Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

R.Juknevičienė: „A.Kubiliui skirtas portfelis – istorinė galimybė padėti ES Gynybinės sąjungos pagrindus“

Europos Komisijos Pirmininkei Ursulai von der Leyen paskelbus Europos Komisijos sudėtį, Europos Parlamento narė Rasa Juknevičienė pabrėžė, jog Lietuvos atstovui Andriui Kubiliui skirtas Gynybos ir kosmoso portfelis yra istorinė pareigybė, nes turės būti padėti ES, kaip Gynybinės sąjungos, pagrindai, rašoma pranešime spaudai.
Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė
Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė / Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr.

„Iki šiol tai buvo daugiau nacionalinė valstybių kompetencija. Rusijos karas prieš Ukrainą pakeitė viską, pakeitė ir ES piliečių požiūrį į saugumą. Dabar saugumas ir gynyba tapo vienu iš svarbiausių klausimų. Mums tai – didelė atsakomybė ir iššūkis, – sakė EP narė. – Neatsitiktinai tokia „ledlaužio“ pareigybė buvo paskirta būtent Andriui Kubiliui. Politikui su didžiule patirtimi ir strateginiais gebėjimais. Tai politikas, kuris siekia ir pasiekia rezultato, nesivaikydamas populiarumo. Jis kūrė europietišką Lietuvą, padėjo pagrindus mūsų energetinei nepriklausomybei, todėl neabejoju, kad jis bus tas, kuris padės tvirtus pamatus ir Europos gynybos sąjungai“.

Europos Komisijos Pirmininkė U.von der Leyen svarbiausiais būsimos komisijos prioritetais taip pat mato saugumą ir konkurencingumą. Tokie pat yra ir Europos liaudies partijos (ELP) prioritetai, kurios atstovai kartu su A.Kubiliumi būsimos sudėties Komisijoje turės net 14 iš 27 komisarų, o tai reiškia, kad ELP imsis svarbiausių atsakomybių.

Pasak EP narės, A.Kubiliui tekęs Gynybos ir kosmoso portfelis – tai visiškai nauja pareigybė.

„Laukia „nearti dirvonai“ kuriant pačią struktūrą, rūpinantis daug didesniu ES gynybos pramonės finansavimu, kuriant naujus politikos instrumentus, kurie padėtų ES būti tikrai daug stipriau pasirengusiai gynybos ir resursų reikaluose. Jei NATO yra ta organizacija, kuri rūpinasi gynybos planais, kariniu vadovavimu, tai ES gali prisidėti prie bendrų gynybos reikalų pasirūpindama reikalingais resursais“, – sakė EP narė.

Stipri gynybos srityje Europa sustiprins visą NATO ir Europos saugumui esminį euroatlantinį ryšį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas