Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 21

R.Karbauskis vėl ragins Seimą įteisinti individualų skundą kreiptis į Konstitucinį Teismą

Ramūnas Karbauskis inicijavo naują, bendradarbiaujant su teisininkų bendruomene patobulintą, Konstitucijos įstatymo pataisų projektą, kurį Seimui priėmus Konstitucija suteiks teises fiziniams ir juridiniams asmenims tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą bei ginti pažeistas teises. Apie tai rašoma Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) frakcijos pranešime žiniasklaidai.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Lietuvoje jau daugiau nei dešimtmetį diskutuojame dėl poreikio įtvirtinti individualaus konstitucinio skundo institutą. Tuo tarpu senas demokratijos tradicijas turinčiose ir teisinės valstybės principus gerbiančiose valstybėse pripažįstama tokia asmens pažeistų teisių gynimo teisė, galimybė ir būtinybė. Taip yra daugelyje Europos Sąjungos valstybių, pavyzdžiui, Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Vokietijoje, kur tiek piliečiai, tiek įmonės gali dėl savo pagrindinių teisių ir laisvių pažeidimų kreiptis į šiuos teismus ir logiškai užbaigti teisių, kurios įtvirtintos Konstitucijoje, gynimą“, – sako R.Karbauskis.

Pasak frakcijos vadovo, įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad tokia teisė kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Respublikos įstatymų, kitų Seimo priimtų teisės aktų, Respublikos Prezidento ir Vyriausybės teisės aktų, jeigu jų pagrindu priimtas sprendimas pažeidė šio asmens konstitucines teises ar laisves ir šis asmuo išnaudojo kitas veiksmingas teisinės gynybos priemones, būtų suteikiama ir Lietuvoje.

R.Karbauskio teigimu, jis tikisi, kad parlamentarams užteks politinės valios maksimaliai užtikrinti deramą piliečių teisę gintis.

Seime registruotą projektą pasirašė Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, taip pat 46 Seimo nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas