Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 05 18

R.Karbauskis VTEK prašo ištirti, ar A.Kubilius nesinaudojo savo tarnybine padėtimi

Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis, prašydamas ištirti, ar konservatorius Andrius Kubilius nepažeidė įstatymų esą nuslėpdamas duomenimis apie sūnaus sąsają su Baltarusijoje veikiančiu verslu, praneša kreipęsis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

R.Karbauskis taip pat prašo VTEK įvertinti, ar A.Kubilius nesinaudojo savo tarnybine padėtimi, „siekdamas gauti sūnaus verslui naudingą informaciją, kuri yra įslaptinta ir pasiekiama tik Seimo nariams, kurie su tokia informacija gali dirbti tik Artūro Skardžiaus apkaltos komisijoje“.

Trečiadienį dienraštis „Kauno diena“ publikavo tekstą, kuriame pažymima, kad bendrovės „Modus grupė“ stebėtojų tarybos narys yra A.Kubiliaus sūnus Vytautas. Grupei priklausanti įmonė „Modus energy“, anot „Kauno dienos“, veikia Baltarusijoje ir yra susijusi su Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukošenkos administracija. Laikraštyje daroma prielaida, kad A.Kubilius galimai atstovauja A.Skardžiaus šeimos verslo Baltarusijoje konkurentams.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskio teigimu, konservatorius aktyviai dalyvavo ir domėjosi A.Skardžiaus šeimos verslu Baltarusijoje, S.Skardžiuvienės turimomis akcijomis Baltarusijoje veikiančioje saulės energiją plėtojančioje įmonėje.

„A.Kubiliui galėjo tapti žinoma ir įslaptinta informacija. Atsižvelgiant į sužinotą informaciją apie jo sūnaus privačius interesus, kuriuos sudarant Apkaltos komisiją A.Kubilius nuslėpė, galima daryti pagrįstą prielaidą, kad A.Kubilius pažeidė įstatymuose įtvirtintus įpareigojimus – vengti interesų konflikto, tinkamai atlikti tarnybines pareigas ir kt.“, – pranešime cituojamas R.Karbauskis.

Ketvirtadienį „valstietė“ Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė pranešė registruojanti Seimo nutarimo projektą, kuriuo siūlo A.Kubilių šalinti iš A.Skardžiaus apkaltos komisijos.

Atsakydamas į valdančiųjų veiksmus, A.Kubilius teigia, kad atsinaujinančios energetikos projektų vystymas Baltarusijoje nėra nei jo sūnaus, nei tuo labiau jo paties interesas. Be to, jis pažymėjo, kad sūnaus interesus yra deklaravęs viešai.

„Stebėtojų tarybos paprastai renkasi tik porą kartų per metus ir neužsiima konkrečiais projektais. Kiek suprantu, „Modus grupė“ be automobilių prekybos pradėjo užsiimti ir atsinaujinančios energetikos projektais Baltarusijoje. Šių projektų vystymas nėra nei sūnaus privatus interesas, nei tuo labiau mano. Apie sūnaus santykius su „Modus grupės“ bei kitais verslo subjektais esu deklaravęs, nors, mano įsitikinimu, to ir nebuvo privaloma daryti“, – 15min anksčiau dėstė politikas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Kubilius

„Sūnus neturi jokio verslo Baltarusijoje. Kaip buvo, taip ir šiuo metu jis yra „Google“ atstovybės Lietuvoje vadovas. Kaip gerą vadybininką jį kviečia įvairios kompanijos patarti vadybos klausimais. Kaip suprantu, R.Karbauskiui užkliuvo tai, kad jis, šalia kitų žinomų vadybos autoritetų, buvo pakviestas ir tapo „Modus grupės“ stebėtojų tarybos nariu. Jis nėra nei „Modus grupės“ savininkas, nei valdybos narys“, – pridūrė A.Kubilius.

Jei Seimo etikos sargai nuspręstų, kad interesų konfliktas kilo,A.Kubiliaus tvirtinimu, jis galėtų pasitraukti iš A.Skardžiaus apkaltos komisijos.

„Aš nematau jokio interesų konflikto, bet galų gale tam yra etikos komisija, kuri gali nustatyti ir baigsis čia visi ginčai“, – BNS sakė jis.

Apkaltos procesas A.Skardžiui prasidėjo dėl 15min žurnalistiniame tyrime atskleistų faktų apie minėto Seimo nario veiklą ir ryšius su energetika.

Nustayta, kad A.Skardžiaus šeima gauna solidžias pajamas iš žemės, ant kurios įrengtos vėjo elektrinės, kai A.Skardžius pats galimai proteguoja šio verslo savininkų interesus Seime.

Vėliau surengtas parlamentinis tyrimas nustatė, jog A.Skardžiaus sutuoktinės Snieguolės Skardžiuvienės ir jos partnerių verslas Baltarusijoje finansuojamas „Belgazprombank“ – Baltarusijos banko, kurį kontroliuoja Rusijos energetikos koncernas „Gazprom“. A.Skardžius yra pagarsėjęs kaip suskystintų gamtinių dujų terminalo kritikas – Seimo opozicija jam ne kartą prikišo, esą taip jis gynė „Gazprom“ interesus Lietuvoje.

Po 15min publikacijos, tyrimus pradėjo STT, Valstybinė mokesčių inspekcija, Seimo Antikorupcijos komisija, Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Apkaltos komisija dirbs iki birželio. Tyrimą planuojama pratęsti, mat STT pareigūnams baigus savą ikiteisminį tyrimą, Seimas imsis klausimų, susijusių su A.Skardžiaus interesais vėjo energetikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas