Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 13

R.Karbauskis apie karantiną: visiškai viskas galėtų veikti, jei vakcinacija nebūtų „palaida bala“

Jeigu Vyriausybė vakcinacijos proceso nebūtų perleidusi savivaldybėms, o skiepijimo prioritetai būtų sudėlioti kitaip, restoranai, sporto klubai, kultūros įstaigos, įvedus minimalius ribojimus, galėtų pilnai veikti, sako opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis, pasiskelbęs šešėliniu premjeru. Jo vertinimu, ministrų kabinetas, bandydamas valdyti COVID-19 pandemiją, kliaujasi sėkme.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybė nevaldo COVID-19 pandemijos situacijos ir veikia be plano, teigė R.Karbauskis.

„Nuo pat pradžių, kai jie pasirinko mechanizmą karantino valdymą sujungti su skaičiais, buvo neteisingas sprendimas. Tos šalys, kurios taip kažkada bandė valdyti, visą laiką sulaukė papildomų bangų“, – antradienį žurnalistams Seime komentavo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Politikas pastebėjo, jog judėjimo ribojimus tarp savivaldybių ministrų kabinetas atšaukė per anksti – esą pagal Vyriausybės patvirtintą Karantino ribojimų keitimo planą tai galėjo būti padaryta tik tada, kai naujų COVID-19 atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų būtų mažesnis kaip 25, o teigiamų testų dalis per savaitę – mažiau nei 4 proc.

„Jie atšaukė vieną iš priemonių, nors situacija pagal jų ankstesnį planą buvo ne tokia. Jie pagal savo pačių planą to neturėjo atšaukinėti. <...> Jie suprato, kad reikia politinių sprendimų“, – dėstė opozicinės partijos lyderis.

„Prikankino Lietuvos žmones, prikankino ekonomiką, bet naudos iš to buvo mažai“, – pridūrė jis.

Teigia, kad rizika nebe tokia didelė kaip anksčiau

Keisti karantino režimą, R.Karbauskio manymu, reikia atsižvelgiant į sveikatos sistemos apkrovą, taip pat – į tam tikrų grupių vakcinaciją.

„Jeigu esam paskiepiję rizikos grupes, mums grėsmės sveikatos sistemai jau nekyla. Reikia koncentruotis į tai“, – siūlė politikas.

Pastebėjus, jog pastaruoju metu apkrova sveikatos sistemai auga – daugėja į ligonines guldomų pacientų, R.Karbauskis teigė, jog tam pasiruošta iš anksčiau – esą jau pavasarį buvo priimti sprendimai dėl papildomų lovų.

Jeigu esam paskiepiję rizikos grupes, mums grėsmės sveikatos sistemai jau nekyla.

„Didžiausia problema yra sunkiai sergantys, kuriems gali pritrūkti aparatų. O tie, kurie serga nelabai sunkiai, kuriems nereikia plaučių ventiliacijos, mes turim pakankamai daug lovų“, – dėstė LVŽS vedlys.

Ir nors sergamumas COVID-19 pastaruoju metu Lietuvoje auga, R.Karbauskio įsitikinimu, rizika gyventojams visai kita nei buvo prie „valstiečių“ Vyriausybės, nes dabar, anot jo, vyksta gyventojų vakcinacija.

Karantiną siūlo švelninti

Vyriausybė, LVŽS lyderio įsitikinimu, turėtų leisti pradėti veikti sporto klubams, prekybos centruose veikiančioms parduotuvėms, nes patalpos, pasak jo, didelės ir gerai vėdinamos, žmonės jose nesigrūstų, o ir klientų srautai pasidalintų po skirtingas parduotuves.

Ir apskritai „visiškai viskas“, pasak R.Karbauskio, galėtų veikti, jei vakcinacijos procesas Lietuvoje būtų sklandus.

„Šiuo momentu visiškai viskas galėjo būti atidaryta, jeigu mes būtumėm normaliai organizavę vakcinavimą“, – teigė jis ir pridūrė, kad šiuo metu vykstantis vakcinacijos procesas – „palaida bala“.

Pirmiausia, anot jo, neteisingai buvo sudėlioti skiepijimo prioritetai: „Sanatorijų darbuotojus pradėjo vakcinuoti, nors sanatorijos buvo uždarytos. Buvo daug dalykų nelogiška.“

O ir viso vakcinacijos proceso esą nederėjo perleisti savivaldybių žinion.

„Kada Vyriausybė nuo savęs norėjo visiškai nusimesti atsakomybę, ji tai permetė ant savivaldybių“, – tikino R.Karbauskis.

Mano, kad, patvirtinus „Sputnik V“, Lietuva ją pirks

Centrinei valdžiai, pasak jo, visiškai nerūpi atskirų savivaldybių problemos, pavyzdžiui, kad kai kuriose jų žmonės nenori skiepytis „AstraZeneca“ vakcina, o laukia rusiškosios „Sputnik V“.

Politiko įsitikinimu, jei kada nors Europos vaistų agentūra patvirtins šios vakcinos naudojimą, Lietuva turės ją įsigyti, nors valdantieji dabar tam ir priešinasi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Sputnik V“ vakcina
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Sputnik V“ vakcina

„Jeigu bus įregistruota, mes turėsime ją pirkti. Mes turėsime pirkti kelis tūkstančius tų vakcinų. Su kitomis gyventojai nesivakcinuos, o mes gi norėsime, kad jie vakcinuotųsi“, – tikino R.Karbauskis.

Kalbėdamas apie šalyje galiojantį karantino režimą, partijos pirmininkas teigė, jog pritaikius tam tikrus atstumų laikymosi, žmonių srautų ir skaičiaus ribojimus, jau dabar galėtų pilnai veikti maitinimo įstaigos tiek lauke, tiek viduje, kultūros įstaigos.

Pavasarinius ribojimus galėtumėm atkartoti.

„Pavasarinius ribojimus galėtumėm atkartoti, nereikėtų naujų kurti“, – svarstė politikas.

Tiesa, jis suabejojo, ar likus keletui mėnesių iki mokslo metų pabaigos, vertėtų visiškai atverti ugdymo įstaigas ir grįžti prie kontaktinio mokymo.

Dėl toliau galiojančio karantino režimo Vyriausybė žada apsispręsti trečiadienį. Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau antradienį neįvardijo, kaip planuojama jį keisti, nors užsiminė, kad galbūt bus kalbamasi apie imuniteto pasą.

TAIP PAT SKAITYKITE: COVID-19 Lietuvoje: patvirtinti 1088 nauji atvejai, 12 žmonių mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas