Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10 13 /22:49

Džiūgaujantis R.Žemaitaitis: „Mes tikrai išgyvensime be koalicijos“

Vos prieš nepilnus metus susikūrusios „Nemuno Aušros“ štabe laukiant balsavimo rezultatų jau liejasi šampanas, partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis sako, kad rezultatai „žiauriai geri“ ir įvardija, ko tikisi iš Seimo rinkimų. R.Žemaitaitis tikisi per abu rinkimų turus gauti bent 10 mandatų.

Šlageriai ir šampanas

„Nemuno Aušros“ rinkimų štabe sostinės centre, viešbutyje „Hilton Garden Inn“, dar nepasibaigus balsavimui susirinko keliasdešimt partijos sąrašo lyderių ir simpatikų.

Skambant lietuviškiems Gyčio Paškevičiaus šlageriams, tokiems kaip kaip „Dalia, Dalužė“, „Tu vėjo paklausk“, partijos kandidatai ir kiti, prisidėję prie rinkimų, jau nuo 19 val. kilnojo vyno, šampano ar viskio taures.

Pats „Nemuno Aušros“ lyderis R.Žemaitaitis, prieš išskubėdamas į interviu maratoną, dar iki 20 val. kreipėsi į partijos bičiulius, keldamas šampano taurę.

„Tikrai labai kviečiu – švęskime. Šiaip tai jau dabar galime drąsiai švęsti tiesiai šviesiai jums sakau, rezultatus daugiau mažiau aš žinau, jie yra mums žiauriai palankūs ir žiauriai geri“, – šį „Nemuno Aušros“ lyderio padrąsinimą lydėjo susirinkusiųjų juokas ir plojimai.

Jis taip pat kiek pasišaipydamas dėkojo didžiųjų debatų organizatoriams, kurie, anot jo, „kad ir kaip įmanydami bandė mus pradrožti“, esą sulaukė priešingo rezultato.

R.Žemaitaitis dėkojo ir savo žmonai Živilei už kantrybę priešrinkiminiu metu.

„Gal dabar galėsiu grįžti pas žmoną namo dažniau, nes dabar mes rytais matydavomės tik kiek palieku marškinių ir kelnių sutvarkyti“, – šmaikštavo jis.

Iš viso „Nemuno aušros“ štabas per vakarą planuoja sulaukti iki šimto žmonių.

Tikisi bent 10 mandatų

15min jis taip pat sakė, kad rinkiminės nuotaikos „labai geros“, jis pozityviai vertina ir visos prieš nepilnus metus įkurtos partijos pasiekimus bei tikisi per abu rinkimų turus gauti bent 10 mandatų.

„Nebuvo lengva, nes buvo puolimo, žeminimo, reikėjo prasibrauti. O rezultatas, manau, bus geras, reikia džiaugtis, jeigu įveiksime tuos 5-6 procentus, jeigu turėsime frakcija iš 10 Seimo narių – tai yra labai gerai“, – 15min sakė R.Žemaitaitis.

Jis taip pat deda viltis į rinkimus vienmandatėse apygardose, kur jis tikisi dar bent 12 partijos kandidatų antrajame ture.

„Faktas: mes nežinome, sunku prognozuoti Vilnių, Kauną, Šiaulius, Alytų. Jei ten pasirodys geresni rezultatai, galime turėti net daugiau nei 10-11, galime turėti net 15 vietų“, – štabe svarstė politikas.

Seimo rinkimuose valią pareiškė 52,06 proc. rinkėjų, rodo pirminiai Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys. R.Žemaitaitis R.Žemaitaitis sako, kad „Nemuno aušrai“ toks aktyvumas yra palankus.

„Man šis aktyvumas naudingas, nes atėjo balsuoti žmonės, kurie niekada nebalsavo, nes visą laiką turėdavome Seimo rinkimuose 44-47 procentus. Prezidento rinkimuose man pavyko atvesti naujų rinkėjų, tai ir dabar panašu, kad tie nauji rinkėjai atėjo su manimi“, – dėstė R.Žemaitaitis.

Nedirbtų su liberalais, konservatoriais

R.Žemaitaitis viliasi, kad rinkėjai bus palankūs socialdemokratams ir kitoms „centro kairiosioms“ jėgoms – Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, su kuriomis, anot jo, „Nemuno aušra“ galėtų dirbti.

„Centro kairiosios partijų ideologija yra daugiau mažiau vienoda, kažkas skiriasi, kažkas nori keturias darbo dienas, kažkas nori progresinius mokesčius daryti, kažkas kelti, kažkas mažinti. Bet sąlyčio taškų yra daugiau“, – aiškino jis.

Jau anksčiau įvardijęs, jog niekaip negalėtų dirbti koalicijoje su konservatoriais, kurie ir patys tvirtino nepageidaujantys „Nemuno aušros“, R.Žemaitaitis tikino, jog nedirbtų ir su abiem liberalų partijomis.

„Su Liberalų sąjūdžiu aš tikrai nematau, Laisvės partijos – irgi ne“, – sakė jis.

Tikisi diskusijos dėl koalicijos

R.Žemaitaitis priešrinkiminiu metu sulaukė daug kritikos dėl savo antisemitiškais vertinamų pasisakymų, o socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė anksčiau sakė sunkiai įsivaizduojanti koalicija su „Nemuno aušra“, o prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, jog netvirtintų R.Žemaitaičio ministru.

Vis dėlto R.Žemaitaitis tikisi, kad socialdemokratai ir kitos jo įvardytos centro kairės partijos persigalvos.

„Jeigu galvoja, kad čia toliau kurs Žemaitaitį, kaip antisemitą, kaip kažkokį baubą Lietuvoje – jiems sėkmės. Bet aš nebijau eiti kalbėtis, skirtingai nuo Gabrieliaus Landsbergio, kuris po moterų sijonais pasislėpęs jau penktas mėnuo“, – tikino jis.

Išgyventų ir be koalicijos

Vėliau R.Žemaitaitis pripažino, kad persvara suskaičiavus mažesniųjų apylinkių balsus turėtų ištirpti, tačiau jis tikisi „Nemuno aušrai“ išlaikyti bent 10 proc. balsų ribą.

„10-12 proc. man bus labai labai daug“, – sakė jis.

Jis sakė pats neskubėsiantis sveikinti socialdemokratų, jei šie laimės rinkimus, taip pat sekmadienio naktį nežada lankytis kituose štabuose, nors teigia trumpai pasisveikinęs su greta rinkimų rezultatų laukiančios Laisvės partijos pirmininke Aušrine Armonaite.

„Ąžuolai žaliuoja šičia, manau, čia ir praleisime smagiai laiką“, – sakė R.Žemaitaitis.

Jis taip pat įvardijo, kam tikrai neatsilieptų į skambutį.

„Esu pasakęs – Gabrieliui Landsbergiui, kur tas iš bunkerių laksto keli metai ir bijo išeiti net jums duoti interviu – arba atsiunčia Šimonytę, arba Radvilę, ar Moniką Navickienę“, – pareiškė politikas.

R.Žemaitaitis taip pat tikino nematantis problemos, jei koaliciją formuosiančios partijos nepanorės bendradarbiauti su „Nemuno aušra“ ir dirbtų opozicijoje ir ruoštųsi savivaldos rinkimams.

„Jei jie galvoja, kad Žemaitaičio neįtrauks į koaliciją, tai aš tikrai jiems palinkėsiu sėkmės. Mes kartu su „Nemuno aušra“ tikrai palaikysime gerus valstybinius projektus, kurie yra prioritetiniai, o mes tikrai išgyvensime be koalicijos, – kalbėjo partijos lyderis. – Jei socialdemokratai laimi, centro kairė formuos koaliciją ir kokius partnerius jie norės matyti, jie, matyt, patys apsispręs. Jei matys, kad „Nemuno aušra“ tinkama, tai jie mums ir paskambins“.

Socialdemokratams R.Žemaitaitis prognozuoja 18-20 proc. balsų, sako, kad atėjus balsams iš didmiesčio Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis taip pat turėtų perlipti 5 proc. kartelę.

Jis spėjo, kad socialdemokratai, demokratai ir „valstiečiai“ turės apie 77-80 balsų Seime.

Kelmės-Šilalės vienmandatėje apygardoje suskaičiavus daugiau nei pusės apylinkių balsus, R.Žemaitaitis sulaukė beveik 50 proc. rinkėjų palaikymo. Vis dėlto pats sau jis neprognozuoja pergalės jau pirmajame ture.

„Iš pirmo turo – tikrai nemanyčiau. O gal ir pažiūrėsiu – tada švęsiu dvigubai“, – tikino jis.

Politikas taip pat kartojo, kad 10-12 partijos kandidatų gali išeiti į antrąjį turą vienmandatėse apygardose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas