Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 11 /13:43

R.Karbauskis ragina nelaidoti LVŽS, iš partijos pasitraukė dalis Pasvalio skyriaus

Partijos pirmininku dar vienai kadencijai išrinktas Ramūnas Karbauskis Marijampolėje šeštadienį vykstančiame Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) suvažiavime teigė, kad „valstiečių“ laidoti nereikia. Beje, jis leido suprasti besitikintis, kad išeinančiųjų iš partijos daugiau nebus, tačiau šeštadienį paaiškėjo, kad partiją paliko dalis Pasvalio skyriaus narių.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Suvažiavime patvirtinti partijos pirmininko visuotinių rinkimų, kuriuose laimėjo R.Karbauskis, rezultatai.

Jo pavaduotojais tapo: Aurelijus Veryga, Bronis Ropė, Aušrinė Norkienė, Kristina Kirslienė, Giedrius Surplys, Ligita Girskienė, Arvydas Nekrošius.

R.Karbauskis sakė, kad partija išgyvena sunkų laiką, tačiau išgyvendama jį tampa vieningesnė.

Apie tai, kad partiją paliko Pasvalio skyrius, nuo scenos patvirtino Seimo narys Robertas Šarknickas, sakydamas, kad neturėtų pasikartoti tai, kas nutiko ne tik Lazdijų skyriuje, kurio dalis pasitraukė pas Saulių Skvernelį, bet ir Pasvalio.

TAIP PAT SKAITYKITE: Buvusi LVŽS narė apie Pasvalio „valstiečių“ išėjimą pas S.Skvernelį: įkalbinėti nereikėjo

„Tarp mūsų vis mažiau žmonių, kuriems nerūpėjo tai, kas mus vienija. Tokių, pasirodo, buvo. Ne visą laiką tai pastebėjom, tokių žmonių labai mažai tarp mūsų“, – kalbėjo jis.

R.Karbauskis pažymėjo, kad dabar jau partijoje liko tik bendraminčiai ir bičiuliai.

Partijos lyderis teigė kad šioje situacijoje, kai LVŽS yra bandoma palaidoti, jis sako: „Šios partijos laidoti nereikia. Ši partija po pralaimėjimų neišsibėgiodavo, o po laimėjimų nekviesdavo kitų, kad padidintų bet kokia kaina savo narių skaičių.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Kalbėdamas apie buvusį savo bendražygį Saulių Skvernelį, kuris išsivedė dalį LVŽS frakcijos narių ir dabar kuria partiją, jis teigė tam tikrų ženklų pastebėjęs dar šių metų pavasarį, kai politikas esą ėmė įkalbinėti LVŽS skyrių pirmininkus pereiti į jo kuriamą partiją.

„Kaip visiems žadėdamas valdžią gali ją padalinti?“ – retoriškai klausė R.Karbauskis.

R.Karbauskis aiškino, esą S.Skvernelis būdamas valdžioje nenorėjo, kad aukštus postus užimtų „valstiečių“ partijos nariai.

Mums buvo sakoma, kad politrukų nereikia, čia Sauliaus žodžiai, čia citata

„Mums buvo sakoma, kad politrukų nereikia, čia Sauliaus žodžiai, čia citata“, – aiškino partijos pirmininkas.

„Prezidento rinkimuose padarėme didžiulį darbą, labai sunkų darbą surinkdami parašus, tarybos posėdyje mums buvo pasakyta: jūs nevykėliai. Ne ačiū pasakyta, o jūs nevykėliai“, – nuoskaudą liejo jis.

R.Karbauskis vėl prisiminė, kad S.Skvernelio rinkimų kampanija kainavo daugiau kaip pusę milijono eurų. Jis teigė tikėjęs S.Skverneliu, nes tikintis tai, ką žmonės jam sako į akis.

„Mane labai nuvylė, kai M.Mažvydo bibliotekoje buvo pristatinėjama, kad kolegos išeina dėl A.Širinskienės ir taip toliau. Visa tai buvo melas (...) Kai manęs klausia, ar tu gerbi S.Skvernelį, aš sakau – aš jo negerbiu kaip žmogaus, nes žeminti moterį, Seimo narę meluojant, kad ji buvo kalta... Ne ji buvo kalta, kalti yra paprasčiausiai buki, paprasti interesai, apskaičiavimas: man bus geriau, man bus daugiau naudos“, – teigė jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LVŽS suvažiavimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LVŽS suvažiavimas

Anot R.Karbauskio, jeigu jie būtų tiesiai dar M.Mažvydo bibliotekoje pasakę, kad kurs kitą partiją, R.Karbauskis esą būtų palinkėjęs sėkmės šiame darbe.

Jis užsiminė ir apie pas S.Skvernelį išėjusią Lazdijų merę Ausmą Miškinienę, kuri paskui save išsivedė, kaip R.Karbauskis pažymėjo, ne visą, bet dalį skyriaus.

„Jie nepaaiškino vieno dalyko – kad naujos politinės jėgos nejungs jokie vertybiniai dalykai“, – pridūrė politikas, čia pat pabrėžęs, kad buvusių bendražygių tikslas esą vienas – „valdžia kaip tokia“.

„Partija kažką tai prarado, kažką tai atrado“, – išvadą padarė jis.

Kalbėdamas apie iš partijos pasitraukusią Agnę Širinskienę jis sakė, kad ji priėmė teisingiausią sprendimą, nes jos santykiai su frakcija nebuvo patys geriausi. Tačiau jis pabrėžė, kad ši politikė ir LVŽS vertybiškai išliks artimi.

„Ji padės daryti tuos darbus, nebūdama partijoje, nebūdama kitur“, – pridūrė jis.

A.Širinskienės atvejo, pasak R.Karbauskio, su S.Skvernelio atveju lyginti nereikia.

Pliekdavosi už uždarų durų

Partijos pirmininkas apžvelgė ketverius metus, kuomet LVŽS buvo valdžioje, kalbėjo, kad tuo metu buvo labai daug įtampų, tačiau jų nebuvo galima nešti į viešumą – žmonės to esą neturėjo matyti.

Mes tai darėme už uždarų durų tam, kad žmonės pasitikėtų valdžia

„Tai, kas vyksta šiandien žiūrint į politiką, tai kažkoks košmaras. Kažkokia netikra tikrovė, negali patikėti, kas vyksta. Kaip vaikų darželyje, kaip smėlio dėžėje pešasi tie, kurie yra valdžioje, bando aiškintis santykius spaudoje, televizijoje ir taip toliau. Mes tai darėme už uždarų durų tam, kad žmonės pasitikėtų valdžia“, – kalbėjo jis.

R.Karbauskis aiškino nežinantis kitos partijos, kurios pirmininkas galėtų pasakyti, kad yra tokių pačių pažiūrų kaip visi partijos nariai.

Čia pat politikas pridūrė, kad Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) tampa liberalų partija: „Ji tampa tokia pat, kokios visos socialdemokratų partijos Europoje. Socialdemokratų partijos lyderė balsuoja kaip liberalė Europos parlamente – balsuoja už LGBT pasiūlymus ir taip toliau.“

Tuo metu frakcija Seime balsuoja skirtingai, nes nėra vienijami vienodų vertybių.

Darys „mažus referendumus“ partijoje

Seimo narys Dainius Gaižauskas suvažiavime aiškino, kad partija turi labai stiprius pamatus, tad jei kas išeidamas esą išdaužo langus, nereiškia, kad „namas sugrius“.

Pirmieji visuotiniai LVŽS pirmininko rinkimai vyko elektroniniu būdu.

Šeštadienį R.Karbauskis sakė, kad šią balsavimo sistemą galima būtų ateityje panaudoti „mažiems referendumams“ partijoje, jei iškiltų kokių aštrių klausimų. Vienas tokių klausimų, anot R.Karbauskio, galėtų būti dėl stojimo į Europos žaliųjų partiją.

„Galim pasakyti, kad mūsų rinkimų sistema pati demokratiškiausia tarp partijų, tai yra pasiekimas“, – kalbėjo R.Karbauskis, įgėlęs konservatoriams, kad pastarąjį kartą pas juos pirmininko rinkimai apskritai nevyko.

Suvažiavime R.Karbauskis taip pat pažymėjo, jog valdžia daro viską, kad nebūtų tiesioginių mero rinkimų.

R.Karbauskis pareiškė, kad jam garbė būti šios partijos pirmininku.

Per pirmininko rinkimus už jį balsavo 72 proc., už parlamentarą Giedrių Surplį – 28 proc. balsavusiųjų. Iš viso balsavo 56 proc. partijos narių. Karbauskis partijai vadovaus dar ketverius metus.

A.Širinskienė: myliu jus visus

Neseniai partiją ir jos frakciją Seime palikusi Agnė Širinskienė feisbuke prieš suvažiavimą buvusiems bendražygiams linkėjo produktyvios dienos.

Anot jos, tai, kad bendras kelias baigėsi, nereiškia, kad baigėsi bendrystė, į kurią sujungė tos pačios tradicinės vertybės, bendros tiesos ir didesnio teisingumo valstybėje paieškos, bendros pastangos kuriant gerovės valstybę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Ačiū kiekvienam iš jūsų, kurių paramą jaučiau ir jaučiu šiomis dienomis. Ir aš labai linkiu mums nebijoti vienas kito, nesigėdinti pasisveikinti, susitikus – apsikabinti. Lieku ta pati Jūsų Agnė – kai kam nesugyvenamo charakterio, kai kam profesionali patarėja, o daugumai iš Jūsų, tikiu, tiesiog bendramintė. Myliu Jus visus“, – rašė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas