Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 19 /10:56

R.Šimašiaus planas – Imuniteto pasas: galiotų trims grupėms, leistų susitikti su tėvais, patekti į kavines, teatrą, sporto renginius

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius Vyriausybei pateikė pasiūlymą dėl Imuniteto paso, kuris trims grupėms asmenų sumažintų karantino ribojimus ir atvertų daugiau galimybių grįžti į viešąjį gyvenimą. Paskiepyti nuo COVID-19, persirgusieji ir turintys imunitetą arba galiojantį neigiamą testą galėtų, pavyzdžiui, matytis su artimaisiais, eiti į viešojo maitinimo įstaigas, kultūrinius renginius, sporto varžybas ir panašiai. Tiesa, meras pripažino, kad, nepaisant tam tikro palaikymo, žalios šviesos tam iš Vyriausybės kol kas nėra.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip penktadienio rytą feisbuke skelbė R.Šimašius, reikia planuoti bent tris ėjimus į priekį, todėl jau dabar laikas turėti išėjimo iš pandemijos strategiją – Vilnius siūlo Imuniteto pasą.

„Negalime remtis vien dviem kraštutinumais – viskas apribota arba viskas leidžiama. Laikas išnaudoti testavimo ir vakcinos sukurtus saugiklius, todėl siūlome atverti dalį paslaugų turintiems COVID-19 imunitetą“, – rašė Vilniaus miesto meras.

Toks Imuniteto pasas, anot R.Šimašiaus, galiotų trims grupėms asmenų:

⭕ paskiepytiems nuo COVID-19;

⭕ persirgusiems ir turintiems imunitetą (vien šioms grupėms priklausančių žmonių Lietuvoje esą yra apie pusė milijono);

⭕ turintiems ne senesnį kaip 48 arba 72 val. testą.

R.Šimašius paaiškina, kaip tai veiktų praktiškai.

„Jūs pasidarote greitąjį testą, per 15 min. atsakymas atsiranda esveikata.lt sistemoje ir galioja nustatytą laiką. Iš ten QR kodo pavidalu – kad ir korona stop programėlėje. Ją parodę, tarkime, prie įėjimo į teatrą, jūs patenkate į vidų. Taip pat galite susitikti su savo tėvais. Taip pat galite dirbti teikdami dabar neleidžiamas paslaugas ar tomis paslaugomis naudotis“, – feisbuke rašė jis.

Atsakydamas, kokia iš to nauda, R.Šimašius nurodė:

⭕ Stabdytume viruso plitimą – daug daugiau žmonių norėtų reguliariai testuotis.

⭕ Padėtų atsidaryti verslams – valstybė sutaupytų lėšų dotacijoms.

⭕ Padėtų visuomenei atstatyti stipriai pablogėjusią emocinę sveikatą.

„Tokį pasiūlymą pateikiau Vyriausybei, jį palaiko teisingumo ir ekonomikos ir inovacijų ministrės. Diskutuokime, nušlifuokime kampus ir įgyvendinkime. Laikas pradėti grįžinėti į normalų gyvenimą“, – teigė Vilniaus miesto meras.

R.Šimašius feisbuke pateikė ir skaidres, kuriose išsamiau pristatoma Imuniteto paso idėja.

Galėtų startuoti gegužę

Spaudos konferencijoje R.Šimašius aiškino, kad Vilnius su Imuniteto paso idėja pasiruošęs į priekį judėti sparčiau, nes Europos Sąjungos tikslai galbūt nuo birželio įdiegti panašią sistemą dėl keliavimo tarp Bendrijos valstybių, tikrai yra gal per mažai ambicingi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantininė popietė Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantininė popietė Vilniuje

„Mes Lietuvoje tikrai, manau, galime padaryti ir anksčiau šituos dalykus. Ir įvairias išmanias priemones taikydami Vilniuje irgi galime bent jau gegužės mėnesį tikrai turėti tokius dalykus, jeigu yra institucijų bendras sutarimas. Tai šiuo atveju natūralu, kad reikėtų ir Sveikatos ministerijos, ir Registrų centrų sklandaus darbo. Džiaugiuosi, kad, kiek kalbu su Vyriausybės atstovais, matau lyg ir palaikymo. Kai kur galbūt ne iki galo apsisprendimo, ar taip reikia judėti. Tai tikrai, manau, kad šituo keliu, ypač – didinant testavimo apimtis, išjudėjimas būtų labai geras“, – kalbėjo Vilniaus miesto meras.

Įvairias išmanias priemones taikydami Vilniuje irgi galime bent jau gegužės mėnesį tikrai turėti tokius dalykus, jeigu yra institucijų bendras sutarimas.

Premjerė Ingrida Šimonytė ir kai kurie kiti politikai kalbėdami apie Imuniteto pasą pabrėžia socialinio teisingumo aspektą. Esą kol neturime galimybės visiems pasiūlyti pasiskiepyti, nėra tikslingumo kalbėti apie tai.

R.Šimašius kartojo, kad Imuniteto pasas gali būti siejamas ne tik su skiepais. Žmogus nebūtinai turėtų būti vakcinuotas, taip pat galėtų turėti antikūnų ir atlikęs testą, kad neserga COVID-19.

„Aišku, visą laiką yra tam tikras rizikos faktorius, bet rizikos faktorius yra visą laiką. Bet bent jau kelias dienas tas galėtų galioti. Kas, beje, ir mūsų yra išbandyta moksleivius grąžinant į mokyklas, nes kas savaitę yra testuojama. Ir, kaip matome, jeigu atsiranda atvejų, tai netampa židiniais ir nepasklinda“, – kalbėjo jis.

Kartu R.Šimašius pabrėžė nematantis problemų dėl duomenų apsaugos, netgi diegiant Korona Stop programėlę.

Klausiamas, ar Imuniteto pasas galėtų galioti tik Vilniuje, R.Šimašius sakė manantis, kad tokia sistema galėtų veikti visoje šalyje. Tačiau, pasak jo, sostinė galbūt labiau pasiruošusi vykdyti bandomuosius projektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento