Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 04 /13:29

„Pušyno kelyje“ COVID-19 susirgo 2 darbuotojai ir 6 pacientai, visi dirbę nuo balandžio 19-osios nušalinti

Pirmadienį ryte paaiškėjo, kad reabilitacijos centre „Pušyno kelias“ nustatyti dar du užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai – iš viso čia jau nustatyti aštuoni COVID-19 atvejai, šešiems pacientams ir dviem darbuotojams. Kaip 15min teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė, čia tęsiama epidemiologinė diagnostika.
Reabilitacijos centras „Pušyno kelias“
Reabilitacijos centras „Pušyno kelias“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie pirmąjį atvejį „Pušyno kelio“ reabilitacijos centre pranešta šeštadienį, sekmadienį popiet paaiškėjo dar penki nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai.

Intensyvi epidemiologinė diagnostika

„Dabar iš viso turime septynis, – pirmadienį ryte 15min sakė R.Lingienė. – Iš viso su sergančiuoju, kuris yra ligoninėje. Tai žmogus iš personalo.“

Per sekmadienį ištirti 76 reabilitacijos centro pacientai ir darbuotojai, vieną ėminių reikėjo pakartoti, tyrimai tęsiami. „Šiandiena atliekama labai intensyvi epidemiologinė diagnostika ir šiuo metu, NVSC nurodymu, yra nušalinti visi darbuotojai, dirbę nuo balandžio 19 d., kol nebus atlikta epidemiologinė diagnostika ir identifikuoti visi sąlytį turėję asmenys bei nustatyta jų rizika“, – teigė R.Lingienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Reabilitacijos centras „Pušyno kelias“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Reabilitacijos centras „Pušyno kelias“

Jos teigimu, statistika šiame centre dar tikrai keisis, kadangi daugėja jau paaiškėjusių užsikrėtimo atvejų. „Dirbama didžiulis darbas, kad identifikuotume tuos, kurie turėjo sąlytį. 15 darbuotojų jau tikrai yra mūsų reikalavimu izoliavęsi, bet jų bus daugiau, nes atvejų atsirado daugiau“, – sakė NVSC atstovė.

Sveikatos apsaugos ministerijoje vykusioje spaudos konferencijoje R.Lingienė savo informaciją patikslino, kad užsikrėtimų yra aštuoni.

„Praktiškai visi darbuotojai negali dirbti iki atskiro sprendimo, paslaugas teikia RVUL darbuotojai, atvykę iš centrinės įstaigos“, – teigė R.Lingienė. Ji sakė, kad visi, išskyrus vieną, ligoninėje esantį pacientą, nejaučia jokių simptomų. Taip pat ieškoma, nuo ko galėjo užsikrėsti pirmasis pacientas, manoma, kad nuo darbuotojo, tačiau tai dar nėra patvirtinta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Patalpos buvo dezinfekuotos, nurodyta, kokias apsaugos priemones naudoti.

Tiek sąlytį turėjusiems darbuotojams, tiek pacientams bus pakartoti tyrimai po septynių dienų nuo atvejo nustatymo. „Taip pat pareikalauta, kad pacientai būtų išrašomi, jeigu leidžia sveikatos būklės, tik tada, kai bus įvertintos to paciento gyvenimo sąlygos, ar jos atitinka bent minimalias nustatytas sąlygas“, – sakė R.Lingienė.

Naujų pacientų neveža, esamų neišleidžia

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL), kurios dalis yra ir reabilitacijos centras „Pušyno kelias“, Dokumentų valdymo ir komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Asta Bagdonavičienė patikslino, kad atvejų centre jau aštuoni: šeši pacientai ir du darbuotojai.

„Per savaitgalį buvo ištirti visi 35 pacientai ir 60 darbuotojų, iki šio ryto, paskutinius rezultatus gavome naktį. Iš tų 35 pacientų šeši teigiami ir iš 60 darbuotojų du teigiami. Iš viso turime aštuonis atvejus „Pušyno kelyje“, – sakė A.Bagdonavičienė.

Per savaitgalį buvo ištirti visi 35 pacientai ir 60 darbuotojų, iki šio ryto, paskutinius rezultatus gavome naktį. Iš tų 35 pacientų 6 teigiami ir iš 60 darbuotojų 2 teigiami.

Iš viso darbuotojų čia yra per 80, tačiau dalis jų šiuo metu nedirba – vieni ilgą laiką serga, kiti yra motinystės atostogose ir pan., tad tyrimai dėl koronaviruso jau atlikti praktiškai visiems čia dirbantiems.

Anot specialistės, visi pacientai, kuriems nustatytas COVID-19, yra izoliuoti atskirame reabilitacijos centro korpuse, su jais dirbs atskiras personalas. Kiti pacientai, kuriems PGR tyrimas buvo neigiamas, liko savo palatose, bet yra atidžiau stebimi – mažiausiai keturis kartus per dieną matuojama temperatūra, stebima, ar jiems neatsiranda kokių nors kitų simptomų.

„Nieko neišrašinėjame. Dabar sustabdytas ir naujų pacientų perkėlimas, į „Pušyno kelią“ nieko nebepriimame“, – sakė A.Bagdonavičienė.

Pačioje RVUL kol kas teigiamų COVID-19 atvejų nefiksuota nei tarp pacientų, nei tarp darbuotojų. Kadangi pirmasis „Pušyno kelio“ pacientas su teigiamu tyrimu ilgą laiką buvo gydomas ligoninės Ortopedijos-traumotologijos skyriuje, tad buvo ištirti visi darbuotojai.

„Gavome atsakymus, kad visi yra neigiami. Tad ligoninėje mes neturime šiandien nė vieno COVID-19 atvejo nei tarp darbuotojų, nei tarp pacientų“, – užtikrino specialistė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus universitetinės ligoninės administracija pristatė metų veiklos ataskaitą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus universitetinės ligoninės administracija pristatė metų veiklos ataskaitą

Gydomas Santaros klinikose

Šeštadienį koronaviruso infekcija patvirtinta vidutinio amžiaus „Pušyno kelias“ pacientui. Dėl sudėtingos traumos nuo balandžio pradžios jis gydytas Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje, gyventojui atlikta operacija. Balandžio pabaigoje jis perkeltas į reabilitacijos centrą „Pušyno kelias“.

Pacientui sukarščiavus, anot SAM, buvo atliktas koronaviruso tyrimas, kuris patvirtino užsikrėtimą. Šiuo metu pacientas gydomas Santaros klinikose, Infekcinių ligų centre.

Naujausi duomenys rodo, kad per pastarąją parą naujai užsikrėtusiųjų nustatyta devyni. Nuo epidemijos pradžios patvirtintų ligos atvejų skaičius Lietuvoje siekia 1419. Pasveikusiais laikomi – 638. Mirė – 46.

Sekmadienį dėl įtariamo COVID-19 ištirti 2351 ėminiai. Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 144029.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas