Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 05 08

Prokuratūra aiškinsis, ar jai nebuvo daryta įtaka tiriant CŽV kalėjimus Lietuvoje

Po to, kai „Lietuvos rytas“ paskelbė apie galimą politikų kišimąsi į prokuratūros veiklą ir galbūt neskaidrius konkursus į svarbius postus prokuratūroje, Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis pavedė ištirti šiuos teiginius. Kol kas konkrečiai bus tiriama galimai daryta įtaka tyrimui dėl CŽV kalėjimų Lietuvoje.
Valstybės saugumo departamento bazė netoli Vilniaus, Antaviliuose
Valstybės saugumo departamento bazė netoli Vilniaus, Antaviliuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ pastarosiomis savaitėmis skelbė straipsnius ir prokurorų interviu apie keliamas abejotinas bylas, politinę įtaką ir generalinio prokuroro Evaldo Pašilio veiklą.

Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę pareiškė neturinti jokios informacijos apie publikacijose skelbiamą galimą aukštų politikų kišimąsi į bylų tyrimą, neteisėtą persekiojimą ar poveikį tyrimams.

Klausimų kelia ir 15min aprašytas E.Pašilio sprendimas skirti savo dukters krikštatėvį Julių Gelumbauską į aukštas pareigas prokuratūroje, nors atrankoje jis surinko mažiausiai balų.

Dabar apie prokuratūros užkulisius prabilusius prokurorus tirs Etikos komisija.

„Trečiadienį generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, atsižvelgdamas į turimą medžiagą bei gegužės 6 d. vykusios prokuratūros Kolegijos siūlymą, kreipėsi į Prokurorų etikos komisiją prašydamas ištirti ir įvertinti prokuroro J. Rėksnio vardu paskelbtus teiginius dėl neva vykstančio politikų kišimosi į ikiteisminius tyrimus, piktnaudžiavimo korupciniuose tyrimuose ir kitus.

Etikos komisijai taip pat perduotas ir prokuroro J.Rėksnio pateiktas prokuratūros vadovybei atsakymas į prašymą pateikti galimai jam žinomą faktinę informaciją ir kitas konkrečias aplinkybes, kuriomis jis grindė savo teiginius apie prokuratūros veiklą bendraudamas su publikacijos autoriumi“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Tiesa, vienas atskleistas epizodas bus vertinamas rimčiau, Baudžiamojo persekiojimo departamentas aiškinsis, kaip vyko tyrimas dėl CŽV kalėjimų Lietuvoje.

„Susipažinęs su prokuroro J.Rėksnio atsakymu ir atsižvelgdamas į prokuratūros Kolegijos nuomonę, kad esant pagrindui prokuroro šiame rašte esantys duomenys turėtų būti įvertinti ir ikiteisminio tyrimo pradėjimo aspektu, šiandien generalinis prokuroras E.Pašilis pavedė Baudžiamojo persekiojimo departamentui įvertinti, ar prokuroro J.Rėksnio pateikto atsakymo dalyje apie galimai daryta įtaką ikiteisminiam tyrimui dėl CŽV kalėjimų Lietuvoje yra nusikalstamos veikos požymių bei priimti atitinkamą proceso sprendimą“, – rašo prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas