Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 31 /12:10

R.Karbauskis: nepasikeitus Seimo pirmininkui, galimi pirmalaikiai Seimo rinkimai

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis penktadienį perspėjo, kad nepavykus pakeisti Seimo pirmininko, susidariusi krizė gali privesti iki pirmalaikių parlamento rinkimų. Jis paaiškino sprendimo aukoti V.Pranckietį motyvus – esą derantis dėl koalicijos kitos išeities nebuvo.
Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis
Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Jeigu neįvyks pasikeitimas Seimo pirmininko pozicijoje, koalicinė sutartis negalios. Jeigu ji negalios, nebus galimybės tada formuoti Vyriausybės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos siūlomam premjerui Sauliui Skverneliui. (...) Tai reiškia, kad mes einame į situaciją, kurioje neišvengiamai bus neeiliniai rinkimai“, – BNS sakė R.Karbauskis.

15min jis teigė, kad „Seimo pirmininkas savo pareiškimais ir elgesiu daro galimybę, kad šita koalicinė sutartis nepavyktų, tai yra, ji neįsigaliotų.“

„Valstiečių“, „socialdarbiečių“ ir „tvarkiečių“ ketvirtadienį pasirašytame memorandume dėl koalicijos yra numatyta, kad Seimo pirmininko pareigos atiteks „socialdarbiečių“ atstovui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Tai žinodamas Seimo vadovo pareigas einantis Viktoras Pranckietis sakė kol kas nežadantis atsistatydinti. Jei bus norima patraukti jį iš pareigų, Seime teks organizuoti nepasitikėjimo juo procedūrą.

Ją, anot R.Karbauskio, galėtų rengti nebent koaliciją sudarančių partijų atstovai. Iš opozicijos paramos nesitikima.

Jei kuris nors Seimo narys nepritars tam, kad Seimo pirmininko postas tektų „socialdarbiečiams“, o tai yra, balsuos, kad V.Pranckietis kėdėje liktų, R.Karbauskio įsitikinimu, tai reikš, kad veikiama prieš partiją.

„Prieš koaliciją, prieš valdančiąją daugumą. Jis realiai daro taip, kad koalicinė sutartis neveiktų“, – pridūrė LVŽS pirmininkas.

R.Karbauskis teigė, kad partija svarstytų pašalinti iš savo gretų V.Pranckietį, „jeigu jis griaus koaliciją savo veiksmais“.

Memorandumas dėl koalicijos ir pirminių jos sąlygų ketvirtadienį ryte, kaip nurodė R.Karbauskis, buvo derintas su „valstiečių“ derybinės grupės nariais – Tomu Tomilinu, Jonu Jaručiu, Guoda Burokiene, Aušra Norkiene.

Grupės nariai vakar ryte skaitė projektą ir niekas neturėjo jokių pastabų.

„Grupės nariai vakar ryte skaitė projektą ir niekas neturėjo jokių pastabų. Skaitė projektą, kurį pateikė Socialdemokratų darbo partija ir „Tvarka ir teisingumas“, jei tarpusavy buvo suderinę tą poziciją“, – penktadienį dėstė R.Karbauskis.

Teiraujantis, kodėl sprendimas buvo priimtas V.Pranckiečiui nežinant, tai yra, už akių, partijos lyderis atsakė: „O ką jis žinojo prieš dvejus su puse metų? Supraskite, kad tai yra partijų koalicijų sukūrimo procesas. Prieš dvejus su puse metų sutartyje koalicijos buvo parašyta, kad abi pozicijos (Seimo pirmininko ir premjero – 15min) priklauso Valstiečių-žaliųjų sąjungai. Aš neatsimenu, ar tada tame procese dalyvavo Viktoras Pranckietis. Ar jis būtų dalyvavęs, ar nebūtų dalyvavęs, tai buvo sutarties objektas, ir atitinkamai tik dėl to jis tapo Seimo pirmininku.“

R.Karbauskis aiškino, kad kitos išeities, tik aukojant Seimo pirmininko pareigybę, performuojant koaliciją nebuvo.

„Jeigu šiandien Seimo pirmininkas galėtų pasakyti, kad yra kokia nors alternatyva tam, ką mes pasirašėm ir ką mes dabar bandom padaryti, aš labai norėčiau tai išgirsti. Bet kaip aš suprantu, jis šneka apie tai, koks R.Karbauskis yra blogas, koks jis yra autoritaras, kaip su juo susidorojama“, – dėstė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis Ir Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis Ir Saulius Skvernelis

Politikas tikino, kad keičiantis koalicijai, keičiasi postų proporcijos, o V.Pranckietis, kaip asmuo, čia niekuo dėtas.

„Čia nėra klausimas žmogaus, kuris užima Seimo pirmininko postą. Aš neturiu jokių pretenzijų ir niekada neturėjau pretenzijų Seimo pirmininkui. Pasikeičia koalicinė sutartis, pasikeičia proporcijos, pasikeičia postai, ir atitinkamai visi turi veikti pagal tą koalicinę sutartį, – kalbėjo R.Karbauskis. – Man pirmas žinomas atvejis per mano dvidešimt kelių metų istoriją, kada žmogus savo postą pradeda laikyti savo asmenine nuosavybe, nesuprasdamas, kad tai ne jo klausimas.“

Anot R.Karbauskio, jei Seimo vadovo kėdė liktų „valstiečiams“, „niekas nekeltų klausimo dėl Viktoro Pranckiečio buvimo tame poste“.

„Kam jį keisti likus pusantrų metų iki kadencijos pabaigos, bet tokios yra objektyvios priežastys. Nebeturime šitos galimybės ir šitoj vietoj kaltinti mane ar kažką tai yra keista“, – nurodė Seimo narys.

Pagal Seimo statutą, pasiūlymą atleisti Seimo pirmininką motyvuotu raštu galėtų teikti Seimo valdyba, komitetas ar ne mažiau kaip penktadalis – 29 – Seimo narių.

Sprendimas dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų parlamentarų balsų dauguma, tai yra, reikia ne mažiau kaip 71 balso.

Koaliciją sudarę LVŽS, „socialdarbiečiai“ ir „tvarkiečiai“, be Seimo pirmininko, turėtų 68 balsus. Pagelbėti galėtų Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga. Ar ji prisijungs prie koalicijos, kol kas neaišku.

R.Karbauskio įsitikinimu, „lenkai“ rems sprendimą Seimo pirmininko postą atiduoti „socialdarbiečiams“.

„Ar prisijungs, ar neprisijungs, čia nėra toks esminis klausimas, jeigu jie toliau palaikys valdančiąją daugumą. Kaip jie nutars. Aš manau, mes labai panašūs savo vertybėmis su Lenkų rinkimų akcija, daugeliu atveju dėl to balsuojame kartu, kad taip pat matome daugelį sprendimų, – kalbėjo R.Karbauskis. – Lenkų rinkimų akcija, kaip mažesnė frakcija, bet kokiu atveju liks patenkinta, arba rems tą sprendimą kitų mažųjų frakcijų, turėti savo atstovavimą Seimo pirmininko pozicijoj, nes tai duos jiems ir didesnį matomumą, ir galėjimą savo pozicijas ginti. Aš suprantu, kad pagal logiką Lenkų rinkimų akcija tikrai rems.“

Dėl koalicijos plėtros Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemaras Tomaševskis kitą savaitę turėtų kalbėtis su premjeru Sauliumi Skverneliu. Jis 15min patikino, kad kontaktas su LVŽS lyderiais palaikomas, bet į derybas esą neįsitraukta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas