Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 28 /11:42

„Frontex“ biuras kritikuoja Lietuvą dėl migrantų atstūmimo, Lietuva tvarkos keisti nežada

Stebėseną apie migrantų padėtį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje atlikęs Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ Fundamentalių teisių biuras planuoja Lietuvai rekomenduoti iš esmės keisti vykdomą neteisėtų migrantų atstūmimo politiką. Vidaus reikalų ministerija (VRM) tikina, kad tvarkos neplanuoja keisti, primena, kad rekomendacijos nėra privalomos, tačiau į kai kurias iš jų planuojama atsižvelgti.
Spaudos konferencija prie Lietuvos ir Baltarusijos pasienio
Spaudos konferencija prie Lietuvos ir Baltarusijos pasienio / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Frontex“ Fundamentalių teisių biuras teigia, kad tokią rekomendaciją siūlys surinkus įrodymus, kad Lietuvos pasieniečiai taiko kolektyvinį migrantų atstūmimą – praktiką, kuri prieštarauja tarptautinei teisei ir Europos žmogaus teisių konvencijai, o galimybės pateikti prieglobsčio prašymą oficialiame pasienio kontrolės punkte realiai neveikia. Apie tai antradienį pirmasis pranešė naujienų portalas delfi.lt.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Frontex“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Frontex“

Anot biuro, ypač nerimą kelia tai, kad tarp atstumtų migrantų gali būti sunkiai sergančių žmonių, tėvų su mažais vaikais, senjorų, nėščių moterų, prekybos žmonėmis aukų.

Pagal „Frontex“ biuro pateiktą rekomendacijų projektą, Lietuvai būtų siūloma sieną neteisėtai kirtusius migrantus siųsti ne atgal į Baltarusiją, o patiems vežti į pasienio punktus, kur jie legaliai galėtų pateikti prieglobsčio prašymą.

Stebėseną atlikęs biuras taip pat teigia, kad Lietuvoje neveikia pažeidžiamų asmenų nustatymo sistema. Anot biuro, ypač nerimą kelia tai, kad tarp atstumtų migrantų gali būti sunkiai sergančių žmonių, tėvų su mažais vaikais, senjorų, nėščių moterų, prekybos žmonėmis aukų.

Tvarkos keisti neplanuoja

Vidaus reikalų ministerija (VRM) antradienį informavo gavusi „Frontex“ rekomendacijas. Ministerijos teigimu, rekomendacijos nėra privalomos, tačiau į kai kurias iš jų planuojama atsižvelgti.

Be kita ko, pranešime akcentuojama, jog migrantų iš Baltarusijos krizė nėra natūrali, ją dirbtinai sukėlė Minsko režimas, kai „instrumentalizuojant migrantus buvo surengta hibridinė ataka prieš Europos Sąjungą“.

VRM taip pat pabrėžia, kad Lietuvą ir jos vykdomą politiką remia NATO ir ES.

Neteisėtų migrantų neįleidimo politiką tęsime bent tol, kol bus įrengtas fizinis barjeras ir visa valstybės siena bus kontroliuojama modernia vaizdo stebėjimo įranga.

„Kol ši dirbtinai sukelta neteisėtos migracijos situacija neatslūgs, Lietuva nemato galimybės iš esmės keisti dabar taikomų reagavimo priemonių pasienyje su Baltarusija. Neteisėtų migrantų neįleidimo politiką tęsime bent tol, kol bus įrengtas fizinis barjeras ir visa valstybės siena bus kontroliuojama modernia vaizdo stebėjimo įranga“, – teigia vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arnoldas Abramavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arnoldas Abramavičius

Įvertinusi migracijos krizės valdymo patirtį, Vidaus reikalų ministerija rengia konkrečius pasiūlymus Šengeno sienų kodekso bei Europos migracijos ir prieglobsčio pakto pataisoms.

L.Kasčiūnas: tokie pasiūlymai kenkia mūsų saugumui

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas savo paskyroje „Facebook” taip pat sukritikavo „Frontex” biuro rekomendacijas.

„Nelegalių migrantų apgręžimo instrumentas yra vienas svarbiausių ir sėkmingiausių sprendimų per paskutinius kelis metus Lietuvos nacionalinio saugumo srityje. Jis apsaugojo mūsų valstybę nuo Baltarusijos režimo priešiškos atakos ir nepavertė Lietuvos bejėge nelegalios migracijos srautų šalikele.

Vedami visiškai skirtingų motyvų, bet tais pačiais argumentais, apgręžimo politiką torpeduoja tiek Lukašenkos režimas, tiek vietiniai aktyvistai bei Seimo nariai, remiantys niekaip neribojamą nelegalią migraciją.

Ką tik apgręžimo politika sulaukė vieno iš Europos Sąjungos sienų ir pakrančių tarnybos „Frontex” biurų kritikos: neva migrantus reikia pavėžėti į pasienio postus kur jie galėtų teikti prašymus prieglobsčiui, o tėvus su vaikais įleisti į Lietuvos teritoriją.

Noriu pabrėžti, kad šios rekomendacijos Lietuvai nėra privalomos, jos neatspindi nei ES, nei viso „Frontex” pozicijos.

Tokie siūlymai yra neargumentuoti, nes jie tiesiog paskatintų dar vieną nelegalios migracijos srautų kelią į Europą (per Lietuvą) ir suaktyvintų kiek aprimusią situaciją Baltarusijos pasienyje.

Kaip visada remiamasi žmogaus teisių argumentu. Tačiau apgręžimo politikos dėka mes nutraukėme pasipelnymą žmonių gabentojams, galimybę pasipelnyti Lukašenkos režimui ir daryti spaudimą Lietuvai ir ES. Bet kartu mes nutraukėme ir daugybę atvejų, kai nelegalūs migrantai, rizikuodami savo, savo artimųjų, vaikų likimais, nebeskrenda čia ir nevyksta į Lietuvos-Baltarusijos pasienį. Stabdydami nelegalią migraciją mes stabdome žmogaus teisių pažeidimus, stabdome tų asmenų galimas aukas, tragiškus likimus. Atvirų durų politika yra kvietimas nelegaliai migruoti, vežti vaikus, žiemą eiti per miškus. Nelegalūs migrantai, ypač iš Artimųjų Rytų, dažnai išnaudoja vaikus ir moteris, siųsdami juos į priekį, negalvodami apie jų likimą. Ir tai faktas, kuriuo galėjome įsitikinti. Priminsiu, kad absoliuti dauguma šių migrantų nėra politiniai ar karo pabėgėliai, dauguma tiesiog siekia patekti į Vokietijos socialinių išmokų sistemą. Tuo irgi galėjome patys įsitikinti iš kontaktų su jais.

Lietuva yra saugi valstybė, kuri tokia ir turi išlikti. Valstybė, kuri gina savo sienas ir kurioje galioja įstatymai. O tie pasiūlymai kurie akivaizdžiai kenktų mūsų nacionaliniam saugumui, mūsų visuomenės saugumui ir rimčiai ir skatintų nelegalią migraciją, įgyvendinti tikrai nebus”, – rašė L.Kasčiūnas.

Apgręžta daugiau nei 8 tūkst. žmonių

Nuo rugpjūčio pradžios Lietuvos pasieniečiai apgręžė daugiau nei 8 tūkst. migrantų, tačiau kai kuriais atvejais tai gali būti pakartotinai sieną kirsti bandę tie patys žmonės.

Migrantai grįžta į Baltarusiją
Migrantai grįžta į Baltarusiją

Į Lietuvą šiemet pateko daugiau kaip 4,2 tūkst. migrantų. Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Iki sausio vidurio Lietuvos pasienyje su Baltarusija paskelbta nepaprastoji padėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas