Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 19

Prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukos vietoje pagalbos sulaukiau pašaipų ir patyčių

Šiomis dienomis turėtų būti priimta Lietuvos ir užsienio valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų rezoliucija, nubrėšianti naujas Lietuvos politikos gaires, pažabojant prostituciją ir prekybą žmonėmis. Ši rezoliucija bus teikiama Seimui.
Pagal naują įstatymą, Prancūzijoje draudžiama pirkti sekso paslaugas, nors ne jas parduoti
Pagal naują įstatymą, Prancūzijoje draudžiama pirkti sekso paslaugas, nors ne jas parduoti / „Scanpix“ nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Vincė Vaidevutė Margevičienė priminė Prancūzijos Asamblėja jau patvirtino įstatymą, kriminalizuojantį prostitucijos paslaugos pirkėją, kaip yra Švedijoje.

Tarptautinės prostitucijos panaikinimo koalicijos direktorius Grégoire Théry sakė, kad Prancūzijoje apie 500 tūkst. moterų ir vaikų įtraukta į šią nelegalią veiklą, todėl valstybės mastu reikėjo spręsti, kaip kovoti su šiuo reiškiniu.

BFL/Tomo Lukšio nuotr./ Vincė Vaidevutė Margevičienė
BFL/Tomo Lukšio nuotr./ Vincė Vaidevutė Margevičienė

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje „Kaip sustabdyti moterų išnaudojimą prostitucijai?“ dalyvausi Švedijos ambasadorė Lietuvoje Cecilia Ruthström-Ruin pažymėjo, kad prostituciją Švedijoje pavyko gerokai sumažinti 1999 m. priėmus įstatymą, numatantį, jog baudžiamas paslaugos pirkėjas, o ne pardavėjas. Viešnia taip pat pabrėžė, kad apie 70 proc. švedų šią įstatymo nuostatą palaiko.

Prostitucija kol kas dar ir dabar lieka atskirta nuo prekybos moterimis seksualinio išnaudojimo tikslais reiškinio.

Nors Airijoje baudžiamos paslaugos teikėjos, pasak Airijos Imigrantų tarybos vadovės Denise Charlton, apklausus 700 vyrų, paaiškėjo, kad absoliuti dauguma apklaustųjų prostitučių paslaugomis nesinaudotų, jei būtų baudžiami paslaugos pirkėjai.

Europos moterų lobistinės organizacijos projektų koordinatorė Pierrette Pape pažymėjo, kad apie prostituciją kuriama daug nepagrįstų mitų, todėl organizacija visomis įmanomomis priemonėmis stengiasi platinti informaciją ir skleisti teisingą požiūrį į prostitucijos, taip pat ir prekybos žmonėms, daromą žalą.

Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro direktorė dr. Dalia Puidokienė apgailestavo, kad Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, prostitucija, vėliau – prekyba moterimis seksualinio išnaudojimo tikslais iškilo tarp kitų daugelio šalies socialinių problemų.

„Bandant įveikti šį mūsų visuomenės skaudulį ir padėti jame esančioms dažniausiai moterims, neretai apsunkina egzistuojanti takoskyra tarp prostitucijos ir prekybos žmonėmis. Prostitucija kol kas dar ir dabar lieka atskirta nuo prekybos moterimis seksualinio išnaudojimo tikslais reiškinio. Dažnai teisinių institucijų atstovai deklaruoja, jog didžioji dalis išvykstančių merginų žino ar bent jau nujaučia apie būsimą darbo specifiką, t. y. seksualinių paslaugų teikimą, ir vyksta į užsienį savo noru, neverčiamos. Teikiant pagalbą nuo prostitucijos ar prekybos moterimis seksualinio išnaudojimo tikslais nukentėjusioms aukoms dažnai tenka susidurti su ironija, pasityčiojimu“, – realybę konstatavo D.Puidokienė.

Teikiant pagalbą nuo prostitucijos ar prekybos moterimis seksualinio išnaudojimo tikslais nukentėjusioms aukoms dažnai tenka susidurti su ironija, pasityčiojimu.

Seimo narė V.V.Margevičienė pasidžiaugė, kad gausus į dvi dienas vyksiančią tarptautinę konferenciją susirinkusių svečių iš Lietuvos ir užsienio būrys įrodo, jog jau suburta didesnė komanda, su kuria galima tartis, kaip spręsti šią problemą, kaip padėti moterims.

Daugelis moterų bijo prisipažinti dėl aplinkinių reakcijos, o neretai – savo ir artimųjų gyvybės. Dalis moterų, kurioms pavyksta pabėgti iš vergijos, akcentuoja, kad ne visada pasitiki policijos pareigūnais, sulaukia pašaipaus požiūrio.

„Moteris – tautos išlikimo garantas. Jos turi išauginti, išugdyti sveiką tautą“, – sakė V.V.Margevičienė, pabrėždama skaudžias tiek socialines, tiek psichologines prostitucijos pasekmes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito