Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 30 /19:29

R.Šimašius pristatė savo vedamo rinkimų komiteto komandą: tarp narių – A.Matelis, G.Jaunius

Antradienį Vilniuje buvo oficialiai įsteigtas visuomeninis rinkimų komitetas „R. Šimašiaus komanda „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!”, kurį įkūrė su Liberalų sąjūdžio vėliava į rinkimus eiti nepanorę Vilniaus liberalai.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Anot Remigijaus Šimašiaus pranešimo spaudai, tarp komiteto steigėjų – visi dabartiniai Vilniaus miesto tarybos Liberalų frakcijos nariai.

Taip pat prie komiteto steigėjų prisideda režisierius Arūnas Matelis, „Vilnius Jazz” vadovas Antanas Gustys, Seimo narė Aušrinė Armonaitė, architektas Lukas Rekevičius, kultūros vadybininkas ir TV prodiuseris Gediminas Jaunius, dėstytoja ekonomistė Danutė Rasimavičienė, verslininkas ir „FiDi” pradininkas Vitas Mačiulis, jaunimo visuomenininkė Deimantė Rimkutė, Dakaro lenktyninkas Balys Bardauskas, Živilė Diawara.

R.Šimašius: nesame šventieji, bet nesame ir mirusieji

Į antradienį vakare vykusį komiteto steigimo ir veiklos starto renginį susirinko apie šimtą žmonių. Renginio metu kalbas sakė R.Šimašius, A.Armonaitė, A.Matelis, D.Rimkutė, Vincas Jurgutis.

„Poryt bus Visų Šventųjų diena, o užporyt Vėlinės. Mes turbūt negalime sakyti, kad esame šventieji kažkokie, nes pačių didžiausių darbų dar nepadarėme, dar daug kas priešaky ir dėl daug ko turim pasistengti, bet tikrai nesam mirusieji. Turime ambicingų planų, esame gyvi ir žinome, ko norime", – komiteto starto renginyje kalbėjo Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Jo teigimu, komitetą steigti susirinko vilniečiai, kuriuos vienija noras kurti miestą kartu, taip pat noras oriai gyventi ir auginti Vilniuje savo vaikus.

„Tokie labai tarsi paprasti dalykai, bet jie yra svarbūs, nes tai nėra duotybė", – sakė R.Šimašius, kurio teigimu, komitetas sieks kurti Vilnių ne tik šiai, bet ir ateinančioms kartoms.

R.Šimašiaus teigimu, pirmieji kadencijos metai buvo itin sunkūs, nes tai buvo „miesto traukimas iš bankroto duobės". Jo teigimu, savivaldybė kai kurioms įmonėms buvo skolų negrąžinusi dvejus metus, o „aviacinis kuras per mėnesį iš mokesčių mokėtojų pinigų milijoną eurų kainuodavo".

Visgi, mero teigimu, jo valdymo metai įrodė, kad įmanoma suvaldyti biurokratizmą, efektyviai tvarkyti finansus. Tačiau, sakė R.Šimašius, svarbu nepamiršti, kad niekas pasaulyje nėra iki galo turima duotybė, o miesto pasiekimams ir kūrybinei energijai nuolat grasina tiek nacionalinės valdžios polinkiai į feodalizmą, tiek dalies žmonių noras po viešojo intereso priedanga tenkinti savo interesus.

„Jeigu mes norime eiti pirmyn, mums reikia labai smarkiai susitelkti. Susitelkti kūrybingiems iš prigimties žmonėms ir eiti pirmyn", – sakė R.Šimašius ir kvietė išlaikyti Vilnių kaip laisvės tvirtovę.

„Sunku yra kartais kalbėti apie politiką, kai būna daug lūkesčių, energijos sudėta į projektus, kurie paskui, pasirodo, nepasiteisina. Kartais dėl to būna džiugu, dažniau liūdna. Ir šį kartą yra liūdesio kitame gale. Bet svarbu, kad mes turime jėgą, kuri gali telkti visus vilniečius", – sakė Vilniaus meras.

Apie Liberalų sąjūdį – partiją, su kuria laimėjo 2015 m. savivaldybių rinkimus – Vilniaus meras savo kalboje neužsiminė. 15min primena, kad partijos pirmininkas E.Gentvilas žadėjo, kad R.Šimašiaus ir kitų Vilniaus liberalų, kurie į rinkimus nuspręs eiti ne su partija, o su komitetu, narystė partijoje bus stabdoma.

A.Armonaitė: R.Šimašius – geriausias visų laikų meras

Komiteto starto renginyje dalyvavusi Seimo narė Aušrinė Armonaitė teigė Vilniuje matanti Remigijaus Šimašiaus lyderystę, nešamą „laisvės, optimizmo, pozityvumo vėliavą", kurią ji sakė matanti kaip priešingybę draudimų, baudimų ir komisijų kūrimo situacijai Seime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Liberaliai mąstančių žmonių bendruomenė, pripažinkime, išgyvena irgi ne pačius geriausius laikus. Prasidėjo priešų paieškos bendražygių tarpe, santykių aiškinimasis. Nei Lietuva, nei liberaliai mąstanti bendruomenė nenusipelnė to", – sakė A.Armonaitė.

Jos teigimu, visuomeninio komiteto komanda gali tai pakeisti, eidama į rinkimus su nuotaika, su kuria 2015 m. R.Šimašius laimėjo mero rinkimus – optimizmas, pozityvumas, pagarba įvairovei, atvirumui.

"Žinau, kad Remigijus Šimašius yra geriausias Vilniaus meras, koks tik yra buvęs", – sakė A.Armonaitė. Šį pasisakymą susirinkusieji palydėjo plojimais.

A.Armonaitė papasakojo būtent R.Šimašiui esanti dėkinga už tai, kad atsidūrė politikoje, ir tvirtino, kad daug užsienio miestuose gyvenančių jos pažįstamų Vilniui pavydi tokio mero – tiek dėl pagarbos laisvei, tiek dėl ūkiško miesto valdymo ir sisteminių pertvarkų.

Komitetą steigia 102 nariai

Kaip komiteto starto renginyje sakė jį vedęs Vilniaus savivaldybės tarybos sekretorius Simonas Girdzijauskas, komitetą steigia 102 nariai. Ne visi jie dalyvaus rinkimuose į Vilniaus savivaldybės tarybą.

Aukščiausias rinkimų komiteto valdymo organas, jo teigimu, bus komiteto susirinkimas, kuriam priklausys visi komiteto nariai ir kuris svarbiausius sprendimus priims dviejų trečdalių komiteto narių dauguma.

Taip pat komitetas turės savo tarybą, kurią visi komiteto nariai rinks elektroninio balsavimo būdu. Taryba rūpinsis rinkimų programos rengimu, lėšų komiteto veiklai rinkimu ir finansiniais planais.

Lapkričio 7 d., pasak S.Girdzijausko, komiteto registravimo dokumentai bus pateikti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK). Šiai užregistravus komitetą, sakė S.Girdzijauskas, komitetas vykdys aktyvią agitaciją.

Taip pat lapkritį komiteto nariai, norintys kandidatuoti į Vilniaus savivaldybės tarybą, galės siūlyti savo kandidatūras, o vėliau vyks reitingavimas, kurį taip pat vykdys komiteto nariai.

S.Girdzijauskas pabrėžė, kad komitetui, kad jis galėtų dalyvauti rinkimuose, dar reikės surinkti 1800 vilniečių parašų. Tai, jo teigimu, padaryti nebus lengva, ir renkant parašus bus prašoma visų komiteto narių pagalbos.

Komitetas sieks įgyvendinti 12 ambicijų Vilniui

Kaip pranešime teigia R.Šimašius, artimiausi sukurto komiteto tikslai – plėsti narių skaičių, burti bendraminčius bei parengti dalyvavimo savivaldos rinkimuose programą. Jos pagrindui, mero teigimu, bus naudojamos jau anksčiau pristatytos 12 ambicijų Vilniui, kurios iš esmės pakeistų sostinės veidą keturiose srityse: švietime, miegamuosiuose rajonuose, Stoties rajone bei judėjime.

Komiteto planuose – kitą kadenciją viešosios ir privačios partnerystės būdu pritraukti 300 mln. eurų investicijų ir per 4-7 metus radikaliai atnaujinti mokyklas. Žadamos atlyginimų „grindys“ mokytojams, mažiausius atlyginimus padidinant 50 proc.

Taip pat žadama atnaujinti ir kultūrai pritaikyti buvusią pramoninę pietinę Vilniaus dalį. Komitetas numato vietoje nebereikalingų geležinkelio bėgių pastatyti naują autobusų stotį ir požemine galerija sujungti ją su atnaujinta traukinių stotimi. Stoties rajonas, planuoja komitetas, turėtų virsti šiuolaikinės miesto kultūros centru.

Tarp keliamų tikslų – po naują sporto, kultūros ar kitą objektą kiekviename mikrorajone, iki 2020-ųjų baigti dviračių ir paspirtukų takų tinklą, nutiesti mažiausiai po 100 kilometrų šaligatvių ir gatvių kasmet.

Komitetas Vilniaus skyrių supriešino su partija

Apie ketinimus dalyvauti ne su partijos, o naujai buriamo rinkimų komiteto sąrašu R.Šimašius informavo prieš dvi savaites.

Šie planai supriešino partijos Vilniaus skyrių su vadovybe: partijos valdyba yra panaikinusi sostinės liberalų sprendimą dalyvauti ne su partijos, o su komiteto sąrašu. Partijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas teigė, kad tokį sprendimą palaikė ne visas skyrius ir kad tai, kas įvyko Vilniuje, yra skyriaus skilimas.

Sostinės liberalams Liberalų sąjūdžio valdyba nurodė iki spalio 31 dienos persvarstyti savo nutarimą. Pasak valdybos visų asmenų, kurie po šios datos dalyvaus komiteto steigime, narystė partijoje bus sustabdyta.

Savo ruožtu Vilniaus skyriaus prezidiumas valdybos sprendimus vadina prieštaraujančiais partijos įstatams.

Pasak Vilniaus liberalų prezidiumo, Vilniaus liberalų visuotinis susirinkimas, kurio metu apsispręsta eiti į rinkimus su visuomeniniu komitetu, buvo suorganizuotas laikantis visų partijos įstatuose ir skyriaus nuostatose numatytų procedūrų, o susirinkime dalyvavusių ir sprendimą priėmusių asmenų skaičius yra teisėtas.

Pasak Vilniaus liberalų, priimdama sprendimą laikyti Vilniaus liberalų visuotinio susirinkimo sprendimą negaliojančiu valdyba sukūrė pavojingą precedentą, kuris atsilieps kitų skyrių savarankiškumui..

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kitų metų kovo 3 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas