Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 02 05 /13:20

Valdantieji premjero S.Skvernelio žmonos įsidarbinime „Orlen“ problemos nemato, o opozicija – mato

Premjero Sauliaus Skvernelio žmonos Silvijos įsidarbinimas „Orlen“ koncerne, anot Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio, siūlančio premjerui rudenį Seimo rinkimuose vesti partijos sąrašą, nėra problema. Trečiadienį LRT radijui jis sakė, kad premjero žmona koncerne eis „eilines pareigas“, nors S.Skvernelio atstovai žiniasklaidai antradienį tikino, kad žmonos pareigų premjeras nekomentuos. Tuo tarpu opozicija teigia, jog kyla daug įtarimų dėl supainiotų interesų.

Kaip skelbta 15min tyrimuose ir knygoje „Kabinetas 339“, S.Skvernelio Vyriausybė priėmė ne vieną sprendimą, naudingą naftos gigantui „Orlen Lietuva“. Be kita ko, šis koncernas iš valstybės gavo milijoninių užsakymų, kurių sąlygos prieš tai buvo pakeistos pagal šio koncerno pageidavimus. Po to „Orlen Lietuva“ finansiškai parėmė krepšinio klubus, valdomus S.Skvernelio aplinkos verslininkų.

O antradienį premjeras S.Skvernelis atnaujino savo privačių interesų deklaraciją nurodydamas, kad jo sutuoktinė S.Skvernelė pradėjo darbą lenkų koncernui „Orlen“ priklausančiame degalinių tinkle „Orlen Baltics retail“.

Premjero atstovas spaudai portalui lrytas.lt atsisakė nurodyti, kokias pareigas užims premjero žmona. Pati S.Skvernelė lrytas.lt taip pat atsisakė atskleisti, ką dirbs. Tačiau premjeras, regis, apie naują žmonos darbą papasakojo LVŽS pirmininkui R.Karbauskiui.

LRT Radijo laidoje „Ryto garsai“ trečiadienį LVŽS pirmininkas R.Karbauskis teigė neįžvelgiantis problemos dėl naujos S.Skvernelės darbovietės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Silvija Skvernelė ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Silvija Skvernelė ir Ramūnas Karbauskis

Anot jo, moteris neužima vadovaujančių pareigų, tad ir bėdos dėl jos naujos darbovietės nėra.

„Mes pradedam šnekėti apie korupciją arba galimą korupciją, o žmogus įsidarbina eilinėse pareigose“, – teigė R.Karbauskis.

O koks skirtumas, kur įsidarbino, o premjero žmona neturi teisės dirbti?

Jis sakė, kad problemą įžvelgtų tuo atveju, jei premjero žmona būtų įsidarbinusi vadovaujančiose pareigose.

„O koks skirtumas, kur įsidarbino, o premjero žmona neturi teisės dirbti? – retorinį klausimą kėlė valdančiųjų partijos pirmininkas. – Jeigu man kas nors pasakys, kad čia reikėjo korupcinių ryšių, kad čia gautų darbą šitoje įmonėje, man juokinga.“

LRT radijui jis tvirtino informaciją apie S.Skvernelės naują darbovietę sužinojęs tiesiogiai iš premjero.

„Valstietė“ Agnė Širinskienė portalui delfi.lt trečiadienį kritikavo premjero žmonos įsidarbinimą „Orlen Baltics retail“, tačiau vėliau nurodė gavusi premjero paaiškinimus ir sužinojusi, kad žmona dirbs „eiline analitike“.

Viešai S.Skvernelis žmonos pareigų „Orlen“ kol kas nenurodė ir situacijos nekomentavo.

Vėliau R.Karbauskis naujienų agentūrai ELTA sakė, kad S.Skvernelė įdarbinta finansų analitike ir esą gauna tokiai pareigybei įprastą atlyginimą.

V.Pranckietis: viskas deklaruota

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis premjero žmonos įsidarbinimo „Orlen“ nekomentuoja.

„Viskas deklaruota ir nėra čia ką daugiau komentuoti“, – tokį V.Pranckiečio komentarą 15min trečiadienį perdavė jo atstovė spaudai Karolina Frolovienė.

Viskas deklaruota ir nėra čia ką daugiau komentuoti.

Trečiadienį „Žinių radijui“ Seimo pirmininkas tikino, kad su premjeru artimiausiu metu ketina aptarti jo galimybes vesti LVŽS sąrašą Seimo rinkimuose.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Silvija Skvernelė, Saulius Skvernelis ir Viktoras Pranckietis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Silvija Skvernelė, Saulius Skvernelis ir Viktoras Pranckietis

Kol kas, pasak buvusio „valstiečio“ V.Pranckiečio, už premjerą šiuo klausimu kalba R.Karbauskis. Pasak jo, apie tai, kad pirmoji LVŽS kandidatų sąrašo vieta vėl bus siūloma S.Skverneliui iki tarybos posėdžio nežinojo kiti partijos vadovai.

Pats V.Pranckietis sako S.Skvernelio neatkalbinėsiantis, tačiau abejojo, ar premjerui būtų gerai rinkimuose dalyvauti su LVŽS.

„LVŽS partijai tai gal gerai, o ar gerai S.Skverneliui, tai nežinau. Jis partijai populiarumo pridėtų, o ar partija pridėtų populiarumo jam?“ – svarstė V.Pranckietis.

Opozicija imsis veiksmų

Tačiau ne visi S.Skvernelio rėmėjai į situaciją žvelgia taip ramiai. Iš LVŽS į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąjungą perėjęs, tačiau paramą S.Skverneliui anksčiau reiškęs Seimo narys Justas Džiugelis feisbuke rašė, kad S.Skvernelis ėmė rūpintis asmenine gerove.

„Ne vieta sąraše yra svarbiausia Skverneliui. Svarbiau asfaltuotas keliukas ir geras sutuoktinės darbas. Ačiū, premjere, daugiau nebereikia“, – teigė Seimo narys.

Panašiai reaguoja ir kitas buvęs „valstietis“ Seimo narys Bronislovas Matelis.

„Premjero namo link išasfaltuotas kelias ir Skvernelio žmonos įdarbinimas naftos kompanijoje, kuriai premjeras iki tol demonstravo didelį palankumą, yra gražiai įpakuoti kyšiai“, – feisbuke rašo jis.

Konservatorius Jurgis Razma tikino, kad premjero žmonos įsidarbinimas kelia klausimų dėl premjero veiklos skaidrumo. Pasak jo, trečiadienį opozicija tarsis, kaip reaguoti į „pastarąjį skandalingą įdarbinimo faktą“.

„Žinia apie premjero Sauliaus Skvernelio žmonos įsidarbinimą „Orlen“ grupės įmonėje neabejotinai sustiprins jau ir anksčiau visuomenėje kilusias abejones dėl galimų atsilyginimų (parama premjerui artimų asmenų krepšinio klubams) už S.Skvernelio Vyriausybės darbo metu „Orlen Lietuva“ palankų susitarimą su „Lietuvos geležinkeliais“ bei finansiškai palankius sprendimus šios bendrovės elektrinei“, – feisbuke rašė J.Razma.

Opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas 15min trečiadienį ryte sakė, kad S.Skvernelės įsidarbinimas kelia daug klausimų. Pasak jo, pirmiausia S.Skvernelis turėtų aiškiai pasakyti, kokias pareigas užims jo žmona ir galbūt net pats kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją išaiškinimo, ar taip nebus supainioti viešieji ir privatūs interesai.

„Istorija įdomi. Turint omeny, kad „Orlen Lietuva“ ilgus metus neprimokėjo mokesčių, o po to šios Vyriausybės buvo apdovanota. Neaiški situacija, kokia ten pareigybė – ar S.Skvernelė eis vadovaujančias, sprendimų priėmėjos pareigas. Apskritai tai toks posūkis, žinant, kad ši Vyriausybė dovanojo ne vieną milijoną skolų šiai įmonei, o po to premjero žmona ten įsidarbina. Kyla klausimų dėl etikos, dėl interesų konflikto. Manau, kad pats premjeras turėtų kreiptis į VTEK“, – kalbėjo J.Sabatauskas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, vertindama pasirodžiusią informaciją apie Premjero S. Skvernelio žmonos įdarbinimą Lenkijos koncerne „Orlen“, pabrėžia, kad kyla daug įtarimų, ar tokiu būdu koncernas neatsilygina S. Skverneliui už jo vadovaujamos Vyriausybės priimtus koncernui naudingus sprendimus.

„Jau anksčiau visuomenėje kilo didelių abejonių, ar koncernui „Orlen“ S.Skvernelio vadovaujama Vyriausybė nėra sudariusi išskirtinių sąlygų – tiek transporto srityje, tiek energetikoje. Todėl informacija apie Premjero žmonos įdarbinimą „Orlen“ koncerno valdomoje įmonėje kelia didelių įtarimų, ar tokiu būdu S.Skverneliui nėra asmeniškai atsilyginama už koncernui palankius sprendimus. Greta neatsakytų klausimų dėl S.Skvernelio keliuko asfaltavimo ir žurnalistų tyrimuose atskleidžiamų faktų apie premjero aplinkai artimų žmonių abejotiną sėkmę – kyla įtarimų, ar nesinaudojama valdžia asmeninei ir savo aplinkos naudai gauti”, – teigė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas