Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 30 /11:10

Politikai įvertino besibaigiantį politinį sezoną: nuveikėme daug

Antradienį Seimas uždaro politinį sezoną – baigia pavasario sesiją. Didžiausios valdančiosios Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sakė, kad šiuo laikotarpiu nuveikta daugiau, nei galima įsivaizduoti. Seimo opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis akcentavo valdančiųjų bandymus testuoti demokratijos ribas.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak R.Karbauskio, įvertinant sąlygas, kuriomis teko dirbti – karantiną ir panašiai, padaryta daugiau, nei galima įsivaizduoti.

„Iš tikrųjų visas planas įvykdytas, posėdžių netgi buvo daugiau, negu buvo numatyta. Seimas savo pareigą įvykdė“, – antradienį Seime komentavo „valstiečių“ lyderis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Paklaustas apie svarbiausius nenuveiktus darbus, R.Karbauskis minėjo, kad nepavyko priimti kai kurių įstatymų.

„Nes opozicija ištraukinėjo korteles. Bet vėlgi jų buvo keletas, aš dabar neišvardysiu“, – sakė jis.

R.Karbauskio nuomone, koronaviruso pandemija ir karantino laikotarpis diskreditavo opoziciją visuomenės akyse.

Anot Seimo LVŽS seniūno, pasimatė, kad net tokiose situacijos opozicija nesugeba dirbti su valdančiąja dauguma vardan Lietuvos žmonių.

„Tada, kada buvo balsuojama, pavyzdžiui, kad keltumėme medikams atlyginimus, tai balsavo opozicija prieš. Jie savaitę uždelsė kai kuriuos sprendimus. Tai ta savaitė, aišku, greitai praėjo ir žmonės to nejaučia, bet mes tai tą matėme. Iš tikrųjų, kiek mes analizavome kitų Europos šalių opozicijų darbą, tai opozicijos ėmėsi bendradarbiauti su valdančiąja dauguma, nežiūrint į aplinkybes: artėja rinkimai ar ne“, – teigė R.Karbauskis.

Iš tikrųjų, kiek mes analizavome kitų Europos šalių opozicijų darbą, tai opozicijos ėmėsi bendradarbiauti su valdančiąja dauguma.

Misiją atliko

Premjeras Saulius Skvernelis mano, kad Seimo pavasario sesijos metu parlamentas padarė net ir daugiau, nei tikėtasi.

„Nes turbūt prieš pavasario sesiją nesitikėjome niekas, kad reikės priiminėti skubos, ypatingos skubos, tvarka valstybei reikalingus įstatymus. Tai Seimas tikrai savo misiją atliko, įvykdė ir tuo galima tik pasidžiaugti“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

S.Skvernelis nemano, kad ko nors nepavyko padaryti. Pasak jo, pagrindiniai dalykai, susiję su COVID-19 pasekmėmis ir prevencija, organizuoti pakankamai operatyviai. Vyriausybės darbas su Seimu esą buvo glaudus, intensyvus.

„Matyt, reikės apibendrinti galbūt jau rudens sesijos pradžioje, kalbant apie Vyriausybės programą, kiek procentiškai liko kokių priemonių neįgyvendintų. Tai, matyt, rudenį mes turėsime galimybę apie tai pakalbėti“, – nurodė premjeras.

Gera V.Pranckiečio nuotaika

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, eidamas į paskutinį parlamento pavasario sesijos posėdį sakė, kad nuotaikos yra geros ir darbingos.

„Manau, kad pasiekėme tų rezultatų, kurių siekėme. (...) Ir mes turbūt padarėme daug daugiau, nei buvo planuota“, – aiškino jis.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Tarp darbų, kurių nepavyko padaryti, V.Pranckietis išskyrė tai, kad nepriimtas Seimo narių teisių ir pareigų įstatymas.

„Nes jis užsigulėjo Teisės ir teisėtvarkos komitete, principingai jo nepakeliant iš stalčiaus, iš dugno ir nesprendžiant. Sprendimai galėjo būti neigiami, bet jie turėjo būti daromi. Ir tai buvo įsirašyta į valstiečių-žaliųjų programą, bet jie to programinio dalyko nepadarė. Nežinau, kaip dabar rinkėjams atsiskaitys, sakydami, kad mes to nepadarėme“, – teigė Seimo pirmininkas.

Bandė testuoti demokratijos ribas

R.Karbauskiui žeriant kritiką, konservatorius G.Landsbergis aiškino nematantis jokio trukdymo valdantiesiems dirbti.

„Man rodos, kad visi įstatymai, kurie buvo svarbūs ir epidemijai suvaldyti, ir jos pasekmėms švelninti, buvo priimti ir dauguma jų buvo priimti bendru sutarimu. To nemato tik jau labai nenorintis to matyti žmogus, sąmoningai siekiantis to neįvertinti“, – komentavo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

G.Landsbergis mano, kad Seimo pavasario sesijos metu įvairiais vyriausybiniais sprendimais valdantieji bandė testuoti Lietuvos demokratijos ribas.

Pavyzdžiui, jis minėjo nenorą peržiūrėti šių metų valstybės biudžetą.

„Ir ta rizika, kad Lietuva pasuks Vengrijos keliu, tikrai buvo. Atšaukus karantiną, šiek tiek sumažėjo tas pavojus, bet, panašu, kad valdantieji žvilgčioja per petį į kaimynus kai kuriuos – ir Europos Sąjungoje esančius. Ir, man atrodo, jiems visai patinka nuotaikos, esančios ten, ir valdymo formos, esančios ten“, – pabrėžė G.Landsbergis.

Ir ta rizika, kad Lietuva pasuks Vengrijos keliu, tikrai buvo.

Viską sudarkė tyrimo komisijos

Opozicinės Seimo Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas akcentavo, kad per pavasario sesiją buvo kilusi didelė rizika, jog parlamentas apskritai bus nušalintas nuo darbo.

Esą karantino metu buvo siekiama, kad vien Vyriausybė viską laikytų savo rankose, R.Karbauskis aiškino, jog Seimo plenariniai posėdžiai turi vykti kuo rečiau.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Tai mums, opozicijai, pavyko atkovoti tai, kad Seimas taip pat dalyvauja šiuose procesuose. (...) Tai mes išgelbėjome Seimo reputaciją didžiąja prasme. Nes tada būtų traktuojama, kad Vyriausybė dirba, Seimas – nedirba, ką jūs, Seimo nariai, dirbate, už ką gaunate algą? Vienas dalykas. Antras dalykas – iškreipiama parlamentinės demokratijos esmė. Juk čia parlamentinė valstybė, o ne Vyriausybės valdoma valstybė be parlamentinės dimensijos“, – sakė E.Gentvilas.

Kalbant apie turinį, liberalo nuomone, daug dalykų buvo padaryta dėl karantino sukeltos krizės, ekonomikos gaivinimo.

Tačiau viską, anot E.Gentvilo, sudarkė įvairios parlamentinės tyrimo komisijos, tarkime, vadovautos Stasio Jakeliūno, Agnės Širinskienės.

R.Karbauskiui akcentuojant esą opozicija trukdė dirbti, E.Gentvilas teigė pastebintis kartais liguistą „valstiečių“ lyderio norą įkąsti net tada, kai nėra jokio pagrindo.

Pagalius į ratus, pasak Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovo, opozicija kaišioja tada, kai mato, jog priimami korupciniai ar antikonstituciniai įstatymai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas