Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 04

Pyktis dėl vakcinavimo tvarkos: nesupranta, kodėl sportininkai ar kariai skiepą nuo COVID-19 gaus anksčiau, nei esantieji rizikos grupėje

Jauno amžiaus, lėtine liga – cukriniu diabetu – sergantis Tomas teigia nesuprantantis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimų ir vakcinavimo nuo COVID-19 tvarkos. „Kodėl skiepijami sveiki sportininkai, kariai, kitos grupės, kuriems net susirgus galimybė sirgti sunkiai yra kur kas mažesnė?“ – klausia jis ir stebisi, kodėl anksčiau skiepų negaus lėtinėmis ligomis sergantys jaunuoliai.
Vakcina nuo COVID-19
Vakcina nuo COVID-19 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sveikatos apsaugos ministro pasirašytame įsakyme dėl skiepijimo COVID-19 vakcina gyventojų grupės prioriteto mažėjimo tvarka išvardijamos štai taip:

  • asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientai ir darbuotojai, įskaitant dirbančius mobiliuosiuose punktuose ar karščiavimo klinikose;
  • socialinės globos įstaigų gyventojai ir darbuotojai bei asmenys, teikiantys tokias paslaugas namuose;
  • COVID-19 tyrimus atliekantys laboratorijų darbuotojai, specialistai, vykstantys į COVID-19 židinius;
  • vaistinių darbuotojai;
  • kariai, žvalgybos pareigūnai ir darbuotojai, dalyvaujantys ar siunčiami į operacijas užsienyje;
  • sportininkai, kandidatuojantys dalyvauti olimpinėse ir paralimpinėse žaidynėse, jų treneriai ir kitas personalas;
  • asmenys, kurie serga, arba ne seniau kaip prieš metus sirgo, onkologine liga;
  • sergantieji ŽIV;
  • vaikus, kurių tėvai negali užtikrinti jų ugdymo namuose, prižiūrintys asmenys;
  • švietimo įstaigų darbuotojai, turintys tiesioginį kontaktą su pradinukais, ikimokyklinukais, priešmokyklinukais ir vaikais, turinčiais specialiųjų poreikių;
  • 65 m. ir vyresni asmenys (rekomenduojama pirmiau skiepyti vyresnius asmenis, sergančius lėtinėmis ligomis);
  • jaunesni kaip 65 m. asmenys, sergantys tam tikromis ligomis, įskaitant cukrinį diabetą (pirmiau skiepijami kelis rizikos veiksnius turintys asmenys);
  • psichiatrinėse ligoninėse gydomi asmenys;
  • svarbias valstybei ir visuomenei funkcijas vykdantys asmenys, kurie kontaktuoja su kitais asmenimis;
  • likusieji.

Detalesnė tvarka – čia.

„Kodėl šios grupės tapo nebesvarbios?“

Cukriniu diabetu sergantis 30-metis Tomas tokį SAM patvirtintą sąrašą pavadino neadekvačiu ir visiškai nesuprantamu.

Jis stebėjosi, kodėl lėtinėmis ligomis segantys, kad ir jauni, asmenys, nuo COVID-19 bus vakcinuojami vėliau nei kariai, žvalgybos pareigūnai, kai kurie sportininkai ir jų komandų nariai, mokytojai ar senjorai.

„Apibendrinant, visi lėtinėmis ligomis sergantys žmonės bus vakcinuojami beveik tuo pačiu metu, kaip ir visa likusi populiacija, nustumti į patį galą. Kas man nesuprantama“, – laiške dėstė jis.

Tomas pabrėžė, kad būtent lėtinėmis ligomis sergantys asmenys ekstremalios situacijos ar karantino laikotarpiu gali gauti nedarbingumą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyventojai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gyventojai

Be to, jis, remdamasis Higienos instituto paskelbta informacija, tikino, kad lėtinėmis ligomis sergantys asmenys COVID-19 gali sirgti sunkiau.

„Būtent šios grupės buvo ir yra įtraukos kaip rizikos grupės, užsikrečiant COVID-19, dėl sudėtingos ligos. Klausimas SAM: kodėl šios grupės tapo nebesvarbios?“ – rašė Tomas.

„Kodėl skiepijimo sąraše atsidūrė gale, nors yra vienos pažeidžiamiausių? Kodėl žmonės gali lengvai gauti nedarbingumą, jei turi lėtinę ligą, tačiau skiepo reikia laukti vieniems paskutiniųjų?

Kodėl skiepijami sveiki sportininkai, kariai, kitos grupės, kuriems net susirgus galimybė sirgti sunkai yra kur kas mažesnė?“ – toliau vardijo jis.

SAM: prioritetai – pagal rekomendacijas

15min kreipėsi į SAM ir paprašė argumentuoti, kodėl nuo COVID-19 pirmiau nuspręsta skiepyti į misijas vykstančius karius, sportininkus, senjorus ar pedagogus, o ne jaunus, bet lėtinėmis ligomis sergančius asmenis.

SAM Spaudos tarnybos patarėja Lina Zimnickienė teigė, kad prioritetai nustatyti remiantis ekspertų rekomendacijomis.

„Prioritetai buvo perskirstyti vadovaujantis ekspertų tarybos prie Vyriausybės rekomendacijomis. Jose nurodyta, kad įvertinus rizikas sunkiai sirgti koronavirusu, rekomenduojama pirmiau skiepyti vyresnio amžiaus asmenis, o ne jaunus asmenis, sergančius lėtinėmis ligomis.

Pedagogai skiepijami anksčiau siekiant greičiau atverti ugdymo įstaigų duris“, – nurodė ji.

Statistikos departamento duomenimis, viena COVID-19 vakcinos doze iki šiol paskiepyta daugiau kaip 75 tūkst. gyventojų, abejomis – daugiau kaip 30 tūkst. gyventojų.

Per vasarį tikimasi abiem vakcinų dozėmis paskiepyti visus socialinės globos įstaigų gyventojus ir darbuotojus, pradėti skiepyti kitas grupes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas