Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 07

R.Karbauskis skelbia SAM poziciją: nėra jokio ligoninių „juodojo sąrašo“

Reaguodamas į Seimo konservatorių sprendimą organizuoti spaudos konferenciją, kurios tema – „Savivaldybių vadovai, medikų ir pacientų organizacijos kyla į kovą prieš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sudarytą „juodąjį“ ligoninių sąrašą“, valdančiosios „valstiečių“ partijos seniūnas Ramūnas Karbauskis antradienį pareiškė, kad „SAM neturi ir neturėjo jokio „juodojo sąrašo“. SAM oficialios pozicijos antradienį šia tema neišdėstė, pranešimo žiniasklaidai neplatino.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Dalinuosi SAM pozicija dėl skleidžiamos melagingos informacijos apie neva egzistuojantį „juodąjį“ ligoninių sąrašą. Tikiuosi, jog žiniasklaidos priemonės šia informacija pasidalins, nes opozicijos skleidžiamas melas peržengia visas įmanomas padorumo ribas“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje skelbia R.Karbauskis.

„Šiuo melu siekiama sukelti masinį žmonių nepasitenkinimą ir pyktį. Tai daroma siekiant politinių tikslų, visiškai ignoruojant faktinę informaciją“, – priduria parlamentaras.

Anot jo, SAM vadovybė opozicijos rengiamą spaudos konferenciją ir jos skleidžiamą informaciją vertina kaip bandymą „kiršinti visuomenę, kelti nerimą, sėti paniką ir organizuoti masinį nepasitenkinimą, nesant jokių konkrečių faktų“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

„SAM vadovybės vertinimu, tai yra gėdinga iš opozicijos pusės, nes užuot darius tokius neatsakingus dalykus, būtų galima susitelkti rimtiems darbams, – rašo R.Karbauskis. – SAM neturi ir neturėjo jokio „juodojo sąrašo“. SAM ir pavaldžios įstaigos turi nemažai analizių ir statistinių duomenų apie gydymo įstaigų veiklą įvairiais aspektais, tačiau tai nėra jokie juodieji sąrašai.“

R.Karbauskis įraše dėsto ir ministerijos nuomonę – esą tai – „dar vienas opozicijos būdas atkreipti į save dėmesį prieš savivaldos rinkimus, kad jų balsas būtų girdimas“.

„SAM vadovybė užtikrina, kad sprendimai nebus priimami skubotai. Sprendimai, susiję su gydymo įstaigų tolimesne veikla bus priimami tik tariantis plačiai su vietos savivalda, gydymo įstaigomis ir kitomis suinteresuotomis pusėmis. Tad SAM skatiname opoziciją imtis rimtų ir atsakingų darbų, užuot užsiėmus destrukcija ir panikos kėlimu visuomenėje“, – komentuoja politikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Matulas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Matulas

Antradienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Antanas Matulas kartu su kitomis Seimo opozicinėmis frakcijomis rengia spaudos konferenciją, kurios tema – „Savivaldybių vadovai, medikų ir pacientų organizacijos kyla į kovą prieš Sveikatos apsaugos ministerijos sudarytą „juodąjį“ ligoninių sąrašą“.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvaus savivaldybių merai, pacientų ir medikų organizacijų atstovai.

Tikri ar tariami „juodieji ligoninių sąrašai“ viešumoje pasklido rugpjūčio pirmąją savaitę.

„Kalbi su kolegomis, vieni sako, kad nieko nežino, kiti – kad sąrašas tikrai yra ir mūsų ligoninė yra tame sąraše ir tikrai būsime uždaryti. Kviečiantis kolegą dirbti, jis sako, aš girdėjau, kad jus uždarys ir tikrai nevažiuosiu. Tai yra didžiulė problema, nes konkretumo jokio negavome net iš paties ministro Aurelijaus Verygos, kai jis mus aplankė Jurbarke liepos mėnesį“, – portalui Lrt.lt pasakojo Jurbarko ligoninės vykiausioji gydytoja Rūta Lukšienė.

Pasak vyriausiosios gydytojos, ligoninėje per 5 metus suformuota jaunų specialistų komanda, kuri dabar dėl savo ateities labai sunerimusi.

„Jeigu uždarys tokiu mastu rajonines ligonines, aišku, kad plano B dirbti Lietuvoje nėra, yra tik galimybė mokytis kitą kalbą, ką jau ir padarė dauguma kolegų, dirbusių rajoninėse ir ne tik ligoninėse, ir kol dar vaikai maži, kol pajėgūs išmokti kitą kalbą, kažkur važiuoti“, – sakė anesteziologė-reumatologė Eglė Eigėlienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ligoninės priimamasis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ligoninės priimamasis

Sveikatos apsaugos ministerijos vyr. patarėjas Gintaras Kacevičius tąkart aiškino, kad jokio oficialaus uždaromų ligoninių sąrašo kol kas nėra. Esą dabar tik analizuojami įvairių ligoninių veiklos rezultatai.

„Planuojamam ne uždaryti tas ligonines, o daliai tų ligoninių, kurios nėra perspektyvios teikti saugias ir kokybiškas aktyviojo gydymo paslaugas, pakeisti profilį“, – Lrt.lt sakė jis.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis anksčiau yra sakęs, kad gydymo įstaigų tinklo pertvarkyti neketinama iki savivaldos rinkimų.

„Pabrėžtinai noriu pasakyti, kad niekas nekalba apie sveikatos įstaigų pokyčius iki savivaldybių rinkimų. Mes manome, kad vietinių valdžių reikalas yra spręsti, koks tinklas, kiek tų įstaigų turėtų būti, kiek jų galima išlaikyti, ką jos turėtų visos veikti“, – Žinių radijui komentavo jis.

Liepą prezidentė Dalia Grybauskaitė Seimo patvirtintą sveikatos apsaugos reformą vetavo. Šalies vadovė teigė, kad nuostatai, pagal kuriuos vienas sveikatos apsaugos ministras spręstų, kurias ligonines finansuoti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, gali prieštarauti Konstitucijai.

Seimas prezidentės veto svarstys rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas