Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 26

R.Karbauskio manevras opozicijos neįtikina: R.Masiulis – vis dar taikinys

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija atsisako planų ant kilimėlio kviestis susisiekimo ministrą Roką Masiulį. Teigiama, kad jo nebus prašoma pasiaiškinti dėl „valstiečių“ kandidato į Klaipėdos merus, Klaipėdos jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus Arvydo Vaitkaus atleidimo. Esą kliūva ne tai, o kiti ministro darbai. Tačiau opozicijos atstovai neabejoja, kad tai – tik priedanga ir dabar bus ieškoma įvairių priežasčių R.Masiulį pašalinti iš Vyriausybės.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Vaitkui dėl atleidimo iš pareigų nusprendus kreiptis į teismą, Seimo LVŽS frakcija sako nusprendusi nebekelti šio klausimo R.Masiuliui. Tačiau „valstiečiai“ susisiekimo ministrui turi daug kitų klausimų: nuo valstybės valdomos įmonės Lietuvos paštas veiklos iki žvyrkelių asfaltavimo programos.

Galimas R.Karbauskio „stogas“ nesuveikė

Didžiausios Seimo opozicinės frakcijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – seniūno Gabrieliaus Landsbergio neįtikina R.Karbauskio tvirtinimai, kad į R.Masiulio veiklą nusitaikyta ne dėl A.Vaitkaus atleidimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Manau, šita Vyriausybė yra atsidūrusi ant slenksčio prarasti paskutinį Vyriausybės profesionalą. Turbūt tuo būtų galima ir palaidoti profesionalų Vyriausybės titulą, kuris buvo iškeltas kiek daugiau nei prieš dvejus metus.

Matėme R.Masiulio pastangas skaidrinti „Lietuvos geležinkelių“ veiklą, matėme pastangas skaidrinti kelių priežiūros įmonių veiklą. Dabar akivaizdu, kad jis tą skaidrumo egzaminą išlaikė ir siekia tą skaidrumą užtikrinti ir jūrų uoste“, – aiškino konservatorių lyderis.

G.Landsbergio nuomone, tam yra priešinamasi. Pasak jo, nuotaikos, kad A.Vaitkaus atleidimas gali kainuoti R.Masiuliui susisiekimo ministro postą, yra pribrendusios.

„Akivaizdu, kad klausimai, kurie yra išsiųsti, susiję su tuo, kad netinkantys atsakymai taptų pretekstu juo atsikratyti. Bet mes visi suprantame, kad tai yra tik pretekstas, o pagrindinė problema yra uosto įmonių skirti pinigai ir, matyt, tų įmonių vadovų lūkesčiai, kuriuos jie turėjo, tikėdamiesi kartu su A.Vaitkumi pasinaudoti tais pinigais ir nauja įtaka Klaipėdoje“, – įsitikinęs jis.

Tai, kad „valstiečiai“ mūru stoja už A.Vaitkų, G.Landsbergio svarstymu, galėjo lemti ne tik „keisti verslo momentai“, bet ir galbūt buvusiam LVŽS kandidatui į Klaipėdos merus duotas pažadas, kad jis nebijotų, situacija esą bus sutvarkyta. Tačiau paaiškėjo, kad R.Masiulio principai yra aukščiau nei galimai politinės „zadanijos“.

„Tai vis dėlto rodo, kad R.Karbauskio „stogas“, jeigu jis buvo pažadėtas, neveikia arba yra stipriai kiauras“, – sakė konservatorius.

Būtų geresnis nei S.Skvernelis

G.Landsbergis sakė neįžvelgiantis kitų motyvų, kodėl dabar nusitaikyta į R.Masiulį. Anot jo, kitose ministerijose galima atrasti kur kas rimtesnių problemų, nei dabar prikišamos Susisiekimo ministerijai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rokas Masiulis

Jis sakė, kad opozicija šioje situacijoje nelabai gali padaryti ką daugiau nei išreikšti paramą R.Masiuliui.

„Aš asmeniškai galiu pasakyti, kad manau, jog jis būtų kur kas tinkamesnis premjeras šioje Vyriausybėje nei ponas Saulius Skvernelis. Man atrodo, kad profesionalumo atžvilgiu jis turi daugiau patirties“, – mano G.Landsbergis.

Klausimai – tik pretekstas

Seimo opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen pastebi, kad šiomis dienomis iš „valstiečių“ stovyklos pasiekė viena kitai prieštaraujančios žinios. Pirmadienį iš R.Karbauskio lūpų skambėjo griežti žodžiai R.Masiuliui, antradienį jis jau žengė žingsnį atgal.

„Norėtųsi nuoseklumo ir džiaugiuosi, kad net pačių valdančiųjų frakcijoje atsiranda žmonių, kurie drąsiai išsako, kad šis ministras yra vienas iš geriausių Vyriausybės ministrų. Šiuo atveju kalbu apie Seimo narį Vytautą Baką“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

V.Čmilytės-Nielsen nuomone, R.Masiuliui valdančiųjų pateikti klausimai yra tik pretekstas kvestionuoti ministro veiklą. Jos nuomone, šiais klausimais prisidengiama siekiant „paegzaminuoti“ neįtikusį ministrą.

Vis dėlto liberalė viliasi, kad R.Masiulis nebus priverstas palikti ministrų kabineto. „Tačiau akivaizdu, kad jo likimas šioje Vyriausybėje yra pakibęs ant plauko dėl jo principingo sprendimo. Apmaudu, kad šioje Vyriausybėje, bent jau susidaro įspūdis, nelabai vertinami principingi žmonės“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Dėl susiklosčiusios situacijos į parlamento pirmininką Viktorą Pranckietį antradienį kreipėsi Mišrios Seimo narių grupės seniūnas Bronislovas Matelis. Jis tikino, kad jam akivaizdu, jog R.Karbauskis siekia atstatydinti R.Masiulį.

V.Pranckiečio B.Matelis prašo panaudoti įtaką, kad „R.Karbauskio asmeninės nuoskaudos, noras keršyti ir demonstruoti autoritarinį valdymo būdą nesumenkintų valstybinio Jūrų uosto tarptautinio prestižo“.

„Nuolaidžiavimas įtakingiems verslininkams sukeltų visuomenės pasipiktinimą ir sumenkintų viso Seimo prestižą, o Vyriausybei būtų sunku vykdyti savo pareigas ir kalbėti apie teisingumą, jeigu ir toliau būtų politiškai persekiojamas daug metų sąžiningai valstybei tarnavęs ministras R.Masiulis“, – kreipimesi sakė B.Matelis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Bronislovas Matelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Bronislovas Matelis

Išsiuntė keliolika klausimų

Anksčiau planuota, kad R.Masiulis ketvirtadienį bus kviečiamas į Seimo LVŽS frakcijos posėdį. Tačiau antradienį frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis aiškino, kad klausimų dėl A.Vaitkaus atleidimo „valstiečiai“ nebegali teikti, nes šis reikalas bus sprendžiamas teisme.

„Mūsų nuomonė akivaizdi, aiškiai išsakėme, kad mes nesuprantame, kokia galėjo būti faktinė priežastis. Tačiau, kadangi teismas tuos sprendimus turės vertinti, mes į šitą procesą jau nebesikišame, savo nuomonės visiškai nebereiškiame“, – teigė jis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arvydas Vaitkus
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arvydas Vaitkus

Kartu R.Karbauskis sakė, kad praėjusią savaitę valdančiosios koalicijos partneriai – Seimo „valstiečiai“ ir „socialdarbiečiai“ – R.Masiuliui raštu pateikė 18 klausimų.

Anot jo, šie klausimai nesusiję su A.Vaitkaus atleidimu, o yra apie padėtį žvyrkelių asfaltavimo programoje, situaciją dėl „Lietuvos pašto“, „Lietuvos geležinkelių“, kelių priežiūros įmonių veiklą.

„Ten yra labai daug klausimų. Turėjome aibes susitikimų su ministru, kada jis atsakinėjo į klausimus žodžiu, bet atsakymai žodžiu mūsų nepatenkino ir mes pradedame susirašinėjimą raštu“, – tvirtino „valstiečių“ lyderis.

Dievagojasi, kad priežastis – ne A.Vaitkus

R.Karbauskį nustebino R.Masiulio pareiškimai, esą A.Vaitkaus atleidimas jam gali kainuoti susisiekimo ministro postą. Jis juos siejo su tuo, kad ministras esą jaučia, kad negeba spręsti problemų su jo kuravimo srityje esančiomis valstybės valdomomis įmonėmis.

„Ir, matyt, nenorėdamas į klausimus atsakinėti, jis daro tokius pareiškimus. Jie labai nesuprantami mums. Mes niekada nereiškėme nepasitikėjimo. Ir klausimai nereiškia nepasitikėjimo. Tai reiškia, kad reikia į juos atsakyti, nes žmonės kreipiasi, mes, vykdydami parlamentinę kontrolę, turime suvokti, kodėl taip vyksta: kodėl taip atsilieka žvyrkelių asfaltavimo programa, kodėl šnekame apie sutaupytus pinigus, o iš tikrųjų tai yra nepanaudoti pinigai, ta prasme, kodėl visuomenei teikiama neteisinga informacija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Ramūnas Karbauskis

Tai yra: jeigu neįsisavina pinigų ir taip toliau, reikia turėti atsakymą, kas dėl to yra kalti. Bet atsakymų nėra, o mes matome tik kažkokias viešųjų ryšių akcijas. Mums akcijų nereikia“, – akcentavo R.Karbauskis.

Anot jo, jeigu R.Masiulis pasirengęs taisyti situaciją savo kuruojamoje srityje, negalima kalbėti apie jokį ministro atsistatydinimą, atstatydinimą ar nepasitikėjimą juo. Todėl pirmadienį nuskambėjęs R.Masiulio pasisakymas dėl galimo posto netekimo esą pribloškė „valstiečius“.

„Jis labai aiškiai nutylėjo tai, kad mes jau raštais susirašinėjame su ministru. Ir čia jis, matyt, tą sąmoningai darė dėl to, kad tada paaiškėtų tikriausiai, jog problemos šito ministro gimsta ne dabar, jos jau labai seniai gimsta, bet ne tokia plotme, kad kažkas dabar keltų klausimą dėl nepasitikėjimo“, – kartojo „valstiečių“ lyderis.

Pretekstu spręsti dėl tolesnio R.Masiulio darbo Vyriausybėje, R.Karbauskio tikinimu, galėtų būti ministro nenoras spręsti jo kuruojamoje srityje kylančias problemas. Tačiau tai – esą būtų ne Seimo, o Vyriausybės sprendimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas