Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 01

R.Lopata: valdantieji ketina sudaryti parlamentinio tyrimo komisiją dėl VSD veiklos

Seimo narys, liberalas Raimundas Lopata trečiadienio vakarą savo „Facebook“ paskyroje pareiškė, kad valdantieji sutarė pradėti parlamentinį tyrimą dėl Valstybės saugumo departamentą (VSD) vis labiau krečiančio skandalo. Anot jo, parlamentinio tyrimo komisija turėtų baigti aiškintis istorijos dėl VSD rinktų duomenų apie privačius asmenis detales.
Raimundas Lopata
Raimundas Lopata / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pasisakiau, kad Seimo pavasario sesijos pradžioje reikėtų nedelsiant sudaryti parlamentinio tyrimo komisiją, kuri baigtų aiškintis istorijos dėl VSD rinktų duomenų apie privačius asmenis detales bei kitus klausimus.

Sulaukiau Liberalų frakcijos narių politinės paramos šiai pozicijai. Tam pritarimą išsakė, o šiandien iš esmės apsisprendė koalicijos partnerių lyderiai.

Tampa akivaizdu, kad du labiausiai apdovanoti VSD pareigūnai susikirto viešai „žodis prieš žodį“ , kažkas iš jų sako netiesą, prasidėjo VSD pareigūnų tarpusavio kopromitacija, viešinant valstybės paslaptį sudarančią informaciją ir tai yra reali grėsmė Respublikos nacionaliniam saugumui. Netiesos sakymas sukuria pažeidžiamumą. Tai kelia pagrįstą susirūpinimą VSD kaip institucijos atsparumu.

Būtina kuo skubiau pradėti ir per kelis mėnesius užbaigti parlamentinį tyrimą, kad būtų atkurtas politikų, visuomenės ir sąjungininkų pasitikėjimas VSD iki NATO aukščiausio lygio susitikimo Vilniuje“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė politikas.

Vasarį išleistoje žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ pateikiamas aukštas pareigas VSD užėmusio pareigūno liudijimas, jog jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis popieriaus lapus su daugybe pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“.

Nors VSD Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateikė raštą, kad buvo tikrintos visų kandidatų į prezidentus komandos ir rinkiminiai štabai, žurnalistai savo knygoje cituoja minėtą pranešėją, kuris tvirtina, jog tikrintas buvo tik tuomet dar kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos štabas ir galimi rėmėjai.

Pranešėjas taip pat knygai liudijo, jog VSD direktoriaus pavaduotojas R.Bridikis patvirtino, kad sąrašai buvo gauti iš paties G.Nausėdos.

VSD vadovas Darius Jauniškis antradienį dar kartą pakartojo, jog buvo tikrinti visi kandidatai į prezidentus.

„Aš negaliu teigti, ar pranešėjas meluoja. Bet aš manau, kad tai yra tiesiog žmogaus susidarytas vaizdas“, – teigė VSD vadas.

Atskleista knygoje minimo Pranešėjo tapatybė

Apžvalgininkas Marius Laurinavičius trečiadienį paskelbė Pranešėjo, kurio liudijimai sugulė į Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygą „Pranešėjas ir Prezidentas“, tapatybę.

„Visuomenė turi teisę žinoti – paslaptingasis Pranešėjas yra dabartinis sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėjas Tomas Gailius (nuotr. tarp D.Jauniškio ir G.Nausėdos)“, – savo paskyroje „Facebook“ paskelbė M.Laurinavičius.

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas perdavė T.Gailiaus poziciją: jis nei patvirtina, nei paneigia, kad yra M.Laurinavičiaus įvardytas Pranešėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas