Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 05 21 /13:37

R.Šimašius konservatoriams: „Ar galite prisiekti, kad tarp jūsų nėra paslydusių?“

Šeštadienį Vilniuje vykusiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų suvažiavime sveikinimo kalbą sakęs laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas, Vilniaus meras atsiprašė už patirtą nusivylimą ir linkėjo konservatoriams iš liberalų krizės pasisemti tvirtybės.
Gabrielius Landsbergis ir Remigijus Šimašius
Gabrielius Landsbergis ir Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Suvažiavimą konservatoriai pradėjo himnu, tylos minute ir malda. paskui žodis buvo suteiktas suvažiavimo svečiams.

Iš kitų politinių partijų konservatorių pasveikinti atvyko tik Liberalų sąjūdžio laikinasis pirmininkas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Užlipęs ant scenos R.Šimašius pajuokavo, kad jam smagu sakyti kalbą iš skaidrios tribūnos. Jis dar kartą atsiprašė visų, kurie pastarosiomis dienomis suabejojo liberalų skaidrumu. R.Šimašius teigė, kad pastaruoju metu iš konservatorių dažniausiai girdi klausimą, ar gali garantuoti, kad daugiau tokių istorijų, kaip su Eligijumi Masiuliu, nebus.

„Aš galiu jums atsakyti į šį klausimą, bet prieš tai norėčiau, kad pagalvotumėte apie brangiausią jums dalyką. O dabar, jei galėčiau paklausti, ar galite prisiekti tuo dalyku, kad šiame sambūryje nėra nė vieno žmogaus, kuris paslydo. Ar yra tokių, kurie gali prisiekti?“ – klausė R.Šimašius.

Salėje pakilo kelios dešimtys rankų.

„Džiugu matyti kelias rankas, bet aš tikrai džiaugiuosi, kad jų yra mažai, nes tai rodo sąžiningumą“, – tęsė R.Šimašius.

Jis tikino, kad pats gali prisiekti tik už save.

R.Šimašius pripažino, kad korupcijos skandalas smogė liberalams, visai politinei sistemai ir visuomenei, tačiau jis vylėsi, kad partijai pavyks atsitiesti.

„Aš tikiuosi, kad mes praėję šią dykumą išeisime sustiprėję. Nesakau, kad išeisime be nuostolių, bet sustiprėję. Aš labai kviečiu iš mūsų krizės, mūsų reputacijos duobės pasisemti tvirtybės“, – sakė liberalų lyderis.

R.Šimašius tikino nenorinti konservatoriams linkėti vienybės, nes tai esą banalu, bet linkėjo konservatoriams stiprybės atsispirti godumui ir arogancijai.

G.Landsbergis nenori kalbėti apie koaliciją su liberalais

Konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis tikino, kad R.Šimašiaus žodžiai ir atsiprašymas skambėjo nuoširdžiai. Tačiau, pasak jo, liberalai dar turės atsakyti į daugybę klausimų.

„Aš manau, kad Liberalų sąjūdis ir jo laikinasis vadovas pats šiandien neturi atsakymų dėl to. Ką mes išgirdome nuo scenos, atsiprašymas, aš manau, kad yra nuoširdūs žodžiai. Aš turiu viltį, kad mūsų bendruomenė atsiprašymą išgirdo, tačiau tai nereiškia, kad visi klausimai yra atsakyti. Aš neabejoju, kad kitą savaitę mes išgirsime platesnius atsakymus tiek iš vadovybės, tiek iš teisėsaugos“, – sakė G.Landsbergis.

Klausiamas, ar pasitiki pačiu R.Šimašiumi, kuris tą pačią dieną, kai Vilniaus savivaldybėje buvo priimami sprendimai dėl baseino statybų, pietavo su „MG Baltic“ koncerno vadovais, G.Landsbergis tikino, kad tai kelia klausimų.

„Mūsų bendruomenė išties turi daug klausimų. Aš atsargiai parekomendavau liberalams patiems savarankiškai peržiūrėti kad ir savo buvusias darbotvarkes užbėgant už akių reikliai žiniasklaidai ir atsakyti į klausimus iš anksto, pažiūrėti, galbūt, kažkokių kabliukų gali kilti ateityje“, – sakė konservatorių pirmininkas.

Pasak jo, liberalai išlieka artimiausia Tėvynės sąjungai politine jėga, kurioje yra daug politinių bendraminčių, artimų draugų, tačiau dar klausimas, ar su jais bus galima burti valdančiąją koaliciją po Seimo rinkimų.

„Ryšiai tarp mūsų tikrai yra, tačiau šešėlis, mestas ant jų organizacijos, yra nepaprastai didelis ir slegiantis. Kol mes nesulauksime atsakymų, aš nenorėčiau plėtoti šios temos“, – sakė G.Landsbergis.

Jei ištartų „ne“ liberalams, konservatoriams greičiausiai tektų pamiršti apie valdančiąją daugumą. Šeštadienio suvažiavimo pasveikinti neatvyko nė vienas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų atstovas,

Jei ištartų „ne“ liberalams, konservatoriams greičiausiai tektų pamiršti apie valdančiąją daugumą. Šeštadienio suvažiavimo pasveikinti neatvyko nė vienas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų atstovas, nors G.Landsbergis anksčiau šią partiją jau vadino galima būsima partnere. Tik konservatorių pirmininkas nenori to pripažinti.

„Ne, aš taip nenorėčiau sakyti. Aš manau, kad mes esame užmezgę ryšius pakankamai plačiai politinėje sistemoje. tačiau dabar akivaizdu, kad situacija yra sudėtinga. Iš mūsų perspektyvos mes suprantame, kad ne visi nori ir gali ateiti ir sveikinti kitas politines bendruomenes“, – aiškino, kodėl juos sveikino tik R.Šimašius, konservatorių pirmininkas.

Jis pripažino, kad po liberalus sukrėtusio korupcijos skandalo konservatoriai rinkimuose taip pat gali prarasti balsų, kiek – nedetalizavo.

Klausiamas apie liberalus palikusio ir konservatoriams paramą išsakiusio Antano Guogos galimą prisijungimą prie partijos arba paramą kai kuriems konservatorių kandidatams, G.Landsbergis sakė, kad kol kas A.Guogos mintys neaiškios ir jas komentuoti anksti.

Teisėsauga tiria įtarimus, kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis galėjo perduoti buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui kyšį.

Teismas leido suimti R.Kurlianskį 20-čiai parų, jam pateikti įtarimai didelės vertės prekybos poveikiu ir stambaus masto papirkimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas