Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 17

R.Šimašiaus patarėjas apie tai, kaip Vilnius siūlytų vakcinuoti visą Lietuvą: pirmiausia – vėlintų antrąją „Pfizer“ dozę

Pirmadienį nacionaliniu mastu pradėjo veikti elektroninė registracijos sistema vakcinacijai nuo COVID-19. Taip pat nuo pirmadienio visoje šalyje kviečiami visi vyresni nei 45 metų asmenys.
Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose
Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tiesa, Vilnius vakcinuotis šią amžiaus grupę kvietė jau seniau.

Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Karolis Žukauskas pirmadienį savo feisbuko paskyroje pasidalino įžvalgomis, ką sostinė darytų kitaip, jei į jos rankas patektų šalies vakcinacijos vairas.

„Pirmiausia ir svarbiausia, – rašo K.Žukauskas, – pavėlintume „Pfizer“ antro skiepo laiką iš dabartinių 3 savaičių kiek įmanoma vėliau.“

Anot R.Šimašiaus patarėjo, tam yra kelios priežastys. „Jeigu antra „Pfizer“ dozė būtų pavėlinta, galėtume daugiau žmonių pirmąja doze apsaugoti jau dabar, ypač aktyvaus jaunimo“, – rašo K.Žukauskas.

Kita priežastis, dėl kurios Vilniaus mero patarėjas siūlo vėlinti antrąją „Pfizer“ vakcinos dozę – naujausi tyrimai, skelbiantys, kad kuo vėliau skiepijama antra šio gamintojo vakcinos doze, tuo tvirtesnis imunitetas susidaro.

„Ir trečias argumentas – tuoj ateis laikas, kai turėsime pripažinti realybę, kad „AstraZenecos“ niekas nebenori imti ir net antros dozės paankstinimas neatsvers to, kad „Pfizer“ pilna vakcinacija su dabartiniu 3 savaičių antru skiepu vyksta žymiai greičiau, – feisbuke rašo K.Žukauskas, – todėl vėlindami Pfizerį mes didintume „AstraZeneca“ patrauklumą. Vilnius kol kas „AstraZeneca“ atvėrinėjo platesnėms grupėms (nusileidome iki 35+), bet kažkada pasieksime 16+ ribą ir nebebus kaip didinti grupių – todėl jau dabar reikėtų didinti „AstraZeneca“ patrauklumą kitais būdais.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Žukauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Žukauskas

Vilniaus mero patarėjas rašo, kad dėl šios priežasties šią savaitę Vilniuje su „Pfizer“ vyks „praktiškai tik revakcinacija, o pirmo skiepo norinčius gelbės tik Modernos siunta (5000 vnt.)“.

Antras Vilniaus pasiūlymas, anot K.Žukausko, būtų jau dabar skiepyti jaunesnes grupes.

„Na pavyzdžiui, praėjusį šeštadienį visoje Lietuvoje buvo paskiepyti 3575 asmenys, priklausantys 18-54 m. amžiaus grupei, ir tik 2398 asmenys, vyresni nei 55 m. O juk praėjusią savaitę šalyje dar galiojo 55+ prioritetas – nors jaunesnių paskiepyta daugiau.

Ką tai reiškia? Visi vyresni, kuriems COVID rizika didesnė ir kurie jau norėjo gauti skiepą, jį gavo. Laikas skiepyti jaunesnius, aktyvius, kurie, deja, savo socialiniu aktyvumu ir platina virusą. Skaičiai rodo, kad iš esmės šalyje tai ir vyksta, jau skiepijami jaunesni, bet oficialiai kažkodėl vis dar žaidžiame vyresnių asmenų prioritetus – nuo šiandien visoje šalyje atveriama 45+ grupė (kurią Vilnius jau skiepijo prieš 3 sav.)“, – rašo K.Žukauskas.

Jis taip pat rašo, kad vilniečiai baiminosi vakcinų turizmo, tačiau skaičiai rodo, kad baimintis nebuvo ko – iš kitų šalies vietų atvykstančių skiepytis į sostinę nebuvo daug.

„Pagal prisirašymą prie poliklinikų (o tai tikresnė statistika nei imant skaičius pagal registruotą gyvenamąją vietą), Vilniuje iš šiek tiek daugiau nei 300 tūkst. skiepų tik 10 tūkst. nukeliavo Vilniaus rajonui (neabejoju, kad čia Vilniaus priemiesčiai, todėl techniškai – vilniečiai), 4 tūkst. kauniečiams, 1,6 tūkst. panevėžiečiams, 1,3 tūkst. Trakų raj. (kurie, tikėtina, dirba Vilniuje), 1,1 tūkst. šiauliečiams, o iš kitų miestų pas mus atvyko po mažiau nei tūkstantį – procentaliai imant nuo 300 tūkst. skiepų tai nėra dideli skaičiai“, – feisbuke rašo K.Žukauskas.

Reikia kuo greičiau paskiepyti kuo daugiau asmenų bent viena doze, visi dvejojantys palauks eilės gale, – rašo K.Žukauskas.

Vis dėlto, anot R.Šimašiaus patarėjo, visa tai gali apsiversti – nebe į Vilnių atvyks kitų miestų gyventojai, bet vilniečiai medžios vakcinas kituose miestuose. Anot K.Žukausko, tam yra dvi priežastys.

„Vilnius, deja, vis dar negaus tokio vakcinų kiekio, kuris patenkintų aktyviąją ir skiepytis norinčią vilniečių dalį. Todėl vakcinas ir toliau reikės medžioti, ir liūdniausia, kad Litexpo vakcinavimo fabrikėlis turės suktis tuščiomis apsukomis.

Šiandien startavus nacionalinei registracijos sistemai, vilniečiai galės lengvai registruotis kituose miestuose, kur galbūt vakcinų poreikis mažesnis. Žinau, kad tai vyksta jau pastarąsias porą savaičių, bet, spėju, vakcinų turizmo srautas iš Vilniaus tik suaktyvės“, – rašo jis.

Anot K.Žukausko, dabar svarbiausia turėtų būti ne priklausymas prioritetinei grupei, o motyvacija skiepytis. „Reikia kuo greičiau paskiepyti kuo daugiau asmenų bent viena doze, visi dvejojantys palauks eilės gale“, – rašo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas