Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 23

R.Lingienė: turime naują atmainą, kurios užkrečiamumas gerina rekordus visame pasaulyje

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė ragina neatsipalaiduoti – nauja COVID-19 atmaina gerina rekordus visame pasaulyje. Apie tai ji prakalbo feisbuke.
Rolanda Lingienė
Rolanda Lingienė / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Neatsipalaiduokim per daug. Žinau, mūsų visų dėmesys jau mėnuo yra ten, kur ir širdys – su Ukraina, su jos žmonėmis, tačiau reikia neužsimiršti, kad galime susilaukti naujų nemalonių siurprizų tebesitęsiančioje ir visus išvarginusioje kovoje su COVID-19.

Ir deja, jau turime naują atmainą, kurios užkrečiamumas siekia rekordus visame pasaulyje, tad perteklinis atsipalaidavimas gali kainuoti“, – sako specialistė.

Pasak R.Lingienės, COVID-19 atvejų daugėja vos ne visoje Europoje, Kinijos „nulinis sergamumas“ bliūkšta, miestai ir fabrikai stoja, biržose – korekcijos, o vis daugiau naujų atvejų medikai sieja su šviežiausia „slaptąja“ omikron atmaina.

„Jungtinėje Karalystėje sergamumas masiškai padidėjo pastarosiomis savaitėmis, o Vokietijoje ir toliau fiksuojamas rekordinis kasdienis užsikrėtimų skaičius – apie 250 000 naujų atvejų per dieną.

Prancūzijoje, Šveicarijoje, Italijoje ir Nyderlanduose COVID-19 skaičius vėl pradeda augti.

Deja, Lietuvoje irgi.

Diskusijos apie tai, kas tai nulemia – netyla. Net neabejoju, kad netils dar ilgai“, – svarsto ji.

R.Lingienė rašo, kad, anot pasaulio medikų, drastiškas priemonių sušvelninimas kai kuriose šalyse ir naujo omikrono atmainos potipio, žinomo kaip BA.2, plitimas, kuriam jau priklijuota „Stealth“ etiketė, yra vienos esminių priežasčių, lemiančios spartų jo plitimą.

„Visuomenės sveikatos pareigūnai ir mokslininkai atidžiai stebi BA.2, kuris jau gavo „stealth“ varianto etiketę dėl turimų genetinių mutacijų, dėl kurių gali būti sunku atskirti jį nuo delta varianto (naudojant PGR testus), palyginti su originaliu omikron variantu BA.1.

Tad šis potipis – naujausia jo atmaina, atsiradusi nuo pandemijos pradžios Kinijoje 2019 m. pabaigoje.

Tik priminsiu, kad omikron – iki šiol labiausiai užkrečiama padermė (aplenkusi delta variantą), kuris dar pats išstūmė alfa variantą, net būdamas ne pirmine viruso atmaina“, – sako R.Lingienė.

NVSC specialistė teigia, kad danų mokslininkai mano, kad BA.2 potipis yra labiau užkrečiamas nei „originalusis“ omikron variantas. Be to, jau jį lenkia.

„BA.2 potipiui jau dabar tenka atsakomybė už daugiau nei pusę naujų atvejų Vokietijoje, o Jungtinėse Valstijose jis dar praeitą savaitę sudarė apie 11 proc. atvejų, o šią – jau daugiau nei 30 proc.

Tendencija, deja, bet – nekokia. Tai palies ir mus“, – įspėja ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas