Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 18 /13:35

Programišiai viešina iš URM pavogtus duomenis – konfidencialią, VSD informaciją

Užsienio reikalų ministerijos (URM) susirašinėjimus pavogę programišiai ėmė juos viešinti – forume paskelbė vienam iš Krašto apsaugos ministerijos (KAM) tarnautojų išduotą leidimą dirbti su visiškai slapta informacija, konfidencialų Europos Komisijos dokumentą, buvusiam viceministrui Mantvydui Bekešiui siųstą padėką, sveikinimą tuomečiam ambasadoriui Linui Linkevičiui, taip pat – Valstybės saugumo departamento (VSD) naujienlaiškį su žvalgybos tarnybų naujienomis. Šis dokumentas – tarnybinio naudojimo. VSD jo turinio ir žalos, kai viešinami jautrūs duomenys, nekomentuoja.
Valstybės saugumo departamentas
Valstybės saugumo departamentas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Su Rusija sietini programišiai URM susirašinėjimus pavogė pernai lapkritį, jų gana nedaug, anksčiau teigė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Pagal specialistų vertinimus, tai neturėtų būti dešimtmečių laikotarpis. Tai turėtų būti nedidelis laikotarpis“, – feisbuke dėstė ministras ir teigė negalintis patvirtinti pavogtos informacijos autentiškumo.

Į ją esą gali būti įtraukta ir padirbtų dokumentų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

Savo ruožtu programišiai tikino pavogę per pusantro milijono ministerijos susirašinėjimų su ambasadomis užsienio šalyse, tarptautinių organizacijų atstovais, NATO partneriais.

Kai kurie dokumentai – su žymomis slaptai.

Pasak programišių, Lietuvos diplomatai laiškuose atskleidė slaptų derybų su Jungtinių Amerikos Valstijų ir kitų valstybių vadovais užkulisius, aptarė su Rusija, Vokietija ir „Nord Stream-2“ susijusias „intrigas“, santykius su Kinija, Baltarusija.

Apie incidentą nepranešė

Pernai lapkritį apie įvykdytą kibernetinį įsilaužimą Lietuvos institucijos nepranešė.

Dėl detalesnės informacijos apie išpuolį ir tai, kaip bandoma užkardyti pasisavintos informacijos pardavinėjimą, 15min kreipėsi į prie KAM veikiantį Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą.

KAM atsisakė plačiau komentuoti incidentą.

„Visą šiuo metu galimą suteikti informaciją vakar (rugpjūčio 12-ąją – 15min) suteikė ministras Arvydas Anušauskas. Šiuo metu plačiau incidento nekomentuojame“, – 15min nurodė KAM Visuomenės informavimo skyrius Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

Suteikti daugiau informacijos apie išpuolį negalėjo ir Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI), kuriai žinios apie jį esą nebuvo teikiamos.

Pranešimas dėl asmens duomenų saugumo pažeidimo VDAI nebuvo teiktas.

„Informuojame, kad pranešimas dėl asmens duomenų saugumo pažeidimo VDAI nebuvo teiktas. Siekdama pasitikslinti įvykusio kibernetinio incidento detales, VDAI kreipsis į URM dėl informacijos, susijusios su šiuo incidentu, gavimo“, – 15min nurodė VDAI Teisės skyriaus patarėja Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.

Keli laiškai – 9 ir 10 metų senumo

Lietuvos institucijoms aiškinantis situaciją, programišiai ėmė viešinti iš ministerijos pavogtus laiškus ir dokumentus. Pora jų – dešimties ir devynerių metų senumo.

Ar jų turinys tikras, neaišku.

Forume skelbiamas 2011 metų sausio 6 dieną dabartinio Seimo nario Armino Lydekos ambasadoriui L.Linkevičiui išsiųstas gimtadieninis sveikinimas.

Taip pat – vieno iš URM darbuotojo, pretenduojančio dirbti su įslaptinta informacija, 2012 metų spalį pildytas klausimynas. Ant jo užrašas, kad tai – riboto naudojimo dokumentas.

Programišiai forume paskelbė ir KAM kanclerio pasirašytą, 2020 metų rugsėjį vienam iš ministerijos tarnautojų išduotą leidimą dirbti su įslaptinta informacija, 2015 metų gegužę užsienio reikalų viceministrui M.Bekešiui išsiųstą Pasaulio žydų kongreso padėką.

Paviešino neskelbtinus dokumentus

Čia galima rasti ir 2020 metų lapkričio darbinį Europos Komisijos dokumentą su užrašu „limite“. Jame aptariamas bendradarbiavimas su Pietryčių Azijos valstybėmis.

Viešinamas ir VSD direktoriaus pasirašytas 2020 metų birželį prezidentūrai, Seimui, Vyriausybei ir kai kuriems ambasadoriams siųstas tarnybinio naudojimo dokumentas, kuriame pateikiama atviros informacijos iš žvalgybos tarnybų apžvalga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybės saugumo departamentas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybės saugumo departamentas

Remiantis užsienio šalių žiniasklaida, dokumente rašoma, kad Rusijos pareigūnai 2015 metais Tunise verbavo registrų centro darbuotojus, kad Belgijos vidaus saugumo tarnyba tiria, ar iš Maltos pastato Briuselyje buvo šnipinėjamos Europos Sąjungos institucijos.

VSD atsisakė komentuoti, ar toks dokumentas buvo siunčiamas URM darbuotojams ir taip atsidūrė pavogtų duomenų rinkinyje, nesiėmė prognozuoti, ar nutekės daugiau jautrios informacijos ir kokia to žala, ar bus bandoma tam užkirsti kelią.

„Kaip buvo skelbta, dėl pačios atakos vyksta tyrimas, laiškų turinio Valstybės saugumo departamentas nekomentuoja“, – atsakyme 15min išdėstė VSD Strateginės komunikacijos skyrius.

Dėl pačios atakos vyksta tyrimas, laiškų turinio VSD nekomentuoja.

G.Landsbergis: informacija melaginga

URM anksčiau pranešė negalinti patvirtinti viešumoje apie kibernetinį išpuolį paskleistos informacijos tikrumo ir atsisakė ją komentuoti, teigė visa tai vertinanti „kaip nedraugiškų šalių informacinę ataką“.

Trečiadienį paklaustas, ar pavogtos informacijos viešinimas nekenkia Lietuvos reputacijai, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tepasakė, jog skelbiama informacija yra melaginga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Mes laikom tą informaciją informacine ataka, visų pirma, visą tą procesą. Pati informacija, mano akimis žiūrint, yra melaginga. Nieko daugiau mes nekomentuosim“, – žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį komentavo ministras.

Prezidentas Gitanas Nausėda sakė, jog nutekėjusi informacija „gali padaryti didelės žalos pirmiausia sąjungininkų atžvilgiu“.

Jis patvirtino, kad nutekėjusi informacija yra su grifu „slaptai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas