbėjo B.Gudelis.

Verslininkas teigė, kad jo pastebėjimai diskusijos metu buvo normalūs: „Mano nuomone, tai labai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas