Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 12 /12:33

Po mobingo skandalo iš pareigų atšaukiamas Šiaulių ligoninės vadovas R.Mažeika

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atšaukia Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorių Remigijų Mažeiką iš užimamų pareigų. R.Mažeika tokį SAM sprendimą vadina politiniu.
Remigijus Mažeika
Remigijus Mažeika / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ministro įsakymu iki darbo dienos pabaigos R.Mažeika įpareigotas perduoti, o Respublikinės Šiaulių ligoninės direktoriaus pavaduotoja administravimui Aušrelė Šalkauskienė perimti ligoninės svarbiausius reikalus ir dokumentus.

Primename, kad gegužės mėnesį buvo sudaryta komisija dėl R.Mažeikos galimo darbo pareigų pažeidimo tyrimo. Komisija nustatė, kad ligoninės direktorius padarė darbo pareigų pažeidimus, neužtikrindamas ir netinkamai kontroliuodamas ligoninės vidinius procesus, neužtikrindamas nediskriminacinės darbo aplinkos darbuotojams, neužkirsdamas kelio nesaugiam psichosocialiniam klimatui formuotis, toleruodamas ir nesiimdamas efektyvių priemonių psichosocialiniam klimato gerinimui.

Taip pat Sveikatos apsaugos ministerija yra gavusi informaciją iš Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento, kad Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnybos Centrinėje tyrimų valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų, susijusių su viešaisiais pirkimais sveikatos apsaugos sektoriuje. Šiame tyrime įtariamuoju patrauktas VšĮ Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika.

Komisija pateikė siūlymą pripažinti R.Mažeikos darbo pareigų pažeidimus ir pasiūlė svarstyti jo atšaukimą iš direktoriaus pareigų dėl prarasto pasitikėjimo. Komisijos išvada ministrui buvo pateikta birželio 23 d. Susipažinęs su ja, sveikatos apsaugos ministras priėmė sprendimą pradėti R.Mažeikos atšaukimo iš pareigų procedūrą.

Ligoninės direktorius į darbą priimamas viešo konkurso būdu penkeriems metams. Darbo sutartį su gydymo įstaigos direktoriumi sudaro ir nutraukia sveikatos apsaugos ministras.

Įstaigos vadovas turi pareigą užtikrinti įstaigos įstatuose įtvirtintų funkcijų vykdymą. Nuo jo kompetencijos ir veiklos rezultatų priklauso įstaigos veiklos efektyvumas, todėl įstaigos vadovui suteikiami platūs įgaliojimai veikti įstaigos vardu, savo veiksmais įstaigai sukurti teises ir pareigas. Įstaigos vadovas, vykdydamas savo pareigas organizuoti įstaigos darbą ir jam vadovauti, privalo pasirinkti tokią darbo organizavimo tvarką, kad vykdoma veikla nepažeistų teisės aktų reikalavimų.

Atleidžiamas R.Mažeika: pagrindinį dėmesį skyriau darbo sąlygoms gerinti

Atleidžiamas Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas sako, kad dirbdamas pagrindinį dėmesį skyrė medikų darbo sąlygoms gerinti, tačiau jo pasiekimai nebuvo deramai įvertinti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) komisijos.

„Visus tuos metus pagrindinį dėmesį skyriau darbuotojų darbo sąlygų gerinimui bei pacientų paslaugų prieinamumo ir kokybės gerinimui. Dirbau netausodamas savęs, nuoširdžiai, atsiduodamas visu 100 procentų“, – rašoma pirmadienį ligoninės išplatintame R.Mažeikos kreipimesi.

Visus tuos metus pagrindinį dėmesį skyriau darbuotojų darbo sąlygų gerinimui.

Jis teigia siekęs sukurti modernią, aukščiausio lygio gydymo įstaigą, kurią darbui rinktųsi geriausi jauni gydytojai.

„Šiandien galiu pasakyti, kad tai jau įvykęs faktas – ligoninės reitingas labai aukštas ir esame puikus traukos centras“, – teigia atleidžiamas vadovas.

„Deja, įvykusi nelaimė skaudžiai atsiliepė ligoninei. Labai tikiuosi, kad visos aplinkybės netrukus bus paviešintos, kad visuomenė sužinotų tiesą. Deja, tuo pat metu išsiveržė dalies darbuotojų pyktis ir susipriešinimas, kuris buvo tarp skirtingų kartų, charakterių, inovatyvių darboholikų ir norinčių ramaus darbo, taip pat tų, kurie prarado įtaką ir nepritarė pokyčiams“, – rašo jis.

Direktorius teigia sulaukdavęs kolegų kaltinimų, kad kai kurie pokyčiai ligoninėje vyksta per lėtai, bet pabrėžė, jog visų pokyčių vykdyti vienu metu nėra įmanoma.

„Reikėjo rinktis kokią ateitį turi turėti ligoninė, kokiu keliu turi vystytis. Ir vis tik, ar buvo galima pasiekti, kad mažiau būtų pykčio ir susipriešinimo? Manau, kad taip. Pripažįstu sau, kad trūko asmeninio bendravimo su kai kuriais darbuotojais. Žinoma, buvo objektyvios priežastys, tokios kaip laiko trūkumas dėl gausybės strateginių ir einamųjų darbų“, – teigia R.Mažeika.

Pripažįstu sau, kad trūko asmeninio bendravimo su kai kuriais darbuotojais.

Buvęs ligoninės direktorius SAM sprendimą vadina politiniu ir teigia, kad ministerijos komisija, tirdama veiklą, nors ir ieškojo pažeidimų, tačiau „nerado tokių, dėl kurių būtų galima atleisti iš užimamų pareigų.“

„Ateitis parodys, ar pašalinus direktorių ligoninėje, išsispręs visos problemos ir bus patenkinti visi labai skirtingomis vertybėmis besivadovaujančių darbuotojų lūkesčiai“, – svarsto jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento