Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 01 30 /15:32

Paskelbtas „R.Karbauskio sąrašas“ apie R.Masiulio nepotizmą – buvęs ministras kaltinimus vadina srutomis

Savaitę žadėjęs ketvirtadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį paviešino tai, ką pats vadino „bomba“ – buvusio susisiekimo ministro Roko Masiulio valstybės tarnyboje ir įmonėse esą įdarbintų asmenų sąrašą. Jame – keliolika pavardžių. R.Masiulis kaltinimus vadina srutomis prieš jo liudijimą dėl premjero keliuko.

R.Karbauskis taip pat pažadėjo kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) dėl „įspūdingų su R.Masiuliu susijusių asmenų karjeros šuolių ir galimo jo aplinkos neskaidraus pelnymosi iš energetikos ir susisiekimo sektorių“.

Kartu prisegama tokia schema:

Roko Masiulio ryšiai
Roko Masiulio ryšiai

Tiesa, pranešime nurodoma, kad R.Karbauskis STT pateikė ne šias trylika, o „per dvidešimt įvairiai tarpusavyje susijusių asmenų pavardžių“ ir paprašė išsiaiškinti, ar tokių asmenų su panašiomis sąsajomis nebuvo daugiau.

„Tai yra svarbu dėl to, kad tendencija yra linkusi išlikti ir R.Masiuliui pasitraukus iš susisiekimo ministro pareigų: jis ir su juo darę karjerą asmenys vėl drauge matomi Vilniaus šilumos tinklų vadovybėje“, – teigiama pranešime.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rokas Masiulis

Premjeras nenorėjo, bet R.Karbauskis kreipiasi į STT

STT, anot pranešimo, prašoma įvertinti ar buvęs energetikos, o vėliau – ir susisiekimo ministras R.Masiulis bei su juo susiję asmenys nekūrė įsidarbinimo aukštose pareigose valstybinėse įmonėse schemų.

Premjeras Saulius Skvernelis idėjos kreiptis į STT nepalaikė. Beje, dieną, kai R.Karbauskis nutarė viešinti sąrašą, premjeras pasiėmė laisvadienį.

Savo ruožtu R.Karbauskis kalba apie nepotizmą.

„Įtarimų kelia labai daug tendencijų ir iš jų ryškėjanti įdarbinimo schema. Grupė įvairiais ryšiais tarpusavyje susijusių asmenų tiesiog keliauja paskui R.Masiulį – jam dirbant „Klaipėdos naftoje“ įsidarbina šioje bendrovėje. Paskui, jam tapus energetikos ministru – kraustosi į energetikos srities sektoriuje dirbančias valstybines įmones, o jam einant susisiekimo ministro pareigas – dar kartą pajuda link Susisiekimo ministerijai pavaldžių įmonių, – pranešime cituojamas R.Karbauskis.

– Panašu kad įdarbinimo procesuose dalyvavo su vienu iš R.Masiulio paskirtų viceministrų siejamas juridinis asmuo, kuris galimai ne tik turėjo įtakos strateginių energetikos ir susisiekimo sektoriaus įmonių vadovų skyrimui, bet ir vėliau gaudavo iš tų įmonių pelno per įvairius užsakymus.“

Grupė įvairiais ryšiais tarpusavyje susijusių asmenų tiesiog keliauja paskui R.Masiulį.

R.Karbauskis STT taip pat prašo atsakyti, kiek asmenų, susijusių su tam tikromis įmonėmis ar organizacijomis, buvo įdarbinta R.Masiulio darbo ministerijoje laikotarpiu, bei prašo nustatyti šių žmonių ryšius su paskui jų naujoms darbovietėms paslaugas teikusiais subjektais – viešųjų pirkimų laimėtojais.

Pranešime Seimo narys dėkoja visuomenei už aktyvumą pastarosiomis savaitėmis – buvo gauta daug pranešimų, kuriuose informuojama apie galimus R.Masiulio artimos aplinkos žmonių įdarbinimus jo pavaldume esančiose įstaigose.

„Šie duomenys taip pat buvo pateikti STT kartu su susisteminta kita viešai prieinama informacija, kuri gali būti STT naudinga vertinant situaciją“, – nurodoma pranešime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskio teigimu, viešai prieinama informacija aiškiai rodo, jog su R.Masiulio karjera versle ir politikoje bei jo šeima susiję asmenys sėkmingai kilo karjeros laiptais sektoriuose, kuriuose R.Masiulis užėmė vadovaujančias pareigas.

R.Masiulis: R.Karbauskis pablūdo

Buvęs ministras R.Masiulis tikino, kad net nežino, kaip R.Karbauskio paviešintą informaciją vertinti.

„Pasakyčiau, kad jis tiesiog pablūdo“, – taip paskelbtą pranešimą vertino R.Masiulis.

Jis R.Karbauskį lygino su „Grigeo“ vamzdžiu, nes jis esą „paplūdo srutomis“.

Žaidžiama faktais, interpretuojama ir viskas supilama į srutų srautą.

R.Masiulis sako, kad visi minėti žmonės yra laimėję konkursus, garbingi žmonės, atrinkti dėl profesionalumo.

„Aš džiaugiuosi, kad jie sutiko padėti valstybei“, – tikino R.Masiulis.

Jis tikino, kad žmonės, kurie esą paskui jį nuėjo dirbti į „Vilniaus šilumos tinklus“, jau dirbo iki jam įsidarbinant.

Be to, buvusio ministro teigimu, pateiktoje informacijoje daug neteisingų duomenų, melo, rastos sąsajos su žmonėmis, kurių realybėje nėra.

VIDEO: Roko Masiulio komentaras apie jam mestus Ramūno Karbauskio kaltinimus

„Žaidžiama faktais, interpretuojama ir viskas supilama į srutų srautą“, – teigė jis.

Pasak buvusio ministro, tokiu būdu R.Karbauskis ir S.Skvernelis bendradarbiauja siekdami sustabdyti jį liudyti Vyriausiajai tarnybinei etikos komisijai (VTEK) dėl S.Skvernelio keliuko. Taip pat esą bandoma jį atgrasyti nuo dalyvavimo politikoje.

N.Datkūnas: „Prajuokinote“

Vienas iš R.Karbauskio schemoje minimų asmenų – susisiekimo ministro J.Narkevičiaus išvaikytos Lietuvos pašto valdybos pirmininkas Nerijus Datkūnas, taip pat dirbęs „Amber Grid“ valdyboje, kai R.Masiulis buvo energetikos ministras.

Jis tikino, kad apie tai, jog jo pavardė perduodama STT, išgirdo tik iš 15min.

„Prajuokinote“, – ištarė jis.

Lietuvos pašto nuotr. /Nerijus Datkūnas
Lietuvos pašto nuotr. /Nerijus Datkūnas

N.Datkūnas ragino R.Karbauskį ir visuomenę geriau pasidomėti, kas yra „Baltic Institute for Corporate Governance“. Esą jis nėra šios organizacijos savanoris, kaip skelbiama schemoje, o narys.

Pasak N.Datkūno, tai yra mokymus vadovams rengianti organizacija, kurioje mokėsi šimtai žmonių Baltijos šalyse.

„Aš nemanau, kad darau karjerą kartu su R.Masiuliu. Iš tikrųjų mano karjera visai kita – aš dirbęs „Omnitel“, „Utenos trikotaže“, kaupiau savo, kaip finansų eksperto patirtį. (...) Laikau save profesionaliu valdybos nariu. Beje, tuos kursus baigus jie taip ir vadinasi – profesionalaus valdybos nario kursai“, – teigė jis.

Į klausimą, ar su R.Masiuliu susipažino būtent kursuose, N.Datkūnas tikino nebeturįs laiko kalbėti ir žadėjo savo poziciją plačiau išdėstyti pranešime spaudai.

„Lietuvos geležinkelių“ vadovas Mantas Bartuška situacijos komentuoti nepanoro.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mantas Bartuška ir Rokas Masiulis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mantas Bartuška ir Rokas Masiulis

V.Bakas: R.Švedą įdarbinti norėjo LVŽS

Su sąraše minimu „Lietuvos geležinkelių“ valdybos pirmininku Romu Švedu 15min nepavyko susisiekti. Buvęs energetikos viceministras Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje, buvęs „Rail Baltica“ projekto kūrėjas, „Lietuvos geležinkelių“ valdybos pirmininkas, Klaipėdos naftos stebėtojų tarybos narys ir 2014 m. Dalios Grybauskaitės rinkimų štabo vadovas neatsiliepė telefonu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romas Švedas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romas Švedas

Visgi apie jį pasisakė buvęs „valstietis“ Vytautas Bakas.

Feisbuke parlamentaras parašė, kad R.Švedą paskirti į aukštas pareigas 2016 m. laimėję Seimo rinkimus svarstė patys „valstiečiai“.

„Sąraše pirmu numeriu įvardintas Romas Švedas LVŽS vadovybės buvo vertinamas kaip talentingas vadybininkas (čia reiktų paaiškinti, kad LVŽS prieš rinkimus ir po jų svarstė apie savotišką „talentų banką“ – tai žmonės, kurie galėtų imtis reikalingų pokyčių įvairiose srityse). P. Romo pavardė buvo minima svarstant kandidatūras į svarbias pareigas po to, kai LVŽS laimėjo rinkimus. Lygiai taip pat kaip ir Roko Masiulio. Jo (Romo Švedo) paskyrimu LG valdybos pirmininku džiaugėsi premjeras, esame apie tai su juo kalbėję“, – rašė Seimo narys.

M.Pulkauninkas santykius apibūdina kaip darbinius

R.Karbauskio išplatintame sąraše paminėtas buvęs „Klaipėdos naftos“ finansų direktorius Marius Pulkauninkas savo santykius su R.Masiuliu apibūdino kaip darbinius.

„Mes su Roku Masiuliu esame kartu dirbę audito kompanijoje „Ernst & Young“, tai tiesiog buvo darbiniai santykiai“, – ketvirtadienį 15min komentavo jis.

2015 metais rudenį M.Pulkauninkas teigė mokęsis „Bendrovių valdymo institute Baltijos šalyse“ („Baltic Institute of Corporate Governance“), bet ne kartu su R.Masiuliu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Pulkauninkas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Pulkauninkas

„Kai aš mokiausi, toje grupėje, tame kurse Roko tikrai nebuvo. Ar Rokas yra baigęs [institutą], aš negaliu pasakyti“, – dėstė M.Pulkauninkas.

Klausiamas, ar turėjo R.Masiulis įtakos tam, kad jis įsidarbintų „Klaipėdos naftoje“, M.Pulkauninkas tai neigė.

„Kiek aš žinau, tai neturėjo. Tada, kai Rokas Masiulis buvo paskirtas energetikos ministru, prieš tai buvęs finansų vadovas Mantas Bartuška buvo paskirtas įmonės direktoriumi. Kaip tik buvo laisva finansų direktoriaus pozicija, į kurią Mantas Bartuška, kaip vadovas, vykdė atranką, ieškojo komandos [...]. Rokas tuo metu jau buvo energetikos ministras“, – pasakojo jis.

Klausiamas, ar atranka į finansų direktoriaus poziciją buvo vieša, M.Pulkauninkas atsakė tiksliai neprisimenantis, bet lyg esą ne: „Ten labiau buvo pačios įmonės vykdoma atranka.“

Atsakas į kritiką J.Narkevičiui

„Valstiečiai“ pranešimą apie galimą nepotizmą susisiekimo sektoriuje, vadovaujant R.Masiuliui, išplatino po to, kai prezidentas Gitanas Nausėda užsiminė apie nederamą dabartinio susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus elgesį.

Vertindamas situaciją, „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis tuomet tikino, kad J.Narkevičius privalo turėtų žmonių, su kuriais gali dirbti, bei tikino, kad susisiekimo sektoriuje buvo įdarbinta „daugybė asmenų, tiesiogiai susijusių su buvusiu ministru R.Masiuliu“.

„Pristatysiu [...] didelį sąrašą, susijusį su Roku Masiuliu, nepotizmo pavyzdį“, – trečiadienį „Žinių radijui“ komentavo politikas, pridurdamas, kad asmenys, anot jo, su R.Masiulio pagalba buvo įdarbinti aukščiausiose pozicijose.

„Rokas Masiulis energetikoje – jie visi energetikoje, Rokas Masiulis tampa susisiekimo ministru – jie visi važiuoja į Susisiekimo ministeriją – į įmones pavaldumo prasme“, – aiškino R.Karbauskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas