Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 02

R.Šimašiaus žmonos įmonė – penkių savivaldybės konkursų laimėtoja

Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus žmonos architektės Gilmos Teodoros Gylytės įmonė per pastaruosius kelerius metus laimėjo penkis savivaldybės viešuosius konkursus. Paskutinis sandoris sudarytas šių metų vasarį. R.Šimašius apie skyrybas su buvusia sutuoktine Agne Matulaite pranešė sausį. Santykius su G.T.Gylyte jis deklaravo vestuvių išvakarėse, liepos 30 dieną. Ekspertai sako, kad siekdamas išvengti interesų konfliktų ar jų regimybės meras santykius turėjo deklaruoti anksčiau.
Remigijus Šimašius susituokė su Gilma Teodora Gylyte
Remigijus Šimašius susituokė su Gilma Teodora Gylyte / Audriaus Solomino nuotr.

Vilniaus miesto meras R.Šimašius savaitgalį pranešė, kad sumainė žiedus su architekte G.T.Gylyte.

Jis pridūrė, kad „parašus padės kažkada po atostogų“.

2013 metais G.T.Gylytė kartu su trimis partneriais įkūrė architektūros biurą „Do architects“.

2016 metais bendrovė įkūrė dukterinę įmonę „Do architects consulting“.

Mero interesų deklaracijoje nurodoma, kad jo naujoji sutuoktinė yra viena iš „Do architects“ akcininkių, o nuo šių metų sausio pradėjo dirbti architekte ir projektų vadove dukterinėje įmonėje „Do architects consulting“.

Laimėti 7 konkursai

Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje nurodoma, kad nuo 2019 metų „Do architects“ laimėjo septynis viešuosius pirkimus, kurių penkis inicijavo Vilniaus miesto savivaldybė, du – „Lietuvos geležinkelių“ įmonės.

2019 metų vasarį „Do architects“ mažos vertės pirkimo apklausos būdu laimėjo konkursą išeities duomenų analizės ir schemos Aukštamiesčio vystymo strategijai parengti.

Sutarties darbų suma siekė 12 087 eurus.

Tų pačių metų rugsėjį įmonė laimėjo architektūros konkursą ir pasirašė sutartį projektuoti Tolminkiemio gimnaziją Pilaitėje.

Pradinė projektavimo darbų kaina siekė 713 tūkst. eurų, tačiau suma kiek išaugo dėl papildomų, pirminėje sutartyje nenumatytų paslaugų.

Galutinė sutarties suma – 730 tūkst. eurų – patvirtinta praėjusių metų kovą.

„DO architects“ nuotr./Tolminkiemio gimnazija
„DO architects“ nuotr./Tolminkiemio gimnazija

Projektavo laikiną ligoninę

Praėjusių metų pavasarį, Lietuvai kovojant su koronaviruso pandemija, imta kalbėti apie galimą būtinybę sostinėje statyti laikinąsias ligonines.

Vilniaus miesto savivaldybė vėl kreipėsi į „Do architects“ ir įmonė balandį už 1000 eurų parengė laikinų ligoninių įrengimo projektą.

Tą patį mėnesį savivaldybė ir įmonė, kurios bendrasavininkė yra dabartinė mero žmona, pasirašė dar vieną sutartį – architektai už kiek daugiau nei 12 tūkst. eurų įsipareigojo suprojektuoti rekreacinius įrenginius, skirtus Naugarduko gatvės humanizavimui.

Gilmos Teodoros Gylytės nuotr./Eksperimentinė Naugarduko gatvė
Gilmos Teodoros Gylytės nuotr./Eksperimentinė Naugarduko gatvė

Paskutinį kartą „Do architects“ ir sostinės savivaldybė sutartį pasirašė šių metų vasarį.

Už 11 979 eurus įmonė įsipareigojo atlikti Vilniaus miesto gatvių medžiagiškumo ir mažosios architektūros detalizacijų parengimo paslaugas.

Dukterinė „Do architects“ įmonė „Do architects consulting“ nuo 2017 metų laimėjo du viešuosius pirkimus.

Šių metų gegužę su „Lietuvos geležinkeliais“ pasirašyta 9 680 eurų vertės sutartis administracinio pastato Pelesos gatvėje fasado atnaujinimo projektui.

Liepą pasirašyta sutartis bėgių parko įrengimo koncepcijai sukurti, kurios projektavimo darbų vertė siekia 11 495 eurus.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Tolminkiemio gimnazijos simbolinės kapsulės įkasimo ceremonija
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Tolminkiemio gimnazijos simbolinės kapsulės įkasimo ceremonija

Nuo sprendimų nusišalins

Sostinės meras naują sutuoktinę į privačių interesų deklaraciją įtraukė dar vestuvių išvakarėse, liepos 30 d.

Joje R.Šimašius nurodė, kad pagal Vietos savivaldos įstatymu merui suteiktus įgaliojimus bei vykdomas funkcijas jis nedalyvauja sprendimų priėmime dėl statybos leidimų išdavimo, teritorijų planavimo procesuose, nepriima sprendimų žemės klausimais.

Todėl, pasak jo, viešųjų ir privačiųjų interesų konfliktas nekyla ir negali kilti.

Vis dėlto pateiktos deklaracijos komentare R.Šimašius taip pat nurodė, kad vengdamas viešojo ir privataus interesų konflikto bei šališkumo regimybės, jis nusišalina nuo visų procesų, susijusių su „Do architects“ bei „Do architects consulting“ įmonėmis.

Sostinės meras įsipareigojo kilus galimoms abejonėms konsultuotis su Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Korupcijos ir nusižengimų prevencijos skyriumi ir, jei reikės, Vyriausiąja tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Paklausė VTEK nuomonės

Vilniaus mero patarėjas Karolis Vaitkevičius 15min irgi tvirtino, kad esą viešųjų ir privačių interesų konfliktas nekyla ir negali kilti, pakartodamas tai, ką R.Šimašius įrašė savo deklaracijoje VTEK.

„Visgi, LR Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas įpareigoja vengti ne tik paties interesų konflikto, bet netgi viešojo ir privataus intereso konflikto bei šališkumo regimybės. Todėl siekiant išvengti tokios regimybės ryšys ir buvo deklaruotas“, – teigiama K.Vaitkevičiaus komentare.

Vilniaus mieste jau kelerius metus iš eilės kokybiniai reikalavimai architektams bei vystytojams auga, o sprendimai yra iš esmės atriboti nuo politinės valios.

Anot jo, meras taip pat laišku yra kreipęsis į VTEK prašydamas išaiškinti, ar reikalinga imtis kokių nors papildomų veiksmų be deklaravimo, siekiant išvengti interesų konflikto regimybės.

„Šiame laiške meras taip pat atkreipia komisijos dėmesį, kad Vilniaus mieste jau kelerius metus iš eilės kokybiniai reikalavimai architektams bei vystytojams auga, o sprendimai yra iš esmės atriboti nuo politinės valios.

T. y. visiems taikomi vienodi standartai ir aiškiai suprantamos vienodos taisyklės, o sprendimus priima profesionalūs tarnautojai bei sudaromos nešališkos komisijos, kuriose savivaldybė neturi lemiamo balso (architektūriniai konkursai)“, – teigė K.Vaitkevičius.

Deklaruoti galėjo anksčiau

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas 15min sakė, kad sprendimas norint išvengti ne tik interesų konflikto, bet ir jo regimybės, yra labai paprastas:

„Kaip įmanoma anksčiau deklaruoti santykį, dėl kurio gali kilti interesų konfliktas arba jo regimybė. Suprantama, kad šiuo atveju daug kam gali atrodyti dviprasmiška, kad meras savo santykį deklaravo ir deklaraciją atnaujino dieną prieš vestuves.

Nes sutikite, visi mes kitaip vertintume pasirašytas sutartis su „Do architects“, žinodami apie Remigijaus Šimašiaus santykį, negu tikriausiai tai buvome darę.

Man regis, čia vienas iš esminių klausimų, kodėl R.Šimašius šį santykį deklaravo liepos 30 dieną.“

Aš būčiau puikiai supratęs, jeigu jis šitą skiltį būtų užpildęs šiek tiek anksčiau negu diena iki vestuvių. Manau, kad tai būtų geras ir teisingas žingsnis.

Anot S.Muravjovo, klausimas sudėtingas dar ir dėl to, kad tai žmogaus, nors ir viešo, privatus gyvenimas.

„Labai sudėtinga atspėti ir nuspėti, kuriuo metu jis pradėjo bendrauti su žmogumi, apie kurio buvimą savo gyvenime turėjo pranešti. Bet patartina yra kaip įmanoma greičiau siekti patarimo iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos. Kalbėtis su savo atitikties pareigūnais ir vienareikšmiškai bet kokį galimą interesų konfliktą arba jo regimybę nurodyti prie kitų aplinkybių, ką R.Šimašius dabar ir padarė.

Klausimas, ar neturėjo to padaryti anksčiau. Aš būčiau puikiai supratęs, jeigu jis šitą skiltį būtų užpildęs šiek tiek anksčiau negu diena iki vestuvių. Manau, kad tai būtų geras ir teisingas žingsnis“, – kalbėjo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas

Jis teigė suprantąs, kad meras nenorėjęs viešinti asmeninių santykių, tačiau priminė – viešiesiems asmenims taikomi kitokie standartai. Šiuo atveju esą tai būtų buvęs papildomas atsargumas ir būdas kaip įmanoma greičiau išsklaidyti bet kokias abejones.

„Taip, kaip viskas atrodo dabar, suprantu, kad R.Šimašius teisingai užpildė deklaraciją. Bet aš manau, kad suprantant mero posto svarbą, žinant, kad tai yra viešas asmuo, ir suvokiant, kad jo partnerė yra svarbi miestui asmenybė, kurios įmonė turi įvairių projektų mieste, apie tokį santykį būtų prasminga sužinoti kuo įmanoma greičiau.

Sunku įsivaizduoti, kad liepos 30 diena buvo ta diena, kai tikrai pasidarė viskas aišku. Bet suprantu, kad kalbu šiek tiek pretenzingai“, – kalbėjo S.Muravjovas.

R.Šimašius sausio 19 dieną viešai paskelbė, kad „priėmė sprendimą skirtis“ su tuometine žmona A.Matulaite ir pridūrė, kad iki tol jau kelis mėnesius gyveno atskirai.

Tuomet jis rašė, kad „santykių nepavyko išlaikyti tokių, kad teiktų džiaugsmą bei prisidėtų prie laimės, kurios mes visi nusipelnome“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito