Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 30

Rabino sūnus ir lietuvė: tarpukario Biržuose užgimusi meilė, apie kurią Jonas Mekas planavo kurti filmą

Turbūt daugelis iš kino juostų ar knygų yra girdėję pasakojimų, o gal ir patys svajoję apie amžiną ir besąlygišką meilę. Nors nemaža dalis tokių siužetų stipriai pagražinti, kartais ir realybėje galime atrasti ekranizacijos vertų istorijų. Galbūt jos ne visada pasibaigs žodžiais „ilgai ir laimingai“, tačiau savo tikrumu galės įkvėpti meile patikėti iš naujo.

15min jau rašė apie žydiškąją Biržų istorijos pusę. Tada apie miesto praeitį kalbėjomės su Biržų krašto muziejaus „Sėla“ istorinių tyrimų skyriaus vedėja Emilija Raibužyte-Kalniniene.

Paklausta apie vietos žydų istorijas, muziejininkė prasitarė, jog mieste gyvena arbatinės savininkė, prižiūrėjusi senyvo amžiaus moterį, kurios likimą paženklino didelė meilė žydų kilmės biržiečiui. Deja, senolė vos prieš porą metų mirė, tačiau apie jos gyvenimą, pasak istorikės, mums galėtų papasakoti jos globėja. Susisiekėme su verslininke ir ši maloniai sutiko susitikti.

Rytietiški akcentai Biržuose

Pačiame miesto centre stovi rusvais atspalviais dažytas tarpukarį menantis medinis namas. Nors ir senos statybos, aiškiai matyti, kad jis šeimininkų kruopščiai puoselėjamas.

Prie durų pastebime iškabą, kurioje skelbiama, kad pastate veikia arbatos, kavos ir prieskonių parduotuvė. Su kolege įeiname į vidų ir nustembame: mus pasitinka ne tik svaiginanti kvapų, spalvų įvairovė, bet ir rytietiškos muzikos ritmai.

Tekstas pirmą kartą publikuotas 2020-09-27.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas