Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 07

R.Karbauskio žinia Kinijai: jei ateisime į valdžią, pakeisime Taivano atstovybės pavadinimą

Penktadienį posėdžiavusi didžiausią opozicinę frakciją Seime turinčios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) šešėlinė Vyriausybė, vadovaujama partijos lyderio Ramūno Karbauskio, priėmė pareiškimą, kuriame tvirtina, kad kitoje valdančiojoje koalicijoje sieks pakeisti Kiniją supykdžiusios Taivaniečių atstovybės pavadinimą, kad jame nebeliktų salos vardo. Iš dabartinės Vyriausybės reikalaujama „ištaisyti savo klaidą pervadinant atstovybę taip, kaip ją vadina Vakarų šalyse – Taipėjaus misija arba atstovybe“.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sudarytos Šešėlinės Vyriausybės posėdis
Ramūnas Karbauskis pirmininkauja šešėlinės Vyriausybės posėdžiui / Luko Balandžio / 15min nuotr.

LVŽS šešėlinė Vyriausybė primena ne kartą „perspėjusi Vyriausybę ir Seimo valdančiuosius dėl neprofesionaliai ir neracionaliai vykdomo „Taivaniečių atstovybės“ atidarymo Lietuvoje pasekmių Lietuvos ekonomikai“.

Pareiškime taip pat teigiama, kad „neatsakingą „Taivaniečių atstovybės“ atidarymą Lietuvoje nevienareikšmiškai įvertino Respublikos Prezidentas, politikai, politologai, ekonomistai ir verslo bendruomenė“.

Šešėlinė LVŽS Vyriausybė iš dabartinės Vyriausybės „reikalauja ištaisyti savo klaidą pervadinant atstovybę taip, kaip ją vadina Vakarų šalyse – Taipėjaus misija arba atstovybe“.

Pareiškime taip pat rašoma, kad LVŽS įsipareigoja „dabartinei Vyriausybei nepriėmus sprendimo, inicijuoti šį pakeitimą naujoje valdančiojoje daugumoje“.

Opozicinė LVŽS Seimo pirmininkei taip pat siūlo „inicijuoti Rezoliucijos dėl Vienos Kinijos Politikos priėmimą artimiausiame Seimo posėdyje“. Taip pat siūloma apsvarstyti santykių su Kinijos Liaudies Respublika normalizavimo galimybę parlamentinės diplomatijos būdu, deleguojant iniciatyvą Seimo vadovybei, Užsienio reikalų komitetui ar Tarpparlamentinių ryšių su Kinijos Liaudies Respublika grupei.

LVŽS įsipareigoja „dabartinei Vyriausybei nepriėmus sprendimo, inicijuoti šį pakeitimą naujoje valdančiojoje daugumoje“.

Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Andrius Mazuronis penktadienį taip pat pareiškė, kad Lietuvos valdžia turėtų ieškoti būdų pakeisti Kinijos pyktį sukėlusį Taivaniečių atstovybės pavadinimą Lietuvoje.

„Mažų mažiausiai reikia ieškoti būdų, kaip padaryti taip, kad tos atstovybės pavadinimas būtų pakeistas. Čia programa minimum“, – penktadienį Žinių radijui sakė parlamentinei opozicijai priklausantis politikas.

Anot jo, dėl to pavadinimo patiriama per didelė žala.

Ne pačios Taivaniečių atstovybės Lietuvoje atidarymą, o jos pavadinimą, kuriame yra salos pavadinimas, šią savaitę klaida pavadino prezidentas Gitanas Nausėda, teigęs, kad šis pavadinimas su juo nebuvo suderintas prieš jį paskelbiant viešai praėjusių metų liepą. Vėliau G.Nausėda yra ne kartą viešai gynęs šį pavadinimo pasirinkimą.

Vilniuje atsidarius Taivaniečių atstovybei, Kinija ėmėsi diplomatinių ir ekonominių žingsnių prieš Lietuvą, siekdama priversti pakeisti šį pavadinimą. Lietuva dėl šio spaudimo sulaukė daug Vakarų demokratijų, ypač JAV, paramos.

Kilus diplomatiniam konfliktui, Lietuvos verslininkai pranešė patyrę įvairių prekybos su Kinija apribojimų. Šalies politikai juos pavadino nepaskelbtomis sankcijomis.

Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taipėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai.

Lietuvos atstovai tvirtina, kad taip pat laikosi „vienos Kinijos“ politikos, o Taivaniečių atstovybė tam neprieštarauja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas