Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 28

R.Lingienė ragina lietuvius nevykti į užsienį dėl delta atmainos

Pasaulyje sparčiai plintant labiau užkrečiamai koronaviruso delta atmainai, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus regiono direktorė Rolanda Lingienė ragina lietuvius susilaikyti nuo kelionių į užsienį. „Aš asmeniškai lieku Lietuvoje, situacija nėra tinkama kelionėms. Jeigu galima, siūlyčiau visiems likti Lietuvoje“, – aktualijų laidoje 15/15 sakė epidemiologė.
Rolanda Lingienė
Rolanda Lingienė

– Vyriausybės sprendimu, nuo liepos, pasibaigus karantino laikotarpiui, dalis suvaržymų lieka, vienas jų – kaukių dėvėjimas ten, kur teikiamos kontaktinės paslaugos. Ką tai reiškia?

– Artimiausiu metu sulauksime paaiškinimų, žmonės bus labai tiksliai apie tai informuoti. Tačiau, remiantis pirmine informacija, kaukės bus reikalingos ten, kur, teikiant paslaugas, galimai susiduria nemažai žmonių. Tai gali būti ir parduotuvės, ir viešasis transportas.

– Ši vasara, lyginant su praėjusia, savotiškas deja vu. Vėl vasaros metu turėsime galimybę gyventi laisviau. Tačiau su nerimu laukiame rudens. Kokiai epidemiologinei situacijai esant griežtesni ribojimai galėtų grįžti į mūsų gyvenimus?

– Dėl ribojimų kiekviena šalis sprendžia savarankiškai. Atsiradus protrūkiams, kurie turi galimybę išplisti, reikia veikti greitai ir ryžtingai. Valdymo priemonės tokiu atveju turi būti sustiprintos. Ir nebūtinai tai turi būti karantinas. Svarbiausia, kad nebūtų pasiektas karantino lygis nustatant infekciją jos atsiradimo vietoje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

– Daug nerimo kelia naujoji delta atmaina. Kaip greitai ji gali išplisti Lietuvoje?

– Viruso atmainos, mutacijos – tai viruso išraiška siekiant išgyventi ir nebūti sunaikintam. Apie delta atmainą Lietuvoje nebereikia kalbėti būsimuoju laiku.

Šalyje jau yra užfiksuota 12 atvejų, dešimt iš jų Vilniuje. Laimei, didžioji dalis – 11 atvejų – yra susiję su atvykusiais iš užsienio asmenimis ar kitais kontaktais. O tik vienas atvejis fiksuotas šalies viduje, kai žmogus niekur nebuvo išvykęs. Tai rodo nors ir menką, bet vis tik naujos delta atmainos plitimą mūsų visuomenėje. Manęs nenustebintų, jei tokių atvejų būtų daugiau, nei yra pateikta oficialioje statistikoje. Mes nesame visiškai izoliuoti, šalies sienos yra atviros.

VIDEO: 15/15: laisvė po karantino. Kaip gyventi, kad jis nesugrįžtų?

– Ar užsikrėtusieji sąžiningai bendrauja su epidemiologais, siekiančiais išsiaiškinti delta atmainos kelią?

– Kol kas neturiu duomenų, kad asmenys vienu ar kitu būdu vengtų bendrauti su specialistais. Visi dvylika asmenų, užsikrėtę delta atmaina, geranoriškai bendravo.

– Naujoji atmaina plinta dar greičiau nei britiškoji. Nuo ko tai priklauso? Ar galime sulaukti dar vienos atmainos?

– Tikėkimės, kad virusas daugiau staigmenų neiškrės, tačiau niekas negali būti nuo to apsaugotas. Mes siekiame suvaldyti šią infekciją, bet virusas kovoja ir siekia išgyventi. Be to, atmainos yra viena to išraiškų.

– Ar visos vakcinos, kuriomis yra skiepijama Lietuvoje, yra efektyvios prieš kronaviruso delta atmainą?

– Trūksta mokslinių duomenų atsakyti į šį klausimą, tačiau mes remiamės Jungtinės Karalystės mokslininkų duomenimis, kurie teigia ir įvardija „Vaxzevria“ ir „Pfizer“ vakcinų efektyvumą.

– Vasara – kelionių metas. Ar šiandien rekomenduojate keliauti į užsienį?

– Aš asmeniškai lieku Lietuvoje, situacija nėra tinkama kelionėms. Jeigu galima, siūlyčiau visiems likti Lietuvoje. Mūsų šalis, lyginant su tuo kas vyksta pamėgtuose kurortuose, labai saugi.

Jei išvengti kelionės galimybių nėra, prieš išvykstant rekomenduoju pasidomėti situacija toje šalyje. Taip pat vertėtų įsigyti bilietus, kuriuos būtų galima atšaukti paskutinę minutę.

Europos ligų ir prevencijos centras teikia duomenis ne tik apie šalis ar atostogų kryptis, epidemiologinė informacija lengvai prieinama net pagal šalių regionus. Tai svarbu, nes informacija apie koronaviruso padėtį prieš savaitę / po savaitės jau gali būti visiškai nebeaktuali.

Keliaujant nepameskime sveiko proto, laikykimės saugumo reikalavimų ir kiek įmanoma mažinkime galimas rizikas. Rekomenduoju kelionių atsisakyti tiems asmenims, kurie nėra pasiskiepiję ar kurie dėl sveikatos būklės negali to daryti. Taip pat, jei tarp keliaujančių asmenų yra vaikų iki dvylikos metų. Jiems rizika didesnė, nes dėl jauno amžiaus jie negali būti skiepijami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas